Hirdetés

Szingapúrban tervez Kengo Kuma

Élő emlékművet állítanak az ország első miniszterelnökének, Lee Kuan Yew-nek. 

Hirdetés

Szingapúrban nyert nemzetközi pályázatot a Kengo Kuma & Associates: a japán sztárépítész a K2LD Architectsszel együtt tervezheti meg az Alapítók Emlékművét, amely az ország első miniszterelnöke, Lee Kuan Yew előtt tiszteleg, illetve az alapítók és az országot formáló értékek előtt.

Ahogy a küldetésből sejthető, nem egy szobor léptékű vállalkozásról van szó: az Alapítók Emlékműve 32 hektáron, közel 14 ezer négyzetméteren terül el, a fejlesztést öt évre, 2022-től 2027-ig tervezik. A Kengo Kuma & Associates és a K2LD Architects pályázatát a 193 érvényes beadás közül választották ki – előbb természetesen felkerült a shorlistre –, a helyi lakosság bevonásával

A terv egyik kulcseleme egy „ösvény”, az alapítók útjának szimbolikus végigjárása. „A múltból merít, majd a jelen kontextusában megteremti a jövő tereit – magyarázzák a tervezők. – Több útvonal alakítja a tájépítészetet, a látogatókat tanulásra és kapcsolatteremtésre ösztönzi, miközben elmerülnek a dinamikus horizont és a buja növényzet látványában.” És az összes útvonal az amfiteátrumhoz vezet, ahol a fontos rendezvényeket tartják majd.

„Mint élő emlékmű, kiterjeszti a város örökségét a jövőbe, a következő generációk számára” – jelentette ki Kengo Kuma.

A zsűri dicsérte az organikus formatervet, ami ügyesen ellenpontozza a meglévő tájképet, továbbá kiemeli Szingapúr híres „város a kertben” koncepcióját, fenntartható, progresszív módon reagál a környezetére, összhangban az ország ideáljával. A tágas terek kiválóan alkalmasak lesznek társadalmi léptékű események megrendezésére, ugyanakkor a terv egészének megvalósítása pénzügyileg reális.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kihagyhatatlan piacok Ázsiában

Kihagyhatatlan piacok Ázsiában

Az éjszakaitól az úszóig, az antiktól a virágig - itt az Emirates nagy piac körképe.

Eladó a ház, ahol Csubakkáék kiheverték a Star Wars forgatását

Eladó a ház, ahol Csubakkáék kiheverték a Star Wars forgatását

26,5 millió dollárért bárki megveheti.

Állandó átmenet Kelet és Nyugat, szocializmus és kapitalizmus közt

Állandó átmenet Kelet és Nyugat, szocializmus és kapitalizmus közt

Építészeti illúziók és városutópiák Örményországból, a Mai Manó Házban.

Hirdetés