Hirdetés

Felsőbb szinteken - Igazi nevezetessége az Andrássy útnak jó egy éve már az il Bacio di Stile luxusáruház. A nézelődők és vásárlók a kulisszák mögötti világot nem láthatják, viszont ha a következő cikket elolvassák, megnézik a képeket, akkor, ugyan fotók nyomán, de tehetnek egy sétát az irodaterekben is.

Belsőépítészet: Szegő Gábor, Hitka András 
Styling: Ternovszky Zita
Fotó: Filep Krisztina
Fotó styling: Matisz Alíz, Hitka András
Fotó asszisztens: Besenczi Richárd

Szöveg: Molnár Szilvia 

Úgy tíz éve kezdődött, hogy az IT- és a kreatívszektor dolgozóinak (tudják, elsőként az X és Y generáció) sajátos világa újszerű munkaterek elterjedését indította el. Ma már a könnyed hangvétel, az otthont az irodatérrel ötvöző megoldások az üzleti szektor, bank-középszektor irodáit is elérték.

fotó © Filep Krisztina

Ami az exkluzív ügyvédi, banki felsőszektor, privát orvosi bürókat illeti, ott sokáig tartotta magát a klasszikus rendszer és berendezés: egyszemélyes vagy kiscsoportos, szobányi méretű, cseppet sem homogén belsőépítészetű terek, egyúttal lehatárolt funkciók. Továbbá a pozíciónak megfelelő antik bútorok vagy éppen utánzatok, korábban barokk/neobarokk, utóbb art déco, meg a dekoratív modernizmus (értsd pld. korai Kozma). Mára ez a világ is megváltozott, ennek remek példái az il Bacio di Stile harmadik és negyedik szintjén található irodái. 

fotó © Filep Kriszta

A műemléki környezetet belakott top divat és gasztronómia mellé kifinomult back-office dukál, ennek belsőépítészeti programját Szegő Gábor és Hitka András írták. Minden helyiség egy-egy külön világ, ami a keretet adja, mint egy jó kiállítási térben, az a kék-barna-szürke-bézs-fekete színek, a nemes és természetes burkolatok. Ezen belül egyedi megoldású bútorok és kiegészítők emelik a terek nívóját, amik megnemesítik mindezt, azok már nem antik, hanem designklasszikusok, továbbá régi és kortárs divatfotók (itt Nemes Attila kurátor volt a tervezők kalauza). Különösen a világítótestek között láthatunk pazar darabokat, mint a Mariano Fortuny Moda Lampje (jó egy éve már LED-es változatban is gyártják) vagy a hatvanas évek nagy dobása, a Castiglionik Tacciája – mindkettő ma is ritka a hazai exkluzív enteriőrökben, ezért is örültünk nekik. 

fotó © Filep Kriszta

A férfiasabb karakterű részeken sötétre pácolt és natúrdió furnérú, testesebb berendezés jellemző, a női jellegűek ettől eltérőek: párnás-puha, textilekkel finomított szegletek, szigetek. Mind a harmadik, igazgatósági szint, mind pedig a negyedik, az operatív központ szintje egy-egy domináns recepciós pultot kapott. A hangsúly nem a méreteken és az elhelyezésen van feltétlenül, hanem a kialakításukon: az igazgatói pult megvilágítható előlapját a kőburkolat előtt kifeszített vastag, fekete kötelek karakterizálják, az operatív szintre pedig bátor anyagtársítású: betonkeretezésű, fa- és textil-füllungos pult került.

A szöveg nyomtatásban megjelent az OCTOGON 2014/8. -as számában. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Fontos, hogy minden összhangban legyen”

„Fontos, hogy minden összhangban legyen”

Interjú a STUDIO Ü duóval, Tücsök Esztivel és Szücs Bettivel.

Piaci viszonyok

Piaci viszonyok

ZHU & CO. kínai bisztró a Nagymező utcában. Cikkünk az OCTOGON 174-es (2022/2-es) lapszámából.

Digitális detox tábor a szentendrei Pap-szigeten

Digitális detox tábor a szentendrei Pap-szigeten

Gemov Nikolett diplomamunkája a KREA Design Iskola belsőépítész-enteriőrtervező szakán.

Hirdetés