Hirdetés

Bár a tulajdonos korábban már a Rimbaud and Verlaine Foundationre hagyta azt.

Közel kétmillió fontért hirdetik azt az 1790 táján épült, György korabeli londoni házat, ami egykor a francia irodalom két legnagyobb hősének számító, 19. századi dekadens költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine otthona volt 1873-ban. 

Ez amiatt váltott ki heves ellenkezést, mert a ház jelenlegi tulajdonosa, Michael Corby 2011-ben úgy végrendelkezett, hogy a Rimbaud and Verlaine Foundationre hagyja majd a Camdenben található, védelem alatt álló történelmi épületet, akik egy művészeti és oktatási központot, egy „költészetházat” akartak kialakítani benne. A költészetház ötletét a kortárs irodalmi élet olyan neves képviselői támogatták, mint Julian Barnes és Tracy Chevalier írók, Sir Andrew Motion költő és Sir Christopher Hampton dráma- és forgatókönyvíró, akinek Teljes napfogyatkozás című 1995-ös filmjét is a két költő majdnem halálos kimenetelű viszonya ihlette. 

Rimbaud és Verlaine azután költöztek Londonba, hogy botrányos életvitelük miatt kénytelenek voltak elhagyni Párizst, és bár mindössze három hónapot éltek a Royal College Street 8 alatt álló házban, az ott eltöltött rövid időnek és a hozzá kötődő eseményeknek akkora mítosza lett, amiről a mai napig születnek könyvek, filmek. Sőt, hogy a két költő mítosza mennyire él még ma is, az is bizonyítja, hogy a fegyver, amivel Verlaine Brüsszelben megsebesítette Rimbaud-t a Christie’s egyik 2016-os árverésén 434 ezer euróért kelt el. A lövöldözés Verlaine számára börtönnel végződött, míg Rimbaud felhagyott a költészettel. 

A Rimbaud and Verlaine Foundationt, akiknek komoly tervei voltak az épülettel, hidegzuhalnyként érte, hogy a tulajdonos megváltoztatta a végrendeletét és visszavonta 2011-es felajánlását, és jelenleg jogi úton próbálnak segítséget kérni.

A ház 76 éves tulajdonosa, Michael Corby saját anyagihelyzete megváltozásával és a ház fenntartásának költségeivel indokolta, hogy miért gondolta meg magát, és változtatta meg végrendeletét. Az épületet 1.95 millió fontért hirdették meg.  

Forrás: Guardian
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Vonattal a Brexit ellen

Vonattal a Brexit ellen

Könnyebb és gyorsabb lesz vonatozni Amszterdam és London között.

Nézd meg Sigmund Freud londoni házát!

Nézd meg Sigmund Freud londoni házát!

Virtuálisan is bejárható a pszichoanalitikus egykori háza.

Extravagáns élményközpontot nyit Londonban a Samsung

Extravagáns élményközpontot nyit Londonban a Samsung

A Coal Drops Yardon lévő 20 000 m²-en a helyi kultúrát és a cég innovációit is bemutatják.

Hirdetés