Nem kispálya – Szlovén stadion egy fehérorosz erdőben

Tíz éve készült el a 2014-es Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében 2-3-as összesítéssel a Debreceni VSC-t búcsúztató FC BATE Borisov arénája. A hivatalos megnyitó 10. évfordulóján visszaemlékezünk, hogy milyen benyomást tett ránk akkor a sportlétesítmény. Eredeti cikkünk a 115-ös, 2014/7-es lapszámban jelent meg. 

Léptékénél fogva, elhelyezkedése okán, illetve néhány technikai, szerkezeti részlet miatt is kézenfekvőnek tűnik a Nagyerdei Stadion és a 180 ezer lakosú fehérorosz város stadionjának párhuzamba állítása.

Az elmúlt években többször a BL-főtáblára kerülő, 1996-os újjáalakítása óta számos UEFA-kupa-sorozaton résztvevő belarusz csapat meglepő, sőt zavarba ejtő formavilágú központjának tervezési alapelve ugyanúgy az erdős városi parkkal, a park fáival való kapcsolat megteremtése volt, mint a cívisvárosban. Absztrakt átirat helyett azonban a 13 ezres kapacitású létesítmény tervezői biomorf formai narratívát választottak. A jövevény csillogva különbözik el természeti környezettől, ám ívei puhasága, sejtmembránszerű határoló bőre, a buborékokra hajazó kör alakú áttörései mégis valamiféle óriási lénnyel, gombával(?), csigával(?) teszik hasonlatossá.

Ezt a hatást tovább erősíti a szlovén OFIS arhitekti alkotóinak törekvése az épületidom zártságára, aminek másodlagos oka a küzdőtérre irányuló fókusz megteremtése: extrém megjelenés ide, vagy oda a lényeg a pályán és lelátókon történik. Itt jegyezhetjük meg, hogy ez a logika némiképpen ellentmond az OFIS arhitekti egyik első pályázati győztes koncepciójának, az 1998-ban tervezett maribori stadion szerkesztési elvének. Noha ott egy nagyarányú átépítésről van szó, a végül 2008-ban 25 millió eurós költségen újjászülető aréna hullámzó, kettős épületszalagja áttörtségével teremt kapcsolatot a külső és a belső tér között.

Borisovban az észak-déli tájolású héjazat kupolaszerű zártsága nagyszerű akusztikai viszonyokat teremt, ami nagyban hozzájárul a sporteseményeken, koncerteken megkívánt atmoszféra kialakulásához. Az oldalvonalak és az első üléssorok között csak tíz-tíz méter van, így a hosszú oldalakon 17 sorban, míg a rövid oldalakon 27-28 sorban ül a csaknem 13 ezer néző.

Mint ebben a kategóriában már megszokott, 620 ülőhely a VIP-vendégnek is jut a 40 millió euróból (kb.16 milliárd forint) felépült stadionban, továbbá 40 közvetítőhely várja az újságírókat, valamint bárok, publikus fitnesz- és bowling terem, valamint étterem szolgálja ki a látogatói igényeket. Ráadásul a nyolcszáz férőhelyes felszíni parkolót is sikerült úgy elhelyezni, hogy a természeti környezet, a park fái is a helyükön maradhattak.

Építész: Rok Oman, Špela Videčnik (OSIF architekti)

Helyi Partner: Magnus Group

Tervezés: 2010
Kivitelezés: 2011-2014

Közösségi tér: 3628 m2
Iroda: 480 m2
Kiszolgáló tér: 2000 m2
Férőhely: 13 000 fő
VIP-férőhely: 620 fő
Parkolóhely: 800 db


További képek a galériában!
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Videó az új Bozsik-stadionról

Videó az új Bozsik-stadionról

Tavasszal adják át, de a WHB filmjén már egész jól látni, milyen lesz.

Építészet 2020: Díjeső a Puskásra

Építészet 2020: Díjeső a Puskásra

Az új nemzeti stadion olyan ütemben gyűjti a trófeákat, mint annak idején a névadója.

Egy hónapja még forgattak a felrobbantott csepeli toronyban

Egy hónapja még forgattak a felrobbantott csepeli toronyban

Az 57 méteres toronyházat csütörtökön robbantották fel.

Hirdetés