Európa legjobb szabadidős épülete a Paulinyi-Reith & Partners tervezte Pannon Park Biodóm. 

Az idei International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón nemcsak a Néprajzi Múzeum új épületét díjazta a szakma, hanem a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb és legnagyobb szabású fejlesztését is. A Paulinyi-Reith & Partners által tervezett Pannon Park Biodóm lett Európa legjobb szabadidős épülete.

“Rendkívül boldogok vagyunk, hogy egy ilyen rangos versenyen tudtunk Európa legjobbjává válni. Ez a siker is megerősít minket abban, hogy jó úton járunk, és hogy az általunk követett tervezési alapelvek, mint a fenntarthatóság és az innovatív design szemlélet, nemzetközileg is az élvonalba emelik cégcsoportunkat.” – mondta Dr. Paulinyi Gergely, a Paulinyi-Reith & Partners elnök-vezérigazgatója.

Lágy íveivel lankás dombként simul környezetébe a városba költöztetett ősi állat- és növényvilágnak otthont adó Biodóm, melynek oldalán zöld növények törnek a nap felé, míg tetejét nagyrészt fényáteresztő felület borítja. A buborékba zárt világ egy szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér lesz, mely több mint 17000 m2 alapterületet foglal magába. A tervezők koncepciója alapján egy olyan dombszerű csarnokszerkezet épül, amely szabályozott élőház jellegű klímával rendelkezik. Sőt, minden évszakban képes bemutatni egy zárt ökoszisztémaként működő világot, ami azért is jó, mert a Biodóm flórája és faunája a lehető legtermészetesebb környezeti feltételek között létezhet majd. A P-RP a fenntartható építészet vezető hazai cégcsoportjaként a tervezéskor olyan építészeti megoldásokra törekedett, amely a látogatói élményt maximalizálja, miközben a Biodóm élőlényeinek az életükhöz szükséges környezeti feltételeket biztosítja. A Pannon Park a Kárpát-medence ősi élővilágát eleveníti fel a világ legkorszerűbb állattartó megoldásainak segítségével. De nemcsak a tervezés teszi ilyen remekké ezt a projektet, hanem azok a legmodernebb mérnöki, tervezői és kivitelezői megoldások, melyekkel a projekt fővállalkozójaként, a Market Építő Zrt. operál.

“A Pannon Park részeként megvalósuló Biodóm tervezésekor a teljeskörű látogatói élmény megteremtése, a lehető legoptimálisabb és legracionálisabb megépíthetőség és üzemeltethetőség érdekében a legújabb technológiákat és tervezési eszközöket alkalmaztuk” – emelte ki Dr. Reith András fenntarthatóságért felelős igazgató.

A Paulinyi-Reith & Partners ezzel összességében már az ötödik International Property Awards elismerését szerezte meg saját tervezésű projekttel. 2010-ben a Corvin Sétány a legjobb európai vegyes funkciós fejlesztés lett, míg a Buddha-Bar Hotel 2014-ben a legjobb hotel belsőépítészet kategóriában világszinten lett első helyezett. Idén a Pannon Parkon kívül nemzeti szinten a Futureal által fejlesztett Budapest ONE-t és az Etele Plazát is díjazták, ezzel a Paulinyi-Reith & Partners 2018-ban háromszoros International Property Awards díjas.

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megnéztük a Biodóm különleges tetőszerkezetét

Megnéztük a Biodóm különleges tetőszerkezetét

Tavasszal lezárul a szerkezetépítés, a következő ütemben végzik a Hullámvasút rekonstrukcióját.

Elkészült a Cápasuli, épül a Pannon Park

Elkészült a Cápasuli, épül a Pannon Park

Bemutatták, hol tart a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztése.

Európa csúcsán a Biodóm!

Európa csúcsán a Biodóm!

Európa legjobb szabadidős épülete a Paulinyi-Reith & Partners tervezte Pannon Park Biodóm. 

Hirdetés