Hirdetés

Egy igazán inspiráló környezet a tanuláshoz

Haikou keleti partján, a Trace Architecture Office (TAO) által tervezett kampusz kertvárosként illeszkedik a természeti környezetébe. Az építészeti koncepció a gyermekek játékosságából merít ihletet: áramló ívek és vibráló színek serkentik a kreativitást.

 

A Haikou Jiangdong Huandao kísérleti oktatási komplexum egy gimnáziumot és egy negyvennyolc középiskolai osztály számára kialakított kollégiumot foglal magába. Miközben az építészeti forma látszólag szabadon áramló ívekből áll, a pontos geometriai vonalak aprólékosan szabályozzák, és racionalitással ellensúlyozzák az összhatást. 

 

 

A körívek befelé tájolt udvarokat és ív alakú tereket hoznak létre, harmonikusan összekötve a belső és külső területeket. A kinti tereken dombszerű topográfia és bambuszerdőket szimbolizáló oszlopok invitálják felfedezésre a diákokat. A közlekedést az oszlopok között különböző magasságú függőhidak segítik.

 


Az épület karakteres eleme a nagyméretű „lebegő” tető, amely több független oktatási blokkot fed le, bőséges árnyékot biztosítva a diákok kültéri tevékenységeihez. Ez a tető kettős célt szolgál: megvédi a diákokat a széltől és az esőtől, ugyanakkor a helyi trópusi éghajlathoz alkalmazkodva elősegíti a természetes szellőzést

A fény kulcsfontosságú szerepet játszik a színek és a tér aktiválásában. Az oszlopok és a látszóbetonból épített tető a fény és az árnyék játékával elevenedik meg. A geometrikus formák színei egy-egy érzelmet jelképeznek: a vörös a szenvedélyt, a kék a nyugalmat, a sárga pedig az élénkséget.

 

A kampusz központjában egy kék és piros dobozokból álló multifunkcionális tér található. Tágas lépcsőivel és magas belső tereivel pihenő-, játszó- és művészettérként is szolgál. 

 


Forrás: Designboom
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megmentik a megújuló történelmi iskolaépület mellett álló nagy platánfát

Megmentik a megújuló történelmi iskolaépület mellett álló nagy platánfát

Mivel a szakértői vélemények szerint biztonsággal átültetni nem lehet, a kiviteli tervek módosításával óvják meg a fát.

Egy díjnyertes iskolaépület szimbolikája

Egy díjnyertes iskolaépület szimbolikája

A BORD Építész Stúdió eddigi legtudatosabb épületét az A’Design Awardon díjazták.

A Bjarke Ingels Group építésze moduláris iskolát tervez Afrikában

A Bjarke Ingels Group építésze moduláris iskolát tervez Afrikában

Fókuszban a fenntarthatóság, amelyben Valentino Gareri már bizonyított.

Hirdetés