Hirdetés

Elérhető árú új lakások építését ösztönöznék

Jön a rozsdaövezetekre szabott városi otthonteremtési program.

Hirdetés

Még a nyári szünet előtt dönt a városi otthonteremtési program elindításához szükséges törvényjavaslatról az Országgyűlés – mondta Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Portfolio.hu szakmai rendezvényén. A program célja elérhető árú új lakások építését ösztönözni a rozsdaövezeti területeken.

Fürjes a jövő héten egyeztet a budapesti önkormányzatok és a vidéki városok polgármestereivel, hogy melyik területeket javasolják akcióterületként kijelölni, ahol a lakások 5 százalékos áfája, és az egyszerűsített szabályok érvényesülnek majd. Ezen kívül az államtitkár felveszi a kapcsolatot az érintett szakmai szervezetekkel is. A törvényjavaslat elfogadása után hamarosan megjelenik a kormányrendelet, amelyben kijelölik az első akcióterületeket.

A kormány célja, hogy a lehető legtöbb településen legyenek kijelölt rozsdaövezetek és minél több lakásprojekt indulhasson – hangsúlyozta Fürjes Balázs.

Az államtitkár kiemelte, ösztönözni kívánják a megfizethető árú és bérleti díjú, új városi lakások építését, továbbá építőipari munkahelyek teremtését és megőrzését, valamint a leromlott állapotú városi rozsdaövezeti területek megújítását.

A Kopaszi-gáton épülő BudaPart - a területtől délre még mindig jelentős rozsdaövezetek találhatóak

Ennek érdekében kérik az Országgyűléstől, hogy az építési törvényben hozza létre a rozsdaövezeti akcióterület kategóriáját, és hatalmazza fel a kormányt, hogy az önkormányzatokkal egyeztetve jogszabályban jelölje ki a rozsdaövezeti akcióterületeknek minősülő konkrét városi területeket Budapesten és a vidéki városokban. Javasolják azt is, hogy ezeken a területeken az építési szabályok biztosítsák a fejlesztések egyszerűbb, gyorsabb engedélyezését és megvalósítását.

Az államtitkár a javaslat lényeges elemének nevezte, hogy a rozsdaövezeti akcióterületeken felépülő lakások megvásárlásának általános forgalmi adója (áfa) 27 helyett 5 százalék legyen 150 négyzetméter lakásméretig, illetve a lakások bérbe vétele után a bérlők ne fizessenek áfát.

Kétféle akcióterületet jelölnének ki; azonnali rozsdaövezeti akcióterület lenne, ahol nincs szükség különösebb előkészítő munkákra és gyorsan elindulhatnak a beruházások, míg a közép- és hosszú távú akcióterületeken a fejlesztések megkezdését hosszabb előkészítésnek kell megelőznie - ismertette Fürjes Balázs.

Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy elindult a Növekedési hitelprogram (Nhp) legújabb konstrukciója, az Nhp hajrá, amellyel lakásépítés, akár bérházépítés is finanszírozható; a konstrukció keretei rendkívül rugalmasak, a hitelprogram nagyobb lakásprojekt esetén is igénybe vehető.

„Magyarországon még mindig kiugróan alacsony a lakások megújulási rátája, az ingatlanállomány elavult. Az építőipar a gazdaság élénkítése szempontjából is az egyik legfontosabb tényező lehet, az MNB becslései szerint 10 ezer plusz lakás építése körülbelül egy százalékkal növeli a GDP-t és mintegy 25-30 ezer munkahelyet teremt” – jegyezte meg Banai.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

100 szóban Budapest – idén is indul történetíró pályázat

100 szóban Budapest – idén is indul történetíró pályázat

A legjobb 12 történethez kortárs grafikusok készítenek majd illusztrációkat.

Felhőkarcolót állított Budapest szívébe egy algoritmus

Felhőkarcolót állított Budapest szívébe egy algoritmus

Másodpercek alatt végtelen számú teljesen különböző változatot hoz létre az ANTitecture algoritmusa. 

Szívószálmentes fedőt hoz Magyarországra a Starbucks

Szívószálmentes fedőt hoz Magyarországra a Starbucks

Újfajta, szívószálmentes fedők a magyarországi Starbucks kávézókban.

Hirdetés