Az ArchDaily szavazásán a legjobb öt projekt közé került a norvégiai Twist Múzeum is.

Döntőjéhez érkezett az ArchDaily című lap Building of the Year 2020 szavazása: minden kategóriában megvan az öt-öt döntős projekt. Noha voltak magyar jelöltek, a döntőbe nem került be hazai projekt, ezzel együtt is maradt magyar érintettség: a BIG-tervezte Twist Múzeum, ami egy norvég erdőben, a kanyargós Randselva folyó fölött épült meg. A közepén 90 fokban elforduló híd-épület maga is műtárgyként jelenik meg a Kistefos Szoborparkban, Jevnakerben. Az ezer négyzetméteres kortárs művészeti intézményen fontos munkát végzett a budapesti Baumetall Design cég.

„A világ egyik legbonyolultabb múzeumépületének” átadásáról Toldy Gábor, a Baumetall műszaki igazgatója számolt be még tavaly szeptemberben az Octogonnak. A Kistefosi Modern Művészeti Múzeum és Szoborpark (rövid nevén a Twist Múzeum) új épületének koncepciótervezését pályázaton nyerte el a BIG. A hídként funkcionáló, lenyűgöző, csavar formájú épület homlokzatának végleges tervezését, gyártását és kivitelezést a budapesti székhelyű Baumetall Design nyerte el.

„A BIG a koncepciótervezés után design guardian szerepben maradt a projekten, ők hagyták jóvá a külső és belső végleges megjelenést – írta az Octogonnak Toldy Gábor. – Minden mérnöki megoldást mi fejlesztettünk le, illetve mivel egyösszegű szerződésünk volt, a vállalt büdzsén belül mozoghatott a BIG, amelyet abszolút tiszteletben tartottak.

Az általunk kínált megoldásokból választottak; az épület végleges formáját a Baumetall Design találta meg, mivel a BIG-től nem ez a design érkezett.

Az első modellt csak kétszer görbült felületek alkották, azokat mi hoztuk ki a végleges designra, a BIG hathatós figyelme mellett. Nagyon kompetens csapat van a BIG-nél, kooperatívak, felkészültek és rendkívül odafigyelnek arra, amit a szaktervezők mondanak.”

A folyó fölött megcsavarodó épületKovács Ádám projekt építész, Dr. Toldy Gábor műszaki igazgató és Barta Levente ügyvezető, tulajdonos

A budapesti cégnek a legmodernebb tervezési eszközökkel: parametrizálással, és gépipari tervezőszoftverekkel sikerült megtervezni a két milliméter vastag, eloxált alumínium burkolatot. Több mint 150 ezer elem koordináta pontosságú elhelyezésével alakult ki a végleges homlokzat, ami a világ számos lapjában felbukkant azóta. A homlokzat tervezése és kivitelezése több mint két évet és 11 ezer mérnökórát vett igénybe, az első csomópontok megtervezésétől az átadásig.

A Twist Múzeum most Kulturális Épület kategóriában került a Building of the Year 2020 döntőjébe. A kategória öt jelöltjét itt lehet megnézni, és amennyiben a Twistet tartják a legmeggyőzőbbnek, nyomban szavazhatnak is az ArchDaily regisztrált felhasználói.

Twist Múzeum, Jevnaker, Norvégia
Építészet: Bjarke Ingels Group
Projektvezető: Eva Seo-Andersen
Bruttó szintterület: 1000 m2
Projekt év: 2019

A Baumetall Design munkatársai a tervezésben:
Dr. Toldy Gábor műszaki igazgató, Kovács Ádám Projekt Építész, Zagyva Ágnes, Gutléber Zsolt, Jancsa András, Molnár Csilla, Formanek Eszter, Makkai Attila, Hegedűs Richárd, Dubovánszky Adrián, Székely Péter, Szabó Ádám, Magyar Zsolt
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A világ legfenntarthatóbb bútorgyára Bjarke Ingelstől

A világ legfenntarthatóbb bútorgyára Bjarke Ingelstől

The Plus néven áll majd a norvég erdőben.

Politikai ügybe keveredett Bjarke Ingels irodája Tiranában

Politikai ügybe keveredett Bjarke Ingels irodája Tiranában

Politikai egymásra mutogatás, tiltakozások és őrizetbe vételek az új nemzeti színház épülete körül.

Óráknak tervezett múzeumot a BIG Svájcban

Óráknak tervezett múzeumot a BIG Svájcban

Az Audemars Piguet óragyűjteményének 300 darabja tekinthető meg.

Hirdetés