Hirdetés

A váz megmarad, a tető kibővül

A kínai MAD építészstúdió bemutatta a The Ark, vagyis A Bárka projekt terveit, amely egy régi cementgyár raktárépületének felújítását és bővítését foglalja magában Sanghajban. Az építészek célja, hogy megőrizzék a Chuanyang folyó partján álló öregedő raktárépület ipari esztétikáját, ugyanakkor kortárs kiegészítéssel állítsák kontrasztba.
 


A hivatalosan Shanghai Zhangjiang Cementgyárnak nevezett ipari terület egykor Sanghaj egyik legnagyobb cementgyára volt, működése 2013-ban szűnt meg. A MAD beavatkozása kifejezetten a Wanmicang raktárra összpontosít, amiből egy „városi nappalit” szeretnének létrehozni. Ez az átalakítás egy szélesebb körű projekt része, amelynek keretében revitalizálják a helyszínt, és különböző vállalkozások számára kialakított, multifunkcionális komplexumot hoznak létre. 
 


A Bárkát egy futurisztikus fém kiterjesztés fogja megkülönböztetni a tetőn, amelyet úgy terveztek, hogy egy úszó hajóra hasonlítson. A tetőteraszon a látogatókat üvegfalú helyiségek és egy nyilvános terasz fogadja majd, ahonnan kilátás nyílik az ipari területre és a szomszédos Chuanyang folyóra. A projektben elszórtan ültetvények is találhatók, köztük egy „emeletes kert", amely a tetőre vezető fémlétra mellett kerül kialakításra. A projekt részeként a MAD egy hidat is épít, amely a folyó két oldalát kötné össze, javítva a terület megközelíthetőségét.
 

„Ha 2026-ra elkészül, reményeink szerint a Bárka egy többfunkciós, nyilvános vízparti tér lesz, amely kreatív, kulturális és vendéglátóipari vállalkozásoknak ad majd otthont. Az ipari örökséget mi nemcsak a benne rejlő történelmi emlékek miatt őrizzük meg és hasznosítjuk újra, hanem azért is, hogy a kortárs beavatkozásokra fókuszálva történelemérzetet adjunk a jövőnek” – mondta el Ma Yansong, a MAD alapítója.


Forrás: Dezeen

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy iskola, amely olyan, mint egy meseváros

Egy iskola, amely olyan, mint egy meseváros

A Fuwen Általános Iskola tervezői mindent megtettek azért, hogy jól érezze magát a gyermek az iskolapadban. 

Magyar dinamizmus Pekingben

Magyar dinamizmus Pekingben

Extravagáns fitneszközpontot álmodott a kínai főváros szívébe a Bara Design Studio.

Óriástorony szívja magába a szennyezett levegőt Kínában

Óriástorony szívja magába a szennyezett levegőt Kínában

A tesztek szerint jól működik a hatvan méter magas légtisztító torony.

Hirdetés