Hirdetés

Rangos nemzetközi elismerést kapott az OFF-Biennále Budapest.

Az Igor Zabel-díj egyik idei díjazottja az OFF-Biennále Budapest lett – adta hírül november 15-én az alapító szervezet. A nagy presztízsű kortárs művészeti elismerést első helyen Viktor Misiano olasz kurátor kapja, a három további díj egyikét és vele járó tizenkétezer eurót az OFF-Biennále Budapest stábjának ítélte a szakértőkből álló zsűri. Az OFF ezt az összeget a következő, 2017 őszén megrendezésre kerülő biennále megvalósítására fordítja majd.
 
A díjjal, amely a 2005-ben elhunyt szlovén művészetelméleti szakember, Igor Zabel nevét viseli, kétévente olyan kivételes kulturális kezdeményezéseket tüntetnek ki, amelyek élénk nemzetközi figyelmet irányítanak Közép-, Kelet-, és Délkelet-Európa művészetére és kultúrájára.
 
A zsűri döntése szerint a 2016-os fődíjat Viktor Misiano olasz kurátor, a három további elismerést Anca Verona Mihulet, román művészettörténész és kurátor, az OFF-Biennále Budapest kurátori stábja, illetve Viviana Checchia olasz kurátor kapta – ez utóbbi díjról egyébként hagyományosan a fődíjas dönt.


 
A nemzetközi kortárs művészeti szakemberekből álló zsűri tagjai idén Zdenka Badovinac, a ljbuljanai MG+MSUM kortárs művészeti intézmény igazgatója, Vít Havranek, az öt országban működő Tranzit.org csehországi szervezetének vezetője, illetve Roman Ondák szlovák képzőművész voltak. A díj az Erste Foundation és az Igor Zabel Association közös projektje.
 
A grémium közleményében indokolta döntését. A fődíjas Viktor Misiano kurátori teljesítményét, valamint írói és szerkesztői munkásságát emelték ki, amelyet főként az orosz kortás művészettel kapcsolatosan fejt ki. Misiano pályája nagy részében Moszkvában dolgozott, ahol több intézmény vezetője is volt, valamint 1996-ban ő volt a kurátora a rotterdami Manifesta 1-nek.  Az orosz művészetet pedig több nagy nemzetközi eseményen, többek között az Isztambuli-, Sao Paulo-i és Velencei Biennálén képviselte.
 
Az OFF-ot, amelynek első kiadása 2015. tavaszán zajlott Budapesten, a zsűri „példa nélküli kezdeményezésnek” nevezte. A díjat pedig – amelyet leggyakrabban egyének és nem csoportok kapnak – azért ítélte oda a stábnak, illetve az egész projektnek, „mert érvényes, energikus és professzionális módon fogalmazott meg válaszokat egy olyan állami kultúrpolitikára, amely kedvezőtlenül hatott a kortárs művészet nemzetköziségére és kritikai természetére”.
 
Az OFF-Biennále Budapest első kiadása 2015. április 24. és május 31. között zajlott, és közel 35 000 látogatót vonzott. Több mint 200 program valósult meg 136 helyszínen Budapesten, országszerte és külföldön. Az esemény negyven különböző szervezetet kötött össze, és megmutatta, hogy a kultúra képes válaszokat adni a nemzeti kulturális politika változásaira. Az OFF-Biennále Budapest egy kollektív kezdeményezés, egy kivételesen nagy, Magyarországon ez idáig példátlan együttműködés. A kapcsolatok építése és a hosszú távú célkitűzések mellett a kurátori csapat – Erőss Nikolett, Juhász Anna, Somogyi Hajnalka, Stepanovic Tijana, Szalai Borbála, Székely Katalin és Szoboszlai János – és az OFF egyéb szakemberekből és önkéntesekből álló stábja egy nagy sikerű, nemzetközi eseményt hozott létre.
 
A zsűri a román Anca Verona Mihuletet az egyik legígéretesebb fiatal szakembernek tartja a térségben, Viviana Checchia esetében pedig azt az értékes munkát ismerték el, amelyet a kelet-európai művészet megértése és megismertetése érdekében fejt ki.
 
A díjazottaknak 2016. december 9-én adják át az elismeréseket Ljubljanában.
Igor Zabel Kultúra és Elmélet Díj 
A 76 000 euró összdíjazású Igor Zabel Kultúra és Elmélet Díjat kétévente osztják ki 2008 óta, 2016-ban ötödik alkalommal. A díj az ERSTE Alapítvány kezdeményezése, amelyet a ljubljanai Igor Zabel Egyesület a Kultúráért és az Elméletért egyesülettel együttműködésben ajánlanak fel. A díj kiemelkedő kulturális eredményeket tüntet ki, és olyan művészettörténészeket, kurátorokat és elméleti szakembereket díjaz, akiknek munkája elősegíti, hogy Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa kultúrája és művészete nemzetközileg ismert legyen. A díj nyerteseit nemzetközi zsűri választja ki.
 
forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A’ Design Award díjat kapott a magyar kullancsriasztó

A’ Design Award díjat kapott a magyar kullancsriasztó

A ProtectOne új termékét, a Tickless Runt futók számára fejlesztették ki.

Az Év irodája 2020 különdíjat nyert a Market 6.0 székház

Az Év irodája 2020 különdíjat nyert a Market 6.0 székház

A csütörtök esti gálán erős laudációt kapott a projekt.

Hivatalosan véget ért az OFF-Biennále, de számos esemény még elérhető, on- és offline is

Hivatalosan véget ért az OFF-Biennále, de számos esemény még elérhető, on- és offline is

30-nál is több kiállítás és program öt héten át, és még bőven van mire figyelni!

Hirdetés