Bencsics Dorina Lili hallgatói munkája a MOME kerámia szakán.

A MOME kerámiaszakos hallgatói olyan tárgycsoportokat terveztek az Utópia 2050 című kurzusra, amelyeket az elképzelt, nem túl távoli jövőben saját lakókörnyezetünkben is el tudnának képzelni, illetve megoldást kínálnak egy már jelenleg is mérhető problémára. Bencsics Dorina Lili a jövődesign témán belül a jövő étkezésével foglalkozott. A munkát a hallgató leírásával mutatjuk be.

„Kutatásokat végeztünk Magyarország társadalmi, gazdasági, környezeti és étkezési kultúra szintjein. Ezek után víziókat állítottunk fel és létrehoztuk a saját perszónánkat, hogy specifikusan tudjunk foglalkozni egy-egy célcsoporttal. A jövő étkezésén belül, tárgycsoportommal az étkezési alapanyag készítésére összpontosítok.

Olyan lakóközösségben, lakásokban élő személyeknek tervezek, akik nyitottak a közösségi kertekben történő növénytermesztésre, előnyben részesítik a helyi termékeket és törekednek a tudatos fenntartható életmódra. Fungo. projektemben arra a problémára reflektálok, hogy

a tulajdonok elaprózódnak, az emberek egyre kisebb helyeken kénytelenek élni, a megbízható, friss élelmiszer pedig a monokultúrás növénytermesztés miatt egyre kevesebb, főleg a városokban. A másik fontos problémakör az emberi kommunikáció hiánya, a fokozatos elhidegülés.

Célom, hogy támogassam a SLOW életformát, és a közösségi interakciót. A gombának rendkívül sokféle elkészítési módja van, és a jövő egyik szuper élelmiszereként emlegetik a magas vitamin-, fehérje- és rosttartalma miatt. Számos, Magyarországon gyakori megbetegedés megelőzésére is javasolt a fogyasztása. Az általam vizsgált gombafajták a laska és a csiperke. Mindkettő 4-5 terméshullámot képes hozni háromhetes ciklusokkal. Különbség van azonban a talaj és a fényigényükben.

Piackutatásom során megvizsgáltam a jelenleg létező megoldásokat. Ezeknek a tanulságait leszűrve, olyan méretű, formájú és anyagú tárgyakat hoztam létre, amely mindkét gombatípusnak a legmegfelelőbb. Fontos volt szem előtt tartani az egyszerűséget, letisztult kialakítást, formát hiszen ezáltal is könnyebben azonosulnak vele a fiatalabbak is és valószínűleg nagyobb érdeklődést mutatnak a termesztés iránt.

A gombatermesztés egyszerű, és látványos folyamat. A fungo. egy moduláris, beltéri gombatermesztő rendszer, mellyel egész évben termeszthetünk gombát otthoni körülmények között. Egy esztétikus, letisztult tárgyegyüttes, mely a lakásunk hasznos ékévé válhat. Rakásolhatósága miatt szabadon dönthetünk arról, hogy mekkora mennyiséget szeretnénk termelni.

A fungo. rendszer alkalmas lehet a jövő közösségi „gombakertjének” kialakítására. Tartós anyaghasználatának köszönhetően nem termel hulladékot, az elhasználódott talaj minden esetben komposztálható."

Bencsics Dorina Lili
MOME Kerámia szak, MA1 2021 /1. félév

Korábban két másik kerámiaszakos hallgató munkáját is bemutattuk: Szilágyi Dóra konyhai tejtermelő bioreaktort tervezett, míg Berkes Anna Csenge a biotetrisz koncepciójával állt elő. A kurzus további hallgatói terveit ebben a cikkünkben foglaltuk össze röviden.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kihirdették a Talent Awards 2020/21 győzteseit 

Kihirdették a Talent Awards 2020/21 győzteseit 

Virtuális kiállítás nyílik a LEGO Hungária Kft. és a MOME közös pályázatán díjazottak munkáiból.

A gomba, mint esztétikus, letisztult tárgyegyüttes

A gomba, mint esztétikus, letisztult tárgyegyüttes

Bencsics Dorina Lili hallgatói munkája a MOME kerámia szakán.

Szabadon szárnyalt a fantázia a Market x MOME kurzushéten

Szabadon szárnyalt a fantázia a Market x MOME kurzushéten

Keszthelyi Kristóffal (Lean Tech Mérnökiroda) és Ritter Ádámmal (Moratus) beszélgettünk.

Hirdetés