Hirdetés

Az Andeer melletti épületet a Herzog & de Meuron tervezte.

Bemutatta a közönségnek az Autobahnkirche, avagy Svájc első autópálya-tempomának terveit a Herzog & de Meuron iroda. Az épület koncepciója a középkori, országút menti kápolnákból indul ki, azt adoptálja a mai igényekhez.

Látványterv: Herzog & de Meuron

A világhírű építésziroda ezúttal nem valamely metropoliszba tervezett üveg-acél csodát, hanem Grisons régióban, az A13-as út mellett lévő Andeer nevű kis falu közelébe. A kis dombocskán álló Autobahnkirche messziről is jól látható, négy, egyforma magas, egymásnak támaszkodó falból áll, amelyek dőlnek ugyan, de támogatják is egymást. A földfelszíni bejárattól széles csigalépcső vezet le a három kápolnából álló térsorba. 

Egy tölcsér formájú tér mellett két kisebb kápolna található: az első olvasók számára, lévén fölülről természetes fény áramlik a kerek helyiségbe; a második, egyetlen tetőablakkal ellátott, fényvisszaverő falú szoba elmélyülésre való. De ahogy írtuk, van egy harmadik helyiség is, amely panorámát nyit a tájra, a falura, illetve a környező rétre és erdőre. A vegetáció élményét erősíti a padlótól a mennyezetig futó üveg vörös színe is. Ez a tér emlékeztet az archeológusok által feltárt környékbeli korai vallási építményekre is.

Látványtervek: Herzog & de Meuron

Ahogy a tervezőcsapat elmondta, az autópálya-templomok igen kedveltek arrafelé, sok közülük több évszázados, és belesimul a tájba, és jelentős építészeti értékkel bír. Ezzel együtt úgy döntöttek, nem használják hivatkoznak a régió történelmi kápolnáira, mert nem használhatják őket analóg modellként egy kortárs épületnél. Ezen kívül úgy határoztak, hogy nem alkalmaznak direkt vallási jeleket vagy szimbólumokat, helyette felerősítik a látogatók érzékelését, miközben barátkoznak a természeti környezettel.

A tervezés során figyelembe vették a helyi közösség és a lelkipásztor igényeit, illetve tudták, hogy egy autóút mellett extra figyelmet kell szentelniük a zaj csillapítására. Ez utóbbi kedvéért alakítottak ki több térsort ahelyett, hogy csak egyetlen ajtó és fal választaná el a kintet a benttől. Ezért terveztek különböző, egymástól távoli kamrákat, valamelyest az emberi fül analógiájára. 

Legutóbb az OCTOGON 156-os lapszámában írtunk a „világi funkciók” mellé szerveződő szakrális épületekről, akkor az új szegedi focistadionról, a Szent Gellért Fórumról. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Három vallás kerül egy fedél alá a berlini Egy Házban

Három vallás kerül egy fedél alá a berlini Egy Házban

A keresztény templomból, zsinagógából és mecsetből álló épület egy központi találkozóhely köré rendeződik majd. 

Tojás alakú kerti templomot építettek Indiában

Tojás alakú kerti templomot építettek Indiában

Saket Sethi építész Mumbai külvárosában tervezte a Sunoo templomházat.

Építészet 2020: Díjnyertes pátyi templom

Építészet 2020: Díjnyertes pátyi templom

Gutowski Robert épületéről Uhl Gabriella írt az idei második lapszámban.

Hirdetés