Parkolóház Dolni Brezany-ban a Fránek Architects cseh irodától.

Valljuk be, a parkolóházak ritkán dobogtatják meg az építészet rajongóinak szívét. Kacskaringós rámpák, nyomasztó belmagasság és megtalálhatatlan kiutak a betonrengetegből – nagyjából ez rögzül egy-egy garázstúra után. A Fránek Architects csapata ezt a benyomást kísérelte meg szellemes építészeti ötletekkel felülírni úgy, hogy a lényeg – a betonszerkezet – változatlan maradt. 

 

 

Három szinten 200 autót tud befogadni a teljes egészében vasbeton szerkezetű épület. Háromszögletű tömegét egyik oldalon íves fal oldja, a lejtőre ültetett ház alkalmazkodik a terepviszonyokhoz. A parkolókon kívül egy folytonos rámpa és két közlekedő mag alkotja az alaprajzot.

Az északi, szellőző homlokzatot útpálya kordonok alkotják, melyeket a homlokzat ívéhez hajlítottak. A köztük lévő réseken át a belső tér szabadon szellőzik. A másik két homlokzat vasbetonból készült, izgalmas formájú szellőző nyílásokkal. A jövőben ezt a két falat a növényzet szabadon befuthatja. A nyílások bent maradó zsaluzatához ugyanolyan acélkordonok darabjait használták, mint amik az íves homlokzatot alkotják. 

A vasbeton falak védik a várost a parkolóház zajától, a nyílásokon átszűrődő fény keleties hatást kölcsönöz a funkcionális épületnek. Az azonos anyaghasználat optikai és szellemi kapcsolatot teremt a különböző megjelenésű homlokzatok között. Az íves homlokzat LED-világítása kiemeli a hosszú rámpát. Az épület előtti tó az esővizet gyűjti, a tetőn zöld homlokzatokat alakítottak ki. A megkerülhetetlen városi funkciót sikerült környezetbarát létesítményben elhelyezni, ami nem utolsó sorban izgalmas kortárs építészettel gazdagította a várost.

 

 

Tervező: Fránek Architects | web | Instagram
Építész: Zdenek Franek
Tervező csapat: Jiri Zelezny, Jiri Vitek, Martina Hamrova, Libor Senekel, Tamas Tarics 
Megbízó: Dolni Brezany város
Projekt helyszíne: Dolni Brezany 232/5, Csehország
Befejezés éve: 2021
Beépített terület: 2769 m²
Bruttó alapterület: 8132 m²
Fotók: Petr Polák, Pavel Kučera

 

 

Forrás: Linka

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Játszó beton

Játszó beton

A négyes metró állomásait nem lehet megunni.

Beolvadni a hegyoldalba

Beolvadni a hegyoldalba

A portugál vidéken álló Na’Mora négyszögletes sziklák tömegeként, szinte észrevétlenül simul bele környezetébe.

Az Ég érintése

Az Ég érintése

Lakótelepi templom Brnóban – betonból.

Hirdetés