Családi ház az arkt építész stúdió friss Molnár Péter-díjas tervezőitől

December 15-én adták át a Molnár Péter-díjat, melyet 2023-ban Fajcsák Dénes, Fábián Gábor és Juhász Veronika kaptak. Újonnan elkészült családi házukat az OCTOGON magazin frissen megjelent 188-as (2023/8-as) lapszáma közli először.

A noszvaji Zs-ház egy hagyományokon alapuló, léptéktartó, kortárs architektúrát képviselő, fenntartható épület.

Egy építész egyszerű beavatkozásokkal, de az egész összképet befolyásoló finomságokkal, apró gesztusokkal egyaránt képes impulzív karaktert létrehozni még a legelemibb kis házak esetében is. Visszafogott otthon következik most, ami környezetének imperatívusza kell legyen.
 


A csak Zs-háznak keresztelt projekt egy családi vezetéknév kezdőbetűjét rejti valójában. A család Fajcsák Dénest és Fábián Gábort kérte fel 100 négyzetméteres otthonuk megtervezésére. Noszvajon kettejük irodája, az arkt építész stúdió már fogalom: a noszvaji lombházak (OCTOGON 142, 2018/2), a szomszédos cserépfalui családi ház projekt és egri jelenlétük a régió legismertebb építészeivé avanzsálta őket. Bárki, aki otthonteremtésben gondolkodik, referenciaként tekint Dénes és Gábor munkáira, ami egyre több és több kompakt, jó minőségű mintát eredményez, fellendítve a térség kortárs épületállományát, formálva a megrendelői réteg kifinomultságát.

Az volt a feladatuk, hogy egy fiatal, egy gyermekes házaspárnak két gyerekszobás otthont hozzanak létre az érkező kistestvér okán. „Rendkívül szimpatikus volt a tervezési program meghatározásakor, hogy racionális és fenntartható megközelítéssel szeretnének építkezni és élni. Nyoma sem volt az elmúlt évtizedekben megszokott és berögzött túlzó funkció halmaznak” – mesél Fajcsák Dénes a megrendelői víziókról, amelyekkel az iroda kezdetektől fogva tudott azonosulni. Hiszen sajnos az esetek többségében – a mai napig – még mindig nem tűnik kínosnak pusztán „státusszimbolizálásért” mértéktelenséggel terhelni környezetünket családi házak esetében sem. 

A 60 négyzetmétert átölelő földszint osztatlan tere a kelet felőli teljes megnyitás felé orientálódik, intenzív kapcsolatot teremtve a kerttel. A hosszanti fal felületén végigfutó szekrénysor az előszoba-étkező-konyha-nappali tereken halad végig, az egyes helyiségeket szolgálva. A bejárati oldalon az alsó szinti vizesblokk zárja le a térsort, csak a szükséges helyet lehatárolva. A családi élet központjaként jelenlévő konyhasziget, valamint a középre pozicionált egykarú lépcső hangsúlyos elemként osztja fel az egybefüggő, közvetetten definiált tereket.
 


A vertikálisan elválasztott intim és közösségi terek logikáját követve az emeletre kerültek a lakóterek. Míg a két gyerekszoba a keleti oldalon osztozik a nyeregtető alatt kertre néző kilátásával, a szülői háló az utcára tekint a tető háromszög geometriáját lekövető homlokzati megnyitásával. A két hálórészt összekötő híddal párhuzamosan elhelyezkedő fürdőszoba bevilágítását sorolt tetőablakok biztosítják, melyek külön térélményt nyújtanak a feszes szerkesztésű helyiségnek. Az alsó és felső szint között a közlekedő elemeknek köszönhetően megnyílik a tér, érdekes átlátások jönnek létre a szintkülönbség és az itt is megjelenő tetőablakok által.

Magának az épületnek a külső tömege rendkívül egyszerű, szinte már feltűnően nyers, amit a vertikális nyílászárók ritmikája kreál nagyvonalúvá. A homlokzaton végigfutó, azonos méretű nyílászárók az egyszerű parasztház archetípusra reflektálnak, emellett lehetővé teszik a ház teljes átszellőztetését. A tető burkolata korcolt fémlemez fedés, amely megegyezik a külső nyílászárók anyagával és megjelenésével. Az osztókkal való színegyezésnek köszönhetően az egész tetőtömeg heterogén és ezáltal ízléses, a monolit esztétika végigsimul az előtetőre is. A házikó struktúráját egyszerű, de zseniális húzással ugyanis szoknyaként öltözteti fel a kortárs tornác kecses fapillérekkel, ami mindenféle giccs nélkül tette idézőjelbe a település meghatározó, hajdani parasztház típusát.
 


Odabenn feltűnő a mennyezet nyers beton textúrája. Bár az arkt stúdió amúgy is hangsúlyt fektet a minél kevesebb fázist igénylő, fenntarthatóbb felületekre, itt nem feltétlenül a legegyszerűbb eljárásról volt azért szó. A megrendelőknek azonban konkrét kívánsága volt a látszóbeton esztétikája és a padló is glettbeton borítást kapott végül. 

Az épület előtt nem készült költségekkel járó kerítésszerkezet, helyette növény fogja lehatárolni az utcától a telket – a gyerekek is az utcán játszanak olykor, így nem kívántak hangsúlyos elszeparálást. Garázs sem épült annak ellenére, hogy mindkét szülő külön autóval jár munkába, így ezzel sem terhelték végül az utcaképet, és a nagy zöld telküket sem. Az északi telekhatárnál viszont az épület keletről és nyugatról is egy-egy faszerkezetes bővítménnyel rendelkezik, amelyek szépen elrejtik a kukatárolót, a gépészet nagy részét vagy a kerti szerszámokat. A hátsó bővítmény nem mellesleg a közeli szomszéd telekről is biztosít intimitást a nappaliból nyíló terasz számára.

A noszvaji Zs-ház egy hagyományokon alapuló, léptéktartó, kortárs architektúrát képviselő, fenntartható épület. Környező szomszédjait emlékeztetni kívánja az általuk elfeledett településkép tiszteletére, talán még időben referenciaként szolgálva az újonnan épülő családi házak jövője számára.
 

 

Tervezés éve: 2019
Kivitelezés éve: 2020-2023
Nettó alapterület: 100 m2
Tervezők: Fajcsák Dénes, Fábián Gábor DLA, Révész Judit (arkt építész stúdió)
Statika: Madaras Botond, Madaras Koppány



arkt építész stúdió Web | Facebook | Instagram

 

 

További rajzok és képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kővendég

Kővendég

Családi ház régi gyümölcstárolóból

Kőház a hegyen

Kőház a hegyen

Balaton-felvidéki szituáció

Zs mint zseniális

Zs mint zseniális

Családi ház az arkt építész stúdió friss Molnár Péter-díjas tervezőitől

Hirdetés