Hirdetés

Az épületek egészségre és jóllétre gyakorolt hatásáról írt a Bánáti + Hartvig Építész Iroda.

Alapos összefoglalót készített a WELL standard épületminősítési rendszerről a BH építésziroda. A komplex keretrendszer számtalan tényezőt értékel a levegő minőségétől kezdve a fényviszonyokon át a mozgásig és az étkezésig. Kurucz Regina, az iroda WELL Faculty szakértője – egyben a HuGBC WELL Munkacsoportjának vezetője – írásából kiderül, hogy a standard új verziójába a koronavírus-járvány tapasztalatait is beépítik majd.

A BH-nál már 2018 óta támogatják a dolgozói csapatot a WELL standard megoldásait figyelembe vételével. A WELL standard egy 23 előírt és 200 választható elemet alkalmazó keretrendszer, amely segíti a jólléthez szükséges körülmények létrehozását, és megmutatja, egy-egy épület mennyire támogatja az ott lakók vagy benne dolgozók egészségét. A keretrendszer rugalmas, így könnyen adaptálható változó követelményekhez, akár vészhelyzethez vagy járványhoz is.

„A WELL minősítést felügyelő IWBI nemzetközi szakértőkből COVID-19 munkacsoportot szervezett, hogy a járvány tapasztalatait mielőbb beépíthessék a standard új verziójába”

– írja a BH blogbejegyzése. Ám addig is bőven maradnak támpontok, hiszen a WELL számos eleme eleve segíti a felhasználók immunrendszerének támogatását. A BH ez utóbbiakat illusztrálta néhány WELL fejezettel, és általuk alkalmazott példákkal.

Reggeli a BH-nál

Közösség témakör 

„A WELL közösség / felkészülés vészhelyzetre fejezete arra ösztönzi a munkáltatókat, hogy a saját szervezetükre dolgozzanak ki tervet az említett egészségügyi vészhelyzet (pl. fertőző betegségek) esetére, de ajánlott természeti katasztrófa (szélvihar, földrengés, hőségriadó), tűzeset, technológiai vészhelyzet (pl. áramszünet, robbanás) és emberi eredetű veszélyhelyzet (pl. terrorizmus) esetére is megfelelő gyakorlat megalkotása” – írja a blog.

A WELL épületek gondoskodnak arról, hogy a munkavállalók megkapják a kötelező védőoltásokat, illetve információt kapnak arról, hogy a kötelező védőoltásokat hol érhetik el. A standard egy kredittel jutalmazza a projektet, ha a szezonális oltások beadását a munkáltató 50 százalékban támogatja.

Magyarországon rendkívül gyakoriak a stresszel kapcsolatos megbetegedések; a WELL épület stresszmenedzsment-tervvel, tréninggel és oktatással segítheti a munkavállalókat, továbbá nyújtania kell három wellness szolgáltatást (pl. fitnesz, gyermekfelügyelet, mindfulness tréning).

A BH éppen költözik, az új irodába relaxációs helyiséget is tervez, de kiállítások, menedzseri tréningek és hátmasszázs már a mostaniban is elérhető. Ezen kívül egészséges életmódra ösztönözik a dolgozókat szóban, hírlevélben és plakátokon is.

De maradjunk picit a koronavírusnál, amihez a WELL víz fejezete is kapcsolódik, például a BH irodájában a kézmosás mellett WELL szerinti kézszárítást is biztosítanak, papírtörlőkkel, míg a leendőben HEPA-szűrős kézszárítókat helyeznek majd el a mosdókban. A víz persze ivóvízként is alapvető fontosságú, a BH-nál nemrég Azari Katalin vegyészmérnök tartott arról előadást, hogy építészként mit lehet tenni azért, hogy megfelelő ivóvíz folyjon az épületekben.

Reggeli és sport a BH építészirodánál

Noha a koronavírus-járványhoz nem kapcsolódnak közvetlenül, de érdekesek a többi WELL-fejezet szemelvényei is. A mozgás témakör a sportolás támogatása mellett többek közt ergonomikus bútorok használatát szorgalmazza, továbbá rendszeresen használt lépcső beépítését.

A táplálkozás témakörön belül még jobban felértékelődik majd a közelben termelt élelmiszerek szerepe, miután a nemzetközi élelmiszerellátó láncok sérültek.

„A WELL táplálkozás / helyi élelmiszertermelők fejezetben kredit szerezhető, ha az épülettől 800 méteren belül piac található vagy az épületben lehetőséget adnak helyi termelők heti árusítására.”

A BH új székhelyétől 300 méterre lesz egy piac, míg az épületben mindennap zöldség- és gyümölcstál várja a munkatársakat, a vendégeket pedig gyümölcs, cukormentes limonádé és friss smoothie fogadja.

A fény témakörnél WELL-alapkövetelmény, hogy a homlokzati üvegfelület legalább az alapterület hét százaléka legyen, de az árnyékolásról, és a mesterséges világítás megtervezéséről is megfogalmaz ajánlásokat. Az anyaghasználat fejezetben elkülönülnek a ritkán és gyakran érintett felületek, mivel ezek eltérő típusú takarítást igényelnek. A fejezet felsorolja a hatékony, de az élővilágra veszélyt nem jelentő tisztítószereket. A levegő témakör az egyik legfontosabb a WELL-rendszerben. 

„A beltéri levegő minősége hatékonyan fokozható levegőminőség monitorozással, pl. CO2-szenzorokkal, aktívszén-szűrővel vagy UVGI-fertőtlenítéssel. Új irodánkban 100% frisslevegő-befúvással, azaz használtlevegő visszakeverése nélkül biztosítjuk a jó levegőminőséget” – írja a BH blogbejegyzése.

A BH a cikk végén WELL standard témában ajánlja a HuGBC új, ingyenes WELL Kanapé webinarium sorozatát, amire itt lehet regisztrálni. A Miért lesz a WELL Building Standard előadás máris visszanézhető.

A fotókat a BH Építész Iroda engedélyével közöltük.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Magyar fejlesztésű önfertőtlenítő falburkolat készült

Magyar fejlesztésű önfertőtlenítő falburkolat készült

Ez a burkolat gátolhatja a fertőzések terjedését a most épülő járványkórházakban.

Pályázat designereknek a kézfertőtlenítők esztétikai és funkcionális újragondolására

Pályázat designereknek a kézfertőtlenítők esztétikai és funkcionális újragondolására

A shorlistre felkerülő 10 alkotást árverésre bocsátják, a befolyt összeget pedig a brit Vöröskeresztnek adják.

Amikor az építész textilen keresztül mutatja be a fenntarthatóság fontosságát

Amikor az építész textilen keresztül mutatja be a fenntarthatóság fontosságát

Egy New- York-i építésziroda szerint a koronavírussal eljött a lehetőség, hogy máshogy gondoljunk a feleslegre.

Hirdetés