Így enyhítenék a lakhatási válságot.

Meglepő lépésre szánta el magát Barcelona vezetése, amellyel a drasztikusan emelkedő ingatlanáraknak és a lakásínségnek vetnének véget a katalán fővárosban: úgy szeretnék növelni a rendelkezésre álló bérlakások számát, hogy az üresen álló, magántulajdonban lévő ingatlanokat kompenzáció ellenében kisajátítják. 

A Bloomberg beszámolója szerint az elmúlt hetekben a város lakásügyi hatósága 14 olyan vállalkozásnak írt levelet, amelyek összesen 194, jelenleg üresen álló lakást birtokolnak. A levélben figyelmeztették a tulajdonosokat, hogy ha a következő hónapban nem találnak olyan bérlőt, aki hosszú távra kivenné a lakásokat,

akkor a város kisajátítja őket, a tulajdonosokat pedig a piaci ár felével kompenzálja. A közösségi tulajdonba vett ingatlanokat alacsony jövedelmű családok bérelhetnék ki, így enyhítve a városban fennálló lakhatási problémákat. 


Még 2016-ban elfogadtak egy jogszabályt, amelyben kimondták, hogy ha egy magántulajdonban lévő lakás legalább két évig üresen áll, akkor az önkormányzatoknak joga van 4-10 éves időtartamra szociális bérlakásként érvényesíteni, hogy aztán újra visszaadják a tulajdonosoknak. Az elmúlt években azonban kevés esetben éltek ezzel a lehetőséggel, így 2019-ben úgy módosították a rendelkezést, hogy a hatóság az üresen álló lakásokat ne csak bérelhesse, hanem meg is vásárolhassa a tulajdonosoktól.

Barcelona évek óta súlyos lakáshiánnyal küzd. A 2008-as pénzügyi válság után a spanyol ingatlanpiac stagnált, a magántulajdonban lévő ingatlanok hosszabb ideig üresen álltak, sok esetben az ingatlanok állapota leromlott, a város egyes területein az elhanyagolt, magára hagyott lakásokat drogkereskedők vették birtokukba. Sok bérbeadó arra várt, hogy újra beinduljon a piac, és jóval nagyobb áron ki tudja adni az ingatlanát.

Ez a megfontolás üres lakások százaihoz, a bérleti díj drasztikus emelkedéséhez és egyre növekvő lakhatási válsághoz vezetett.

Az áldatlan állapotot a 2016-os jogszabállyal kívánták orvosolni, de mivel nem sikerült elérni a kívánt célt, kénytelenek voltak szigorítani. Lucia Martín, a város lakásügyi biztosa szerint nem az az elsődleges cél, hogy a város kisajátítsa a lakásokat, hanem hogy a tulajdonosokat rábírják arra, hogy adják bérbe ingatlanjaikat.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Gondoskodás 15 percen belül

Gondoskodás 15 percen belül

Interjú Ezio Manzini-vel, a közelség városáról szóló könyv szerzőjével.

Napraforgó építészet

Napraforgó építészet

Endesa Pavilon Barcelonában az Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) tervezőitől.

Barcelona titka

Barcelona titka

Szubjektív jegyzet a barcelonai főépítész budapesti előadásához.

Hirdetés