Hirdetés

A koncepciót beválasztották a S.ARCH nemzetközi építészeti konferencia döntősei közé.

Az Országos Széchényi Könyvtár sokasodó épületei egyre nagyobb teret igényelnek, erre pedig modern építészeti megoldásokkal kell választ adni - ez volt az alapgondolata a Kendik Géza vezette A4 Stúdiónak, amikor az Országos Széchenyi Könyvtár új épületére vonatkozóan elkészítette a terveket. A fenti válaszok mindemellett nem nélkülözhetik a könyvtárlátogatók igényeit és azt a tényt sem, hogy Magyarország egyik legjelentősebb örökségéről van szó.  

2019 nyarán jött a hír, hogy költözik az Országos Széchenyi Könyvtár. Az nyilvánvalóvá vált, hogy a közgyűjtemény új épületet fog kapni, de mostanáig nem tisztázott, hol lesz az új helyszín. Az indoklás szerint azért van szükség az áthelyezésre, mert a jelenlegi helyszín nehezen megközelíthető, mindemellett pedig a mostani épület annyira rossz állapotban van, hogy el kellene bontani. Szó volt arról, hogy a lágymányosi Duna-parton kap új otthont az épület, esetleg a Palotanegyedben, de a Kilián-laktanya is felmerült lehetőségként. 

Az OSZK költöztetése kapcsán a kormány meghívásos tervpályázatot írt ki az új épület megtervezésére. A tervpályázaton induló A4 Stúdió a Palotanegyedet jelölte ki helyszínül, többek között annak könnyű megközelíthetősége és központi jellege miatt. 

A VIII. kerületben elhelyezkedő Negyed a Stúdió szerint közvetlen folytatása Pest belvárosának, számos egyetem van a közelben, itt lenne méltó helye az ikonikus könyvtárnak. 

Koncepció

A környéken található épületek nagy része 1860 és 1900 között épült, és számos műemlék található köztük. Az évek során alacsonyabb építészeti színvonalú épületek ékelődtek be közéjük, amelyeket az A4 Stúdió teljesen lebontana. Az új, összekötő épületet visszahúzott homlokzattal látnák el, amely jól kiemelné a szomszédos műemléki épületeket.

Az így létrejött közterületek új építészeti és kulturális minőséget teremtenek: a Nemzeti Múzeum mögött létrejönne egy új közösségi tér, fontos találkozási helyszín a város szívében. 

A terv szerint a könyvtár épületéhez látogatók a múzeum irányából érkeznek. A bejáraton belépve a látogatók egy többszintes előcsarnokba lépnek. Az új, gyakran kölcsönzött könyveket egy vizuális könyvtárba helyezik, amely naponta 5-600 fő beolvasási területet foglal magába. Mindezt egy 3000 négyzetméteres nyitott térben, amelynek nagy üveghomlokzatai gondoskodnak arról, hogy minél több természetes fény jusson be az épületbe. Az 1980 előtti könyvek a raktárból bérelhetők, amely teherautóval a Szentkirályi utcából lenne megközelíthető.

Az A4 tervére a nemzetközi építészvilág is felfigyelt, az OSZK koncepciója bekerült a S.ARCH nemzetközi építészeti konferencia által életre hívott díj döntősei közé.

Forrás: A4 Stúdió

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Változó elvárások, maradó értékek - a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója

Változó elvárások, maradó értékek - a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója

Schickedanz Albert és Herzog Fülöp épületét 1906 decemberében nyitották meg.

Itt nem vagy egyedül - Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány központja

Itt nem vagy egyedül - Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány központja

A pasztelles színek miatt mintha kicsit Wes Anderson gyerekeket és felnőtteket egyaránt elbűvölni képes mozijában lennénk.

Egy üvegház, amelyben a genetika vívmányait vették alapul

Egy üvegház, amelyben a genetika vívmányait vették alapul

A cseh építésziroda a genetika alapjait lefektető Gregor Mendel előtt tiszteleg. 

Hirdetés