Hirdetés

Az adatbázis minden épülete kimagasló egészségi szempontból, valamilyen zöld minősítéssel rendelkezik, és/vagy karbonsemlegesen működik.

A világ élvonalbeli fenntartható épületeinek esettanulmányaiból állított össze digitális könyvtárat a World Green Building Council (WorldGBC). Az adatbázisban szereplő minden egyes épület kimagasló az emberi egészség szempontjából, valamilyen zöld minősítéssel rendelkezik és/vagy karbonsemlegesen működik.

Az épületek és az építőipar a világ energiafogyasztásból rendkívül nagy arányban, becslések szerint 36%-ban részesedik, az energiához kötődő CO2-kibocsátás 39%-ért felel (a kapcsolódó iparágak áramszükségletét is ide számítva).

Miután az emberek idejük 90 százalékát épületekben töltik, egyenes következménye van az egészségtelen beltéri környezetnek az emberi egészségre – például a nedvesség és a penész 40 százalékkal növeli az asztmás rohamok esélyét. Az épületüzemeltetés tehát nagyszerű terep az energia- és a karbonkibocsátás csökkentésére, a levegőminőség javítására és egészséges környezet megteremtésére az egyének és közösségek számára.

A WorldGBC felismerte a növekvő piaci igényt a fenntarthatóság területén legjobban teljesítő épületek bemutatására. Ezért jött létre a könyvtár, amelyet az Amerikai Green Building Council (USGBC) november 19-i atlantai konferenciáján mutattak be. Új projekteket folyamatosan lehet regisztrálni. A projekteket a WorldGBC és a tanácsadó testület által összeállított kritériumok szerint vizsgálják meg.

Aki benevezne egy épületet a könyvtárba, a WGBC oldalán teheti meg.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ezüstszem

Ezüstszem

Kiállítóteret rejt a vízen lebegő, norvég halszem-kavics.

Épp ott, épp akkor

Épp ott, épp akkor

Napelemes, terepjáró lakóautóval hajthatunk a természetbe.

Algát a falra

Algát a falra

Zölden hömpölygő, fenntartható városi víziót osztott meg Manas Bhatia.

Hirdetés