Hirdetés

Fontos társadalmi problémára hívják fel a figyelmet.

Hirdetés

Hogyan üssünk két legyet egy csapásra, vagyis hogyan támogassuk egyszerre a környezettudatosságot és az oktatást? A pekingi székhelyű LUO Studio játékos választ adott minderre, újrahasznosított ipari alkatrészekből készített mikrokönyvárat. A Shared Lady Beetle valóban úgy néz ki, mint egy páncélos rovar, egy kiselejtezett kerékpár adja a vázát és házhoz viszi a könyveket a gyermekeknek.

A tervezők elmondása szerint egy barátjuk példája ösztönözte őket a könyvtár elkészítésére,

aki gyalog, kosárban szállította az oktatási anyagokat az iskolába.

Ez a megoldás nem egyedi jelenség Kínában, sok tanár kényszerül arra, hogy ide-oda mozgassa az oktatási  segédanyagokat, így a LUO Studio egyfelől a helyi oktatók erőfeszítéseinek támogatására alkotta meg a bogár alakú járgányt.

Emellett arra is keresték a választ, miképp lehetne a keletkező városi hulladék, azon belül is a kidobott kerékpárok mennyiségét csökkenteni. A kínai nagyvárosok évtizedek óta híresek a bicikliforgalmukról, a technológiai fejlődés pedig rátett erre még egy lapáttal, a shared economy és a mobilapplikációk megjelenésével ugyanis rengeteg új kerékpár került ki az utakra, akár a közbringarendszer formájában. 

Kerékpárok milliói áznak-fáznak az utakon többek között azért, mert tárolókat nem igazán építettek hozzájuk, ha pedig meghibásodnak, nem javítják meg őket, hanem a kukában landolnak.

A tervezőiroda az utcán talált egy kidobott biciklit, és ugyancsak az utcán szedtek össze fém- és fahulladékokat. A szerkezetet bogár formájúra tervezték, amelynek a szárnyai két oldalra nyílnak, a szárnyak belső részén alakították ki a könyvespolcokat. A legalsó polc pedig nemcsak könyvek tárolására alkalmas, hanem egyben olvasópad is a gyermekek számára. Noha a kocsit elsősorban az oktatás támogatására találták ki, egy kis kávézót is ki lehetne alakítani belőle, de akár egy kórházban is jó szolgálatot tehetne mobil könyvtárként.

A környezettudatosság és az edukáció vezérelte a vietnami Farming Architects csapatát is, akik olyan farmként képzelték el egy könyvtárat, amely a gazdálkodásra, azon belül is az akvapóniára tanítja a városi gyerekeket.

Forrás: Luo Studió
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Napfény-analízissel mentették meg Breuer Marcell brutalista mesterművét

Napfény-analízissel mentették meg Breuer Marcell brutalista mesterművét

Az 1980-ban átadott Atlantai Központi Könyvtár épületének sorsa évekig kétséges volt.

Kis projektek nagy társadalmi hatással

Kis projektek nagy társadalmi hatással

Hat példa arra, hogy nem kell nagy házakat tervezni ahhoz, hogy valós társadalmi hatásuk legyen.

A 3D nyomtatással készülő eszköz, amely a gyermekek mozgásfejlesztését segíti

A 3D nyomtatással készülő eszköz, amely a gyermekek mozgásfejlesztését segíti

A tárgy teljes mértékben a gyerek igényeire, méreteire szabható.

Hirdetés