Hirdetés

Kétezer fakivágási kérelmet tekintenek át Budapesten.

Favédelmi munkacsoportot hozott létre a főváros, amelyben tájépítész, erdőmérnök, urbanista, építőmérnök közösen dönt arról, melyik fa maradhat meg – jelentette be Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze. Az új intézmény a XVII. kerületi Zrínyi utcai útépítésen debütált.

Bardóczi Sándor már néhány nappal a kinevezése után, a MÉSZ Estéken is beszélt arról, hogy a fa közmű, ezt a közel százéves koncepciót most a gyakorlatba is átülteti a főváros.

„Létrehoztunk egy favédelmi munkacsoportot: tájépítész, erdőmérnök, urbanista, építőmérnök együtt dönt arról ezentúl, tiszta szakmai protokoll mentén, hogy melyik fa marad meg, s melyiknek kell egészségügyi okokból vagy veszélyesség miatt mennie – jelentette be a főtájépítész a Facebook-oldalán. – A fanyűvő beruházások és a meglévő zöldet semmibe vevő tervek kora véget ért, a fa mostantól közmű. A város zöld közműve.

A klímavészhelyzet kihirdetése mindenkit el kell, hogy gondolkodtasson, számunkra minden egészséges, meglévő fa olyan érték, ami nehezen, hosszú évtizedek alatt, vagy sehogyan sem pótolható. Ezért fordítunk rájuk az eddigieknél sokkal nagyobb figyelmet.”

A főtájépítész a csapatával átnézte egy, még a Tarlós-korszakban jóváhagyott útépítés tervét: a XVII. kerületi Zrínyi utcai útépítésen a főváros tájékoztatása alapján 203 fát vágtak volna ki, a Főkert azonban leállította és újragondolta a projektet. Végül 118 fát megmentenek, 72-t az egészségi állapota, míg 12-t a projekt miatt kell kivágni. Ezzel, elmondásuk szerint az útépítés céljai is elérhetőek, miközben a 12 kivágott egészséges fát pótolni fogják. Bár a képletből egy fa szerintünk hiányzik, a végeredmény mindenesetre figyelemreméltó.

A videó alatti kommentek egyike felveti a beruházás módosításának anyagi vonzatait. Bár a pontos részleteket nem ismerjük, két alapvető szempontot biztosan figyelembe kell venni: egyrészt egyetlen, belvárosba telepített fa kétmillió forintba kerül ma, ha szakszerűen csinálják, másrészt egy már kialakult, növény nélküli városi utcába rendkívül nehéz, esetenként lehetetlen fasort telepíteni.

Ezen felül a Greenfo.hu szerint jelen esetben a projekt főösszege 13 millió forinttal csökkent a gyors intézkedésnek köszönhetően. Ahogy a videóban elhangzik, jelenleg kétezer fakivágási kérelmet tekintenek át a fővárosban.

Nemrég a Főkert új, ingyenesen letölthető applikációjától számoltunk be, amely egy nyilvános budapesti fa- és parkkataszter, és amelynek segítségével bárki közreműködhet a budapesti zöldfelületek megóvásában és fejlesztésében.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Lebegés Budapest fölött

Lebegés Budapest fölött

A Tóth Project Építésziroda családi háza a természetes felületeket a geometria tiszta szépségével ötvözi.

Milliárdos nyereséget termelhet a Gellért-hegyi sikló

Milliárdos nyereséget termelhet a Gellért-hegyi sikló

A sikló váltaná ki a Citadella turistabusz-forgalmát.

Tudatos eklektika
  • 2020-07-16 09:00
  • Deco

Tudatos eklektika

Felújított lakás a belvárosban

Hirdetés