Hirdetés

Múltról, jelenről és jövőről készült interjú Bali Viktorral

A FITOUT Zrt. mára megkerülhetetlen szereplője a hazai ingatlantervezési- és kivitelezési piacnak. Az idén 20 éve működő cég számos kiváló munkával büszkélkedhet, mindegyiket összeköti a magas fokú mérnöki precizitás, illetve a jövő iránti felelősségteljes elkötelezettség. Bali Viktor, a cég egyik igazgatója avatott be minket a cég filozófiájába, a megvalósult projektekbe, valamint a jövőbeli tervekbe. Építészmérnökként egy olyan nyolcfős csapat irányítójaként tevékenykedik, amelyben főként komplex projektmenedzselési feladatokat lát el, illetve speciális szaktudást igénylő tervezési és kivitelezési munkákon dolgozik. 

Portréfotó: Fazekas Nikoletta


Húsz év igen jelentős egy cég életében, ezúton is fogadja gratulációnkat! Egy ilyen kerek évforduló apropót ad az ünnepléshez és visszatekintéshez is.

Nagyon köszönöm, abszolút! Ennek jegyében támadt az az ötlet, hogy átépítünk egy Piaggio robogót, amelynek segítségével meglátogatjuk a legfontosabb partnereink irodaházait, ahol egy közös kávézás keretein belül elevenítjük fel a közös munkákat.


A FITOUT ZRT. rendkívül sok nagyszabású megvalósult munkával büszkélkedhet, mégpedig igen széles spektrumon a generálkivitelezéstől egészen az irodakialakítási projektekig. Ön üzletágvezetőként áll egy projektcsapat élén, minden bizonnyal számos emlékezetes munkával a háta mögött. Van olyan, ami különösen fontos volt az Ön számára?

Nehéz kérdés, mert minden munkánkban megtalálhatóak olyan egyedi megoldások, amelyek emlékezetessé tesznek egy-egy megvalósult projektet. A Kálmán Imre utca 20. szám alatti irodaház minden bizonnyal az egyik legizgalmasabb munkánk volt, de hasonlóan emlékszem a Pillar Irodaházra (vagy más néven ExxonMobil székházra) is, mindkettő rendkívül széles körű és magas szintű szaktudást és együttműködést igényelt. A Kálmán Imre utcában nem csupán irodakiépítési munkálatokat végeztünk, hanem emellett homlozatfelújítást is, amelyhez napi munkakapcsolatra volt szükség mind a resturátorokkal, mind pedig a műemlékvédelmi hivatallal. Az ExxonMobil építésénél főként a méret, illetve a határidő harmonizálása okozott komoly feladatot, hiszen 25 ezer négyzetméter bérleményt építettünk ki szűk 1 év alatt, ráadásul ezzel párhuzamosan alapépületi munkák is zajlottak. Mindez a bérlői módosítások miatt design&build konstrukcióban tudott lezajlani, amely rendkívül komoly kooperációt igényel a tervezői és szakági oldalról is. 

ExxonMobil fotó: Gosztom Gergő


A kiviteli tervre épülő megvalósítással szemben a design&build jóval komplexebb, napjainkban egyre inkább jelen lévő tendencia. De mennyiben jelent más szemléletmódot a „klasszikus” tervezési-megvalósulási folyamattal szemben?

A bonyolultsága épp abban rejlik, hogy ebben a modellben a tervezés és a kivitelezés gyakorlatilag párhuzamosan zajlik. Ez rendszerszíntű átlátást kíván meg, illetve sokkal lényegesebbé teszi a gyors reagálóképességet, a résztvevők közötti kommunikációt és problémamegoldó-képességet. Az ilyen jellegű koncepcióban egy kézben fut össze a tervezés, a kivitelezés, valamint az egész projektmenedzsment, ennek nyomán pedig egyaránt gazdálkodunk a beruházási összeggel, a tartalommal és az időigénnyel is. Előnye, hogy rendkívül meggyorsítja a munkát a párhuzamosság miatt, ugyanakkor a hibalehetőség kiküszöbölése miatt sokkal fokozottabb jelenlétet, figyelmet igényel. Mivel fix árral és határidővel dolgozunk, így maga a tervezés is folyamatos árkontroll alatt valósul meg, hiszen kivitelezőként az egész folyamat alatt vizsgáljuk a tervezett design és az anyagok határidőre és végösszegre gyakorolt hatását.


Minden bizonnyal igen nehéz lehet a tervezést és a kivitelezést összefogni! Mikre kell különösen odafigyelni?

Mivel építészként végeztem, nagyon kedvelem a tervezést, illetve a tervezőkkel történő együttgondolkodást, a hatékonyságot és a kompromisszummentes minőséget alapértékként megtartva. Mivel szem előtt tartjuk az ügyfeleink igényeit, már a tervezési folyamatban is kamatoztatni tudjuk a több évtizedes kivitelezői tapasztalatainkat. A design&build egyik legnagyobb előnye, hogy már a tervezési folyamat során költség-visszacsatolást tudunk adni, így nem fordulhat elő, hogy létrejön egy nagy volumenű kiviteli terv, amely azután hatalmas változásokon megy keresztül épp a költségvonzat, valamint az ebből fakadó esetenként sokszori újratervezés miatt. 
 

KI20 irodáház homlokati fotók: Palkó GyörgyKI20 irodáház homlokati fotók: Palkó György


Már az elmondottakból is jól kitűnik, hogy egy rendkívül sokrétű és progresszív tervezési-kivitelezési modell áll a munkamódszerük hátterében. Hogyan működött mindez a megvalósult projektjeik vonatkozásában? 

Munkáink közül talán leginkább a Green Court Offices Irodaház bérleményeinek kialakításán keresztül mutatható be a design&build metodika. Elsőként a Diageo bérleményének kialakítását végeztük el, ezt követően további (Danfoss, Keyence, Business Lease, NXP) irodakiépítéseket is ily módon valósítottuk meg. Mivel tisztában voltunk az épület sztenderd műszaki adottságaival, így a költségek meghatározása már az első spaceplant követően megtörtént. Különböző bérlői csomagokat határoztunk meg, így a bérlő már a szerződéskötés pillanatában el tudta dönteni, hogy sztenderd vagy extra belsőépítészeti kialakításokat szeretne. Szintén ilyen módszertant követve jött létre a Mester Udvarházban a KÉSZ-Metaltech, valamint a H2O irodaházban az Orbico bérlemény kiépítése, mindegyik esetben az irodák költség- és időkereten belül készültek el. Mindezek sikere megerősített minket a módszer hasznosságában, így a saját fejlesztéseink során is előszeretettel alkalmazzuk, mind a már átadott FERRUM Irodaház, mind pedig a most épülő RHODIUM Irodaház esetében.
 

Ferrum fotó: Palkó György

Ferrum fotó: Palkó György
Megtenné, hogy mesél kicsit az új RHODIUM projektről is? 

A WORKUP üzletágunkkal szoros együttműködésben végezzük a RHODIUM Irodaház kivitelezési munkáit. A FITOUT legújabb, saját beruházásban megvalósuló fejlesztése a Fáy és Lomb utca sarkán található, ahol a szerkezetépítési munkák az év végére befejeződnek, az épület átadása 2024 utolsó negyedévére várható. A RHODIUM esetében a műszaki tartalom a FERRUM Irodaházzal szinte megegyező (mint például VRV- és napelem-rendszerek), a BREEAM minősítés tekintetében pedig az Excellent kategória elérését tűztük ki célként. Az új épület 250-800 m2-es bérleményekkel, összesen közel 3.000 m2-nyi kiadható területtel várja a bérlőit, ahol a fenntarthatóságot szem előtt tartva a legenergiatakarékosabb, csúcstechnológiás megoldásokkal üzemeltetjük majd az irodaházat.
 


Jó látható, hogy az irodapiac esetében rendkívül sikeresen projektjeik valósultak már meg! Van esetleg más terület is, ahol ezen tudás és tapasztalat jól kamatoztatható?

Az egészségügy mindenképp ebbe a kategóriába sorolható, hiszen nem „csupán” építőipari tudásra van szükség, hanem a kórháztechnológiában is el kell mélyedni, megismerni az egészségügy speciális igényeit, illetve harmonizálni a higiéniás és esztétikai elvárásegyüttest is. A Medicover magánklinika számos osztályának kialakításán dolgozhattunk, készítettünk egy modern technológiával felszerelt 4 blokkos műtőt, intenzív osztályt, laboratóriumot, valamint egy általános betegvizsgáló szintet is. De építettünk szemészeti klinikát is, amelynek legnagyobb kihívása az volt, hogy korlátozott terek álltak rendelkezésre, így – egyfajta felnagyított svájci óraként – minimális helyekre a legmagasabb fokú technológiát kellett integrálnunk. 

Szeretjük a kihívásokat, melyből jut bőven nekünk is manapság. Biztosak vagyunk benne, hogy ebből a piaci helyzetből
is megerősödve, sikeresen folytatjuk a következő 20 évet.


FITOUT Zrt. | Web | Facebook | Instagram | LinkedIn 

 

Fejléckép: Palkó György

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Két évtized a minőség és fenntarthatóság jegyében! (X)

Két évtized a minőség és fenntarthatóság jegyében! (X)

Múltról, jelenről és jövőről készült interjú Bali Viktorral

Vöröslő abroncskoronában

Vöröslő abroncskoronában

FERRUM Irodaház a Lomb utcában

Parkinson-kórban szenvedőknek terveztek ruhát

Parkinson-kórban szenvedőknek terveztek ruhát

Az adaptív kollekció elkészültéhez hozzájárult a tervező édesapjánál diagnosztizált Pakinson-kór.

Hirdetés