Hirdetés

Irány a nyár!

Bolla Zoltán: Balatoni modernizmus és art deco

Hideg van, hó és jég, és mi mégis a Balatonnal foglalkozunk az OCTOGON online oldalán. Nem pusztán a nyári nosztalgia motivál, és nem is az indokolatlan vágy a hűs habok iránt. Egy karácsonyi ajándéknak sem utolsó, szép kiállítású kötetet szeretnénk a képzeletbeli fa alá helyezni, Bolla Zoltán Balatoni modernizmus és art deco című, frissen megjelent kötetét. Lapozzunk bele együtt!
 


A könyv ma már lassan luxuscikk, és nem az ára teszi azzá. Az írott szó megőrzése, a gondolatok írásbeli rögzítése már nem elsősorban papíralapon történik, sőt, talán már nem is az írás az elsődleges információhordozó, sokkal inkább a kép. Az irodalom is lassan átvándorol a digitális adathordozókra, a könyvnek pedig felértékelődik a tárgyi mivolta, és az a varázslat, hogy bármikor kézbe vehető, nem vész oda a tartalom egy esetleges digitális hurrikán következtében. Ezzel némileg ellentmondásban van a kinyomtatott és kiadott könyvek áttekinthetetlen mennyisége, amelyben könnyen elvész a tájékozatlan olvasó. Ez is abba az irányba hat, hogy a könyvnek tárgyként is különlegesnek kell lennie. 

Egy szép kiállítású, ízléses kötetet megérinteni, kézbe venni, belelapozni áhítatos aktus, olyasmi, mint egy drága, becses ékszert magunkra ölteni. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy a tartalom mellékes, vagy másodrendű, de az mindenképp igaz, hogy a kiadott kötetek tengerében a míves darabok úgy világítanak, mint neonhalak az óceánban.

Bolla Zoltán új könyvét öröm kézbe venni. A szerző az elmúlt években több kötetet is szentelt a magyarországi art deco építészetnek. Kétkötetes A magyar art deco építészet című munkájának megjelenését hét éves kutatómunka előzte meg, foglalkozott Újlipótváros építészetével, és zsebben hordható kézikönyv formájában a budapesti art decot is feldolgozta városi sétákhoz igazítva. Annál is inkább figyelemre méltó ez a szenvedély a stílus iránt, mert ő maga nem építész és nem művészettörténész, valójában amatőr, bár esetében – a tartalmat tekintve – ez a szó nagyon nem helyénvaló. Most a Balatont vette szemügyre, méghozzá személyesen, végigjárva 32 balatoni települést, a két háború közti építészet emlékeit kutatva. 


Mind a Balaton, mind az art deco hálás téma manapság, ám ez korántsem könnyíti meg a témáról publikálni szándékozók helyzetét. Az art deco fogalmáról a hazai művészettörténetben nincs konszenzus, lévén hogy a stílus itthon a modernizmussal keveredve van jelen. Leginkább a hazai modern egy lightosabb, dekoratívabb változatát, egyfajta elhajlását tekintik art decónak, nem egészen ok nélkül. Nagyrészt Bolla érdeme, hogy ez az épületanyag egyáltalán a vizsgálódás fókuszába került, és tematizálva kínálja magát. 


A Balaton pedig megannyi nosztalgikus asszociáció ihlető forrása – ha ez nem lenne képzavar, lévén hogy nem bugyog, csupán lötyög a medrében. A térséggel való foglalkozást egyszerre inspirálja és nehezíti a tó mentén megélénkült befektetési láz, amely némiképp szembemegy az átlagember nosztalgikus emlékeivel és mai igényeivel.

Az úgynevezett kisembernek ma már nem sok keresnivalója van a Balaton partján, hacsak nem kedvezményes családi jeggyel ruccan le egy napra, hűtőtáskával felszerelkezve. Pedig nem volt ez mindig így, a tó partján megfért a luxus a kevésbé jómódú alsó-középosztály nyaralási igényeivel és az ehhez társuló korlátozott anyagi lehetőségekkel. Éppenséggel ez indította be a két háború között azt a Balaton-parti nyaralóépítészetet, amely sokunk kedvence és ennek a kötetnek is egyik főszereplője. Az oktalan nagyzolás korában mintaszerű ezeknek a kis házaknak az ökonomikus, mégis esztétikus, vagy olykor kedvesen ügyetlen architektúrája. 
 Bolla Zoltán a kötetben nem csak archív és mai fotók bőséges választékát kínálja, hanem az építés történeti és szociológiai hátterét is bemutatja, olvasóbarát stílusú és terjedelmű fejezetekben. Ezen felül alaprajzokat és a tervekhez tartozó rajzos tömegvázlatokat is közöl, ami a szakmából érkező olvasók számára is csemege. A vizuális és szellemi élményt fokozzák a tematikusan válogatott építészeti részleteket bemutató oldalak: a kerítések, naiv feliratok, nyílászárók, vakolatdíszek mozaikszerűen sorakoznak, önálló kollázsokká összeállva. 
 


A tartalom nem áll meg a magánépítkezések telekhatárán, képet kapunk a nagyszabású beruházásokról, a közlekedés fejlesztéséről, a hajózás motívumainak tovább éléséről a házak részleteiben, egészen a korszakban dolgozó építészek és kőművesmesterek tételes listájáig. A szerkesztés messzemenően olvasóbarát, a rövid esszékkel párhuzamosan jelennek meg a tematikus oldalak, ezt követi az Épülettár, a fotóanyag települések szerinti bemutatása – ez utóbbi talán elviselt volna egy név és tárgymutatót. 


Az első pillantásra meglepő fekvő formátumhoz szellemes magyarázat tartozik: az Épülettárat bevezető Balaton-térkép arányához illeszkedik. Az egész köteten érződik, hogy a téma iránti szeretettel és szeretetből készült, a szerző elkötelezett szenvedélyével analóg magas szakmai és esztétikai minőségben. A függelék – a Velencei tó körüli art deco rövid bemutatása – pedig már megelőlegezi egy következő válogatás születését – kíváncsian várjuk!

Szerző: Bolla Zoltán
Cím: Balatoni modernizmus és art deco. Építészet a két világháború között.
Kiadó: Ariton Kft.
Oldalak száma: 384
Borító: flexi
Súly: 1124 g
ISBN: 9786150191508
Nyelv: magyar
Kiadás éve: 2023
Illusztráció: szerző fotói
Méret: 262x164x31 mm
Fogyasztói ár: 11.990.- Ft

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

4+1 ajándéktipp az építészet és a design jegyében – 2. rész

4+1 ajándéktipp az építészet és a design jegyében – 2. rész

Könyv, kártya, ceruza – karácsony 20. századi módon. Adventi ajándéktippek az OCTOGON online szerkesztősége ajánlásával

Irány a nyár!

Irány a nyár!

Bolla Zoltán: Balatoni modernizmus és art deco

Architizer A+ Award Special Mention válogatásába került az Olaszliszkai Emlékkert

Architizer A+ Award Special Mention válogatásába került az Olaszliszkai Emlékkert

A megemlékezés-élmény megalkotására felkért designerek egy, az építészeti térbe integrált jelstruktúrát alkottak.

Hirdetés