Hirdetés

Így tartják a finnek, Helsinki központi könyvtára pedig bizonyítja is a tételt.

Az ABB Frozen Music című videosorozata innovatív épületeket, és az azokat megálmodó építészeket mutat be a világ különböző tájairól. A sorozat következő részében Finnországba vezet, ahol meglátogatunk egy újgenerációs középületet, Helsinki központi könyvtárát, az Oodi-t.

Maga a nagybetűs történelem és tradíció övezi a finn parlamenttel épp szemben álló Oodit. Az épület mind megjelenésében, mind funkciójában radikális és modern - egyáltalán nem kíván belesimulni környezetébe. Az épület nemcsak könyvtárként működik, hanem kulturális központ, találkozóhely és rendezvényhelyszín is egyben. 

Az Oodi ötlete a finn ALA cégtől ered, melynek három munkatársa, Juho Grönholm, Antti Nousjoki és Samuli Woolston számolt be a kísérletezés iránti szenvedélyéről. Egy jelentős, új középületnek nem szabad túlságosan a múltra támaszkodnia: új utakat kell nyitnia újszerű látásmóddal, áramló formákkal és meglepő megoldásokkal. Az ívelt fa homlokzat láttán azonnal megértjük, hogyan testesíti meg mindezt az Oodi. A lélegzetelállító látvány nem pusztán látványosság: ez az íves forma tette lehetővé, hogy az ALA tervezői „megnyújtsák” az épület térelhatároló szerkezetét, és ezáltal nagyobb belső teret hozzanak létre.

Kialakításának köszönhetően passzív fűtőhatása is van, mely hideg időben segít a belső tereket melegen tartani. Az épületen belül mindhárom emeletnek megvan a sajátos karaktere, ahol a csendesebb és a hangosabb tevékenységek egyaránt helyet találnak maguknak. A földszint a 100 méter hosszú „hídszerkezet” alatt terül el, így a látogatók az egész szintet akadálytalanul beláthatják.

Innen kettős csigalépcsőn juthatunk fel a zárt és bensőséges hangulatú középső szintre, abba a multifunkcionális térbe, ahol az emberek nemcsak olvashatnak, hallgathatnak és nézhetnek, de akár létre is hozhatnak médiumokat. Itt nincs kihasználatlan hely, minden négyzetméternek megvan a maga funkciója.

A legfelső emeleten valóságos „könyvparadicsomba” jutunk, plafontól padlóig érő hatalmas ablakokkal és egy finoman ívelt kültéri terasszal. Itt minden csendes elmélkedésre hív. Ha pedig kitekintünk az épületből, olyan mintha a végtelen térben ringatóznánk. 

Az Oodi nagyszabású építészeti projektjéhez az ABB is hozzájárult. A megvilágítást az ABB KNX technológiájával vezérelt, lefelé irányított fényforrások biztosítják. A cég Impressivo kapcsolói és világítótestei teljes mértékben idomulnak az épület és látogatóinak igényeihez. Kialakításuknál fogva nem vonzzák a tekintetet, ugyanakkor hibátlanul működnek, hogy tökéletesen átadhassuk magunkat a szemlélődésnek, az alkotásnak és a közösségi életnek. 

Juho, Antti és Samuli életük egyik nagy eseményeként írják le a könyvtár megnyitását. Az Oodival országos jelentőségű épületet hoztak létre milliók örömére, miközben egy pillanatra sem feledkeztek meg arról, micsoda élvezetet jelent egy-egy jó könyv.

A sorozat további részeit ezen a linken találod.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Puutalo Oy előregyártott faházai a Velencei Biennále finn pavilonjában

Puutalo Oy előregyártott faházai a Velencei Biennále finn pavilonjában

Finnország elsőszámú építészeti exportja a 20. században.

Egy szakrális szikla ihlette a finn túrázók menedékházát

Egy szakrális szikla ihlette a finn túrázók menedékházát

A neve Church Stone Shelter, az anyaga azonban fa és újrahasznosított beton.

A Robert Gutowski irodát díjazták Helsinkiben

A Robert Gutowski irodát díjazták Helsinkiben

A Finn Nemzeti Múzeum bővítésére kiírt nemzetközi pályázaton megvételt nyert a Robert Gutowski Architects terve.

Hirdetés