Hirdetés

Az óbudai irodapark 20 ezer négyzetméterrel bővült, további 1500 főnek biztosítva világszínvonalú munkakörnyezetet.

Húsz éve, 1998 szeptemberében nyitotta meg kapuit Magyarország egyik legszínvonalasabb irodaközpontja, a Graphisoft Park. Az egykori Óbudai Gázgyár helyén található park épületeinek alapterülete most 20 ezer négyzetméterrel bővült, így összesen 75 ezer négyzetméteres területen összesen már több, mint 5000 magasan képzett IT szakembernek és több, mint 1000 diáknak biztosít egyedi minőségű munkakörnyezetet. A Budapesti Értéktőzsdén is jegyzett komplexum jubileumi eseményén beszédet mondott Dr. Fürjes Balázs Budapest és agglomerációja fejlesztéséért felelős államtitkár, Bús Balázs kerületi polgármester és a park alapítója, Bojár Gábor is.

Budapest, 2018. szeptember 7. Pontosan húsz éve kezdte meg működését a Graphisoft Park: az egykori Óbudai Gázgyár területén létesített irodapark most 20 ezer négyzetméter új irodaterülettel bővült, így összesen 75 ezer négyzetméteres területen összesen már több, mint 5000 magasan képzett IT szakembernek és több, mint 1000 diáknak biztosít világszínvonalú munkakörnyezetet. Az új területek döntő részét az eddigi legjelentősebb bérlő, az SAP vette igénybe, amely az ország egyik legnagyobb üzleti szoftverfejlesztő központját üzemelteti a Graphisoft Parkban.

A jubileumi és egyúttal avatási ünnepségen beszédet mondott Dr. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, aki gratulált a jubileumhoz és elmondta, a Graphisoft Parkéhoz hasonló fejlesztéseknek is köszönhetően a következő évtizedekben a város valaha volt legsikeresebb korszaka jöhet, és 2030-ra Budapest lehet az egyik legjobb nagyváros Európában.Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere beszédében elmondta: „Az első 20 év fejlesztői munkája, az alapítók eltökéltsége, a kivívott nemzetközi státusz és a látható prosperitás, az oktatói és cégvezetési munka összessége olyan anyagi és erkölcsi tőkét halmozott fel itt Óbudán, amely a Graphisoft Parkban bizakodással tölthet el minden érdekeltet”.

A huszadik jubileumát ünneplő irodakomplexum kialakításánál a legfontosabb szempont mindig is a munkavállalók igényei voltak: már a kezdetekkor, a Graphisoft szoftvercég új irodahelyszínének kitűzésekor a kreativitást ösztönző munkakörnyezet volt meghatározó, az épületek tervezése során pedig szintén azt kérték az alapítók az első épületeket jegyző Cságoly Ferenctől, hogy ne az akkor már világcég Graphisoft nagyságát, sikerét jelenítse meg, hanem a dolgozók igényeit, jóllétét, egészségét tartsa szem előtt. Nem volt ez másképp a most elkészült új épületek esetében sem, az épületek magassága például továbbra sem haladhatja meg a park fáiét, a beépítés is alacsony maradt, a gépkocsik pedig a föld alá kerültek, hogy a felszínen a zöld domináljon. E szemléletnek ugyanakkor hosszú távú célja is volt, nevezetesen, hogy az irodapark mindenkori bérlői versenyelőnyben lehessenek a munkaerőpiacon, mind a toborzás, mind a munkatársak megtartása terén.„A Graphisoft Park azzal a szemlélettel épült, hogy ha egy fiatal tehetség ide állásinterjúra jön, beleszeressen a helybe, és ha egy fejvadász később egy jobb ajánlattal keresné meg, ne akarjon innen elmenni” – mondta a jubileumi eseményen Bojár Gábor, a Graphisoft Park alapítója és az igazgatótanács elnöke. „Valahol ez a Park is ugyanarról szól, mint a névadó szoftvercég: a tehetségek itthon tartásáról, valamint egyes esetekben a nemzetközi vezetők Magyarországra csábításáról, ahogy az a Graphisoft vezérigazgatójának esetében is történt” - tette hozzá, utalva arra, hogy az általa alapított cég őt követő, amerikai vezetőjének a riválistól Magyarországra csábításakor a minőségi munkaerő toborzását segítő munkakörnyezet is igen fontos faktornak bizonyult. „Az a cég, amely ilyen környezettel tudja vonzani a legjobb tehetségeket, győztes lesz a világpiacon” mondta az új amerikai vezérigazgató, amikor elfogadta a Graphisoft ajánlatát.

Az észak-budai irodakomplexum első bérlői között volt például, a névadó mellett, a szoftveróriás Microsoft is, amely azóta is ott székel, csakúgy, mint a 2001-ben érkező Canon, a 2005 óta bérlő SAP, vagy a meghatározó gyógyszeripari szereplő Servier is, amely első, Franciaországon kívüli kutatólaborját nyitotta meg Óbudán. Szintén bérlő az amerikai, a félvezetők terén óriás Silicon Labs és az elektronikus aláírási rendszert kínáló, magyar Microsec Zrt. is.Az irodapark 2006-ban bővült a jelenlegihez hasonló mértékben: akkor, leginkább a Microsoft és az SAP igényei alapján, közel 13 ezer négyzetméter új irodaterületet építettek, a terveket a Vikár és Lukács építésziroda készítette. Szintén abban az évben történt, hogy önálló jogi személyként leváltak a szoftvercég Graphisoft-ról is, sőt, európai részvénytársasági formában (SE) megjelentek a Budapesti Értéktőzsdén. 

A Graphisoft Park, a világ élvonalához tartozó vállalatok mellett, 2014 óta két nemzetközi egyetemnek is helyet ad Duna-parti területén: az IBS (International Business School) és a Bojár Gábor alapította AIT (Aquincum Institute of Technology) diákjai is a parkban tanulnak. Utóbbi angol nyelvű képzésén neves magyar szakemberek, köztük Rubik Ernő és Barabási-Albert László közreműködésével tartanak a legjobb amerikai egyetemek (pl. Harvard, Yale, Princeton, MIT) diákjainak informatikai és kapcsolódó tárgyú képzéseket.Az SAP parkbeli jelenléte már 21 ezer négyzetmétert tesz ki. Az igényeikre szabott bővítés mellett elkészült az ún. Startup House is, amely a földszinten egy nyitott, specialty kávézónak, az emeleteken pedig elsősorban kis cégeknek és a Graphisoft Park menedzsmentjének biztosít teret. A Sugár Péter által tervezett épület elnyerte a 2018-as Év irodája rendezvényen az Év Új Ingatlanfejlesztése díjat. A tegnapi avatási ünnepségen átadták a déli parkrészt is, amely új irodaterületek mellett egy kollégiumnak is helyet ad.

Érdekességek

A Graphisoft Park számára nemcsak az éptészeti tervezés során fontos a bérlők munkatársainak jólléte: a különböző kantinokban és éttermekben a külföldi munkatársak is találnak étrendjükhöz illőt. A nem autóval járóknak kisbuszt biztosítanak a HÉV-megálló és a park közé, tavasztól őszig pedig saját hajójárata is van az irodaparknak: a félóránként induló gyorshajó 10 perc alatt ér a Batthány térre.

2011-ben adták át a Steve Jobs emléke előtt tisztelgő bronzszobrot. Az Apple alapítójának egész alakos mását Tóth Ernő szobrászművész alkotta meg. A Jobsot jellegzetes garbójában, farmerben, kezében iPhone-t tartva ábrázoló szobor a Graphisoft szoftvercég épülete előtt áll, és a diákok és fiatalabb munkatársak állandó szelfitémája.

A francia Servier gyógyszergyár Párizs után először a Graphisoft Parkban alapított kutatóközpontot, és ma is ez az egyetlen Franciaországon kívüli K+F bázisa, ahol nemrég komoly sikert értek el: klinikai fázisba került egy itt kifejlesztett új, originális molekulacsalád, amely egyes daganatos megbetegedésekben szenvedőknek újfajta gyógyulási lehetőséget jelenthet.

A Park alapítása óta a Graphisoft szoftvercég több mint háromszorosára növelte szoftverfejlesztőinek létszámát és a németországi központú Nemetschek cégcsoporton belül – ahová 11 éve tartozik – itt a legdinamikusabb a növekedés, így jelenleg már ez a cégcsoport legnagyobb vállalata.
Az AIT-n járt diákok közül többen végzésük után visszajöttek Magyarországra dolgozni az itteni cégekhez. A Graphisoft Park így nemcsak a tehetségek itthon tartásához, de külföldi tehetségek idecsábításához is hozzá tud járulni.

A négy éve a Parkba költözött IBS magánegyetem a 2018-19-es tanévtől már a bachelor és master mellett doktori képzést is nyújt, olyan színvonalon, amit legutóbb a British Accreditation Council (BAC) újabb, a maximális évre adható akkreditációval ismert el. A felsőfokú intézmény hallgatóinak fele külföldi, akik a világ több mint 100 országából érkeznek Budapestre tanulni.

Az új fogadóépület: Startup House

Az új, Radius B+S által tervezett Startup House fogadja a Parkba érkezőket. Építészeti kialakítása különleges: a park egyik lényege, mint az elnevezés is mutatja, az épületek és a kert egysége - ezt hivatott hangsúlyozni az épület kettős homlokzata. A tervező célja a határok összemosása, technika és természet harmóniájának megjelenítése volt. A külső palást és a belső, tényleges homlokzat között ugyanis bejárati terek, árkádok, teraszok, erkélyek, a felső szinten pedig zöld felületek alakulnak ki. A homlokzati üveglamellákon megjelenő szitázott mintázat a technológiai innovációt jeleníti meg képző- és iparművészeti eszközökkel. A kettős homlokzat, a lamellák különböző elfordítása és a mintázat miatt a tömeg és a fényjáték, a tükröződés és az áttetszőség a nap minden szakában más és más. A ház hűtés-fűtés gépészeti rendszerét a környezettudatosság jegyében, az energiafelhasználási hatékonyság és a magas komfortérzet elvárású zajszint, a tökéletes légállapot és esztétikai szempontok miatt változó hűtőközeg-áramú (VRV) rendszer látja el. 

Új SAP épületszárny

A park legnagyobb bérlőjének újabb, jelentős léptékű terjeszkedéséhez a terveket a Vikár és Lukács építésziroda készítette. A közvetlen funkcionális használat biztosításán túl, az épület Jégtörő utcai oldalán az épület egészét átfogó, a park felé üveg homlokzattal nyíló többszintes átrium létesült. Az épülethez szükséges, sőt még a Park egyéb épületeit is kiszolgáló gépkocsitároló területek teljes egészükben a terepszint alá kerültek, 3 szinten elhelyezett mélyparkolókba. Így biztosítani lehetett a felszín parkoló mentesítését és a Park zöldfelületének további igényes fejlesztését.

South Park: az új, déli terület

A Graphisoft Park fogadóépülete és az SAP új irodaépülete előtt déli irányban elinduló gyalogos sétányra fűzte fel a tervezett épületeket a Radius B+S. A 4 toronyszerű irodaház összekötő szárnyakkal kapcsolódik egymáshoz. A földszinti passzázsok és árkádok alatt közösségi funkciók (étterem, recepciók, foyer-k) nyílnak. A sétány ívesen kanyarodó párja az egykori gázgyár tisztviselő telepi épületei előtt épült, ahonnan az irodaházak recepcióit és az éttermet szintén meg lehet közelíteni. A két sétányt az együttes középvonalában átmenő passzázs- és térrendszer fűzi össze. A befűződő udvarokkal, vonzó burkolt felületekkel tarkított gyalogos sétányok városias térrendszert hoznak létre. Az épületek léptékükkel, kisebb tömegű elemekre bontásukkal, továbbá megjelenésükkel, anyaghasználatukkal egységre törekszenek a Park többi épületével és a tisztviselőtelep épületeivel. A homlokzatokon alkalmazott fekete (sötétszürke) és élénk narancssárga burkolatok színvilágban, hangulatban a Park egészével érezhető egységet próbálnak létrehozni, de a tervezett épületeknek mégis friss, egyéni és újszerű karaktert biztosítanak. 

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nincs digitálisan képzett építész/építőmérnök Magyarországon

Nincs digitálisan képzett építész/építőmérnök Magyarországon

Csak Nyugaton szerezhetnek BIM diplomát a magyar mérnökök

Tarka teniszközponttól a zöld szőlészetig

Tarka teniszközponttól a zöld szőlészetig

A magyar építészet üde színfoltjai. 

Kápolna a pusztában és megújult városháza - 2018 épületekben

Kápolna a pusztában és megújult városháza - 2018 épületekben

Összegyűjtöttünk tíz, számunkra fontos épületet az idei évből.

Hirdetés