Funkcionalitás és kreativitás találkozása

A Kopaszi-gátnál épülő új városnegyed, a BudaPart több szempontból is iránymutatónak tekinthető: a beruházás egyrészt még nemzetközi léptékkel nézve is kiemelkedőnek számít, de emellett a fejlesztő Property Market Kft. már a kezdetektől különös figyelmet fordít arra, hogy egy olyan szolgáltatási portfóliót alakítson ki, ami nagyban megkönnyíti az itt lakók és dolgozók mindennapjait. Hogy ezt a szemléletet milyen mértékben követik, azt a MOL-alkalmazottak gyermekeinek magas szintű ellátására létrehozott Égigérő Óvoda mutatja be igazán érzékletesen. Cikkünk az OCTOGON magazin 184-es (2023/4-es) lapszámából.

 

Az épület valódi esztétikumát a lágy, púderes színvilág, a jól átgondolt, kompakt belsőépítészeti megoldások és a magas színvonalú kivitelezés együttese adja.

 

A projekt kezdete 2018-ra nyúlik vissza: a MOL ekkor egy alapítványi óvoda létesítésének szándékával kereste meg a Ginkgo Architects, valamint a MICROarchitects építészeit. Oroszlány Miklós és Borsos Melinda – akik a BME Építőművészeti Doktori Iskola évei alatt kötöttek barátságot – közösen, nagy gondossággal és a legapróbb részletekbe menő precizitással készítették el a belsőépítészeti terveket.
 


Bár a tervezők alapvetően szabad kezet kaptak, a munka során számos nehezítő körülményt kellett figyelembe venniük. Mindamellett, hogy a középületek tervezése eleve komoly szakmai felkészültséget igényel, a feladat azért is jelentett fokozott kihívást, mert az óvodának otthont adó épület ekkor már szerkezetkész állapotban volt. A létesítmény ugyanis a MOL Campus közvetlen közelében, egy újépítésű lakóépület földszintjén kapott helyet, ami azt is magával hozta, hogy a helyszíni adottságok, kötöttségek kijelölték a főbb irányokat, és nagyban befolyásolták a tervezési koncepciót.

Az alaprajzi elrendezés végül a megrendelői igényekhez alkalmazkodva, a funkciók összevonásával és újraszervezésével került áttervezésre.

Az elsődleges cél a belső helyiségek felszabadítása, illetve azok természetes fénnyel történő ellátása lett.

Erre született megoldásként egy kompakt térszervezési struktúra, melynek legfontosabb részét az eredeti, zárt középfolyosó vizuális és térbeli feloldása képezte. A tervezők a közlekedő hosszoldalát (ahol ezt a megmaradt vasbetonszerkezet lehetővé tette) kinyitották, a megnyitásokat pedig könnyed üvegfelületekkel lazították fel.
 


Fontosnak tartották, hogy minél légiesebb hatást tudjanak elérni, így fűszálmintás üvegfalakat terveztek, egyszerre biztosítva a kellő magánszférát, ugyanakkor optimális átlátást nyújtva az óvodakert felé. Szintén a térélmény javítását hivatottak szolgálni a kreatívan kialakított öblösödések is: míg az egyik oldalon a vizesblokkok, az ún. „kavicsok” rávezetnek a csoportszobák előtti teresedésekre, bejáratokra, addig a másik oldalon az öltözőrészek kényelmes bővületei törik meg a hosszan húzódó folyosó monotonitását. Minden egyes csoportszobához saját öltözőterület tartozik, amelyeknél fontos szempont volt, hogy bensőséges, meghitt hangulatot teremtsenek a megérkező családok számára.

Ezt az érzetet praktikus belsőépítészeti megoldások – a folyosótól való térbeli leválasztásuk, az alacsonyabb belmagasság, az akusztikus burkolat és a meleg színű fafurnér megjelenése – erősítik. Miközben a furnérfelületek és a menta színű vizes helyiségek ritmikus váltakoztatása játékosságot kölcsönöznek a térnek, egyúttal a közlekedés egyértelműségét, funkcionalitását is sikerült megtartani. Ez, a tervezők által választott menta árnyalat adta egyébként az óvoda színvilágának kiindulópontját. Semleges, mégis sokoldalú szín, ami könnyen illeszkedik a belső és külső térbe egyaránt.
 


A négy csoportszoba négy különböző színt – sárga, mályva, kék, zöld – és ezáltal eltérő karaktereket kapott. A pasztelles árnyalatok rendkívül finoman, csak itt-ott bukkannak fel a hangsúlyos szürke, fehér és fa felületek között. A visszafogott színpalettához a kör mint egyfajta vezérmotívum társul, összekapcsolva a kinti és benti tereket, végigvonul a padlóburkolatokon, de jelzésértékűen visszaköszön a lámpatestek és kiegészítő elemek formavilágában is. A gondosan válogatott mobiliák mellett számos egyedileg tervezett bútor kapott helyett, ide tartozik például az előtéri pult, a váró ülőbútora, az öltözőbútorok, a játékbútor-elemek vagy a mosdók falain elhelyezett pohár- és törölközőtartók. Az épület valódi esztétikumát a lágy, púderes színvilág, a jól átgondolt, kompakt belsőépítészeti megoldások és a magas színvonalú kivitelezés együttese adja.

A tereket bejárva egyáltalán nem érződik az erősen leszűkített mozgáskeret, melyen belül újra kellett gondolni, majd újraalkotni az óvoda működési rendszerét. Szinte minden helyiségről elmondható, hogy a funkcionalitás és a kreativitás kéz a kézben járnak egymással.
 

Nettó terület: 815 m2
Kivitelezés éve: 2022
Generáltervező: GINKGO-Zöld Építész Iroda Kft. és MICROarchitects
Vezető tervezők: Borsos Melinda (MICROarchitects) és Oroszlány Miklós (GINKGO-Zöld Kft.)
Építész munkatársak: Kurucz Attila, Magyar Szabolcs, Krähling Anna, Steiber Zsolt, B. Tóth Dániel
Generálkivitelező: Market Építő Zrt.
Építtető: MOL Nyrt. 
Üzemeltető: Gyermekkor Alapítvány

 

Gingko Architects | Web | Facebook 

 

Megjelent az OCTOGON magazin 184-es (2023/4-es) új lapszáma, amelyben sok egyéb mellett a BIS Építész Iroda tervezte Verno House-ról, a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház műemléki megújításáról, a 18. Velencei Építészeti Biennáléról és a FOKA-öbölben épülő Danubio lakóparkról olvashattok.

Magazinunkra itt lehet online előfizetni.

2023/4 184. lapszám - Octogon

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nők az Építészetben | Borsos Melinda

Nők az Építészetben | Borsos Melinda

„Az építésznek folyamatosan ismernie és vizsgálnia kell, mi történik a világban, de soha nem felejtheti el annak a kisebb léptékű helynek az egyedi szellemiségét és értékeit, ahol tervez.”

Égigérő Óvoda

Égigérő Óvoda

Funkcionalitás és kreativitás találkozása

Totális térélmény

Totális térélmény

Az Év háza 2022 Családi ház kategória fődíjasa és a Budapest Építészeti Nívódíja 2022 dicséretben részesült épülete, a Kettőpera Stúdió által tervezett A15 villa.

Hirdetés