Hirdetés

Az illatmúzeum a Pannonhalmi Gyógynövénykert komplex turisztikai fejlesztésének részeként valósult meg.

Múlt vasárnap átadták az ország első illatmúzeumát a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjében, ami a Pannonhalmi Gyógynövénykert komplex turisztikai fejlesztésének részeként valósult meg. A kiállítás az ezeréves bencés szerzetesi gyógynövénykultúrába enged betekintést, de kiderül az is, a világ első ismert feljegyzett parfümje is magyar volt.

A megnyitón Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, az Illatmúzeum kiállításának kurátora azt mondta, hogy a múzeum egyediségét az adja, hogy idehaza ilyen tartalmakat még nem mutattak be, hozzánk legközelebb Franciaországban található hasonló kiállítás. Kiemelte, hogy a nemzetközi turisztikai trendeknek megfelelően élményalapú kiállítást hoztak létre, amely a látogatók elé tárja a főapátság hagyományait. Reményét fejezte ki, hogy unikális szerepet tölt majd be Közép-Európában. 

A látogató a tárlaton felfedezheti egyebek mellett azt is, hogy a világ első ismert feljegyzett parfümje magyar volt, amelyet Károly Róbert adott feleségének, Erzsébet királynénak a 14. század első felében - mondta Virág Zsolt. 

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát felidézte, hogy 2010-ben nyitották meg a gyógynövényházat, néhány évvel ezelőtt pedig a gyógynövénylepárlót. Az Illatmúzeum pedig jól illeszkedik a főapátság azon elképzelésébe, hogy a felhalmozott tudományos eredmények felhasználásával élővé tegyék a monostori gyógynövény- és gyógyászati kultúrát, és be is mutassák azokat - fűzte hozzá. A főapát elmondta, hogy a múzeumban betekintést lehet nyerni a feldolgozási technológiákba és a szerzetesi gyógyászati hagyományokba, interaktív módon.Hozzátette, hogy a kiállítás során egyebek mellett bele lehet szippantani a monostori gyógyászat öt klasszikus gyógynövényébe, a borsmentába, az orvosi zsályába, a kakukkfűbe, a citromfűbe és a levendulába, de azok botanikai sajátosságait is fel lehet fedezni, emellett meg lehet tekinteni egy szakramentárium másolatát is, amelyben olyan imádásgok és szertartások leírásai szerepnek, amelyekkel korábban a gyógynövényeket áldották meg. 

Az Illatmúzeum a Pannonhalmi Gyógynövénykert komplex turisztikai fejlesztése részeként valósult meg. A Gyógynövénykert „A” épületében kialakították a látványmanufaktúra tereit, valamint beépítették az új illóolaj lepárló berendezést. A „B” épület ad otthont az új látványosságnak számító Illatmúzeumnak, melyben interaktív, érzékszervekre ható élményeket nyújtó kiállítás jött létre. Az épülethez még egy sátrat is kapcsolnak, ahol az Apátsági Pincészet által termelt szőlőmag alapanyag előkészítése történik. A préselés és termékgyártás folyamata követiezt a fázist. Az egész gyártási folyamatot a látogatók is megtekinthetik. A Kertészet „C” épületében és a Teaházban is befejeződtek a felújítási munkák, amivel a Gyógynövénykert fejlesztése lezárult. Az Apátság látogatási rendje az alábbi linken érhető el. 
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átadták az ország első illatmúzeumát Pannonhalmán

Átadták az ország első illatmúzeumát Pannonhalmán

Az illatmúzeum a Pannonhalmi Gyógynövénykert komplex turisztikai fejlesztésének részeként valósult meg.

Kripton-ház Multikulturális Élményközpont Ajkán

Kripton-ház Multikulturális Élményközpont Ajkán

Az MCXVI Architects és a BME Urbanisztika Tanszék együttműködése nyomán újul meg a világ első Kriptongyára. 

Egyszülős Központ a szentendrei Papszigeten

Egyszülős Központ a szentendrei Papszigeten

Mózes Katinka diplomamunkája a KREA Design Iskola belsőépítész-enteriőrtervező szakán.

Nincs találat!

Hirdetés