Megújult Budakeszi egyik városkapuja. 

Egy település mindennapjainak talán legfontosabb helyszíne a piac. Szükséglet, találkozóhely, egy kompakt intézmény, ami nélkül szinte elképzelhetetlen lenne az élet. A vásárcsarnok-építészet hazánkban nagy múltra tekint vissza, de szép számban akadnak olyan klasszikus, nyitott piacaink is, melyek az elmúlt időszakban estek át jelentős felújításon, átépítésen. Így történt ez Budakeszin is, ahol a déli városkapuként működő Dózsa György téri piac épült újjá teljes egészében. A 2021 decemberében befejeződött fejlesztés terveit a Bártfai-Horváth Építészműhely Kft. jegyzi. Cikkünk az OCTOGON magazin 175-ös (2022/3-as) lapszámából.

 

A Budakeszi központjában található Dózsa György tér régóta ad otthont a piacnak, azonban sokáig csak építészetileg és frekventált városképileg kezeletlen, elhanyagolt épületek jellemezték a helyet. Ezen változtatott Bártfai-Szabó Gábor és Horváth Zoltán építészek terve, mikor egy funkcionálisan jól kihasználható és építészeti szempontból progresszív, formabontó városi agorává fejlesztették tovább a meglévő piacteret.

A Bártfai-Horváth Építészműhely számára nem ismeretlen a terep, hiszen több munkájuk (köz- és magánépületek) is megtalálható a városban, köztük a Budakeszi Egészségügyi Központ épületei és családi házak egyaránt. Bártfai-Szabó Gábor 13 éve költözött Budakeszire, és már a kezdetektől fokozottan érdekelte a település fejlődése, az egykori Zichy-birtokból kialakult falu, majd kisváros élete. Mindez jól megmutatkozik abban is, hogy Okrutay Miklós építésszel, műemlékvédelmi szakmérnökkel közösen értékvédelmi tanulmányt is készített Budakeszi védendő értékeiről.
 


A Dózsa György tér, illetve a buszvégállomás rendezése mindig is hangsúlyosan jelen volt a helyi közbeszédben, megoldatlan feladatot jelentett a városvezetés számára. 2018 nyarán jelentkezhettek az önkormányzatok a „Helyi piacok fejlesztése Pest megye területén” elnevezésű, a Pénzügyminisztérium által finanszírozott pályázatra. A városközpont területén üzemelő piac fejlesztésére kiírt pályázatot végül a Bártfai-Horváth Építészműhely nyerte meg, a megújításhoz készült vázlatterveket 2018 augusztusában szavazta meg Budakeszi Város Önkormányzatának képviselő-testülete. A tervezés során figyelembe kellett venni a piac környezetében levő épületek által alkotott térfalakat és városszerkezeti elemeket.

Budakeszi közlekedése Páty és Budaörs felől a Dózsa György tér alatti csomópontba torkollik, a terület átmenő autóforgalom szempontjából Budakeszi nyugati kapuja. Centrális szerepe ellenére viszont a városrészt építészetileg és településképileg kezeletlen, nem városközponti helyzethez méltó épületek sokasága határolta. A sorból csupán az okmányiroda, a rendőrség, illetve a CBA épülete emelkedik ki, amelyek városi léptékűek ugyan, közvetlen környezetük rendezett, a közlekedési tengellyel való viszonyuk azonban meghatározásra várt.

A Budakeszi piac tervezésének elsődleges feladata tehát nem feltétlenül egy térlefedés elkészítése, hanem a terület építészeti és városképi kezelése, komplex rehabilitációja volt.

A téren mára kialakult aktivitások számára tehát meg kellett teremteni a modern városi infrastrukturális keretet; a szükséges piaci funkciók teljesítése mellett korszerű és kreatív javaslatokat tenni a térkapcsolatok és az utcakép megnyugtató kialakítására. A tervezési koncepciót – habár sok tekintetben nem egyezett az eredeti elvárásokkal, hiszen azok kizárólag a piac felújítására irányultak – támogatta a testület, és bizalmat szavazott az építészirodának. A csomóponton keresztül naponta több mint 40.000 autós közlekedik, így a tervezett épületek elsőszámú vizuális fogyasztói a buszvégállomásra érkezők és indulók mellett az ingázó autósok, a területen keresztül vezető gyalogos útvonalak használói és persze a hétvégi piac árusai és vásárlói. A tér kialakításánál fontos szempont volt, hogy a buszforduló a későbbi tervek szerint elkerülhet innen, ezért az épületegyüttest úgy kellett kialakítani, hogy az átjárhatóság biztosítása mellett a továbbiakban képes legyen egy új középülettel vagy akár városi parkkal való kommunikációra is.
 

Az elárusítóhelyek és a tér lefedését egyedi formavilágú acél ernyőszerkezettel oldották meg, amely egyben a megújult piac leglátványosabb építészeti megoldása is

A megújítandó piactér legfontosabb nézete a Fő utca felől pár éve épített P+R parkolónak használt terület volt. A tervező építészek ennek áthelyezését javasolták tervükben, aminek eredménye egy jól használható parkoló lett a rendőrség épületének oldalán. Emellett a nagyszabású beruházás keretein belül összesen 300 m2 lefedés készült a piacon, 30 darab asztallal az árusok részére. Az elárusítóhelyek és a tér lefedését egyedi formavilágú acél ernyőszerkezettel oldották meg, amely egyben a megújult piac leglátványosabb építészeti eleme is. Az egyenként 3,5–4 méter magas, pontszerűen elhelyezett ernyők alakja a gyermekláncfű, vagy más nevén pongyola pitypang légies megjelenését idézi fel a szemlélőben. A formabontó, filigrán szerkezet amellett, hogy egyértelmű esztétikai többletet nyújt, teljes napvédelmet és részleges eső elleni védelmet is biztosít.

Az elárusítóhelyek korszerűsítésén kívül három épület is kialakításra került; a tető alatt több helyen átjárható beépítésben két üzlethelyiséget, illetve női, férfi és mozgáskorlátozott mosdót helyeztek el jól használható alapterülettel. A létrejött boltok alkalmasak a hét közbeni és a hétvégi piac, illetve a buszvégállomás kiszolgálására egyaránt. Az épített elemek a meglévő, lefedésre és leburkolásra került BKV-épület mögött sorakoznak, amelynek legfőbb oka az volt, hogy ne sok kis méretű épületet helyezzenek el, az épületrendezés ne legyen túlságosan tagolt, inkább a terület mérsékelt, az aktuálisnál mégis intenzívebb beépítését célozták meg. Így a terület visszafogott beépítése és építészeti tömege kellemes kontrasztot képez a különleges formavilágú ernyőszerkezettel.
 

A Budakeszi piac tervezésének elsődleges feladata a terület építészeti és városképi kezelése, komplex rehabilitációja volt

A kivitelezés során az egyik legnagyobb kihívást a hosszabb épület vasbeton-szerkezete jelentette, amit úgy épített meg a kivitelező, hogy alatta folyamatosan működött a buszvégállomás. Anyaghasználat szempontjából érdemes kiemelni az ernyők acélszerkezetét, illetve a három vastagságból összerakott thermowood-burkolatot, melyek izgalmas struktúrát kölcsönöznek a városrésznek. Tervezési alapvetés volt, hogy az anyaghasználatban, technológiában előnyben részesítsék a környezettudatos módszereket, így a parkoló és a piac szabadtéri árusító tere többnyire újított térburkolatot kapott, a térkövek nagy részét megmentették, az asztalok pedig a régi piac újrahasznosított utcabútorai. A hőkezelt fa dominálta természetes hatás jól kapcsolódik a városképi és tömegközlekedési szempontból frekventált csomópont összképéhez, ugyanakkor a nem hagyományos formavilágú elemek minden irányból üdítően dobják fel a közteret.

A Bártfai-Horváth Építészműhely tervei nyomán egy olyan élhető és esztétikus városi tér született, amely alkalmas lehet egy új kisvárosi agora szerepének betöltésére. Az elárusítóhelyek a korszerűsítés után megfelelően, hosszú ideig képesek lesznek kiszolgálni a piaci árusítást. A gazdaságos, ugyanakkor esztétikus megoldásoknak köszönhetően összességében egy modern, rendezett utcaképpel bíró, különleges építészeti jelenségként is értékelhető városkapu jött létre.

 

Tervezés: 2018–2019
Kivitelezés: 2021
Bruttó alapterület: 357 m2

Építész tervezők: BÁRTFAI-HORVÁTH ÉPÍTÉSZMŰHELY KFT. | BÁRTFAI-SZABÓ GÁBOR és HORVÁTH ZOLTÁN
Építész tervezőtársak: AGYAGÁSI IULIA, FEKETE CSILLA, PAPP ZSOMBOR, PEITL PÉTER

Kertterv: BUELLA MÓNIKA

Beruházó: BUDAKESZI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA


 

További képek és rajz a galériában! 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Acélpitypangok nyíltak a piac felett

Acélpitypangok nyíltak a piac felett

Megújult Budakeszi egyik városkapuja. 

Puritán-rafinált terek és genius loci

Puritán-rafinált terek és genius loci

Wekerlei kispiac, kőbányai ügyfélszolgálat és mádi borászat nyert OSSKÁR-díjat. 

Új piac a Havanna lakótelepen

Új piac a Havanna lakótelepen

Az elsődleges cél a piac infrastrukturális felfejlesztése és összképének helyreállítása volt.

Hirdetés