Hirdetés

Elkészült Kengo Kuma első ausztráliai épülete

Csavarosabban használta a fát, mint eddig bármikor.

Hirdetés

Kengo Kuma híres arról, hogy játékosan használja a fa elemeket az épületeiben, és Ausztráliában sem hazudtolta meg önmagát: a The Exchange épületét fa szalagokkal csavarta körbe, ezek adják ki a hatemeletes központ alakját. Az épület egyúttal a japán építész első alkotása az országban. 

Kengo Kuma tervezési filozófiájának középpontjában a történelmi és a kortárs közti egyensúly megtalálása áll; úgy keres új utakat, hogy közben értelmezi a múlt értékeit is.

Kuma megbízói szerint ez jól visszatükröződik az új épületben is, az Exchange dinamikus formájával és a felhasznált anyagok mixtúrájával hívja fel a figyelmet a Darling kikötő területére, amely évszázadokon keresztül az üzleti tevékenység központja volt, jelentős hajóforgalommal. Az Exchange Sydney belvárosának szívében található, az üzleti központ szélén, a cél egy olyan épület létrehozása volt, amely lágy, meleg hatást kelt a körülötte lévő üvegépületek közé ágyazva. A 20 000 méter hosszúságú, világos színű fába csomagolt épület terveit Kuma még 2016-ban hozta nyilvánosságra.

Az épület belsejében van könyvtár, piactér, alkotótér a startupok számára, tetőtéri bár és étterem. A Darling Square és a The Exchange része egy nagy fejlesztési projektnek, amelyet a Lendlease ingatlanfejlesztő cég bonyolít le: 4200 új lakást adnak át, és 2500 új munkahellyel számolnak, miközben további attrakciókkal próbálják majd a környékre csalogatni a látogatókat.

Ha kíváncsi vagy arra, milyen lett Kuma új múzeuma Dundee-ban, kattints ide! Ha pedig nem hiszed, hogy Kuma cipőt is tervezett már, akkor ide!

Forrás: Kengo Kuma Associates
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kengo Kuma tyúkólat tervezett Mexikóban

Kengo Kuma tyúkólat tervezett Mexikóban

Ráadásul úgy, mintha egy közösségi lakóprojektet valósított volna meg embereknek.

24 közgazdász és építész üzeni: eljött az idő a világ újragondolására

24 közgazdász és építész üzeni: eljött az idő a világ újragondolására

Lesz dolguk az építészeknek is, a városok funkcióit jobban a lakosság igényeire kell szabni. 

Szingapúrban tervez Kengo Kuma

Szingapúrban tervez Kengo Kuma

Élő emlékművet állítanak az ország első miniszterelnökének, Lee Kuan Yew-nek. 

Hirdetés