2021. október 15-én ünnepélyes keretek között adták át a PLY DESIGN HOUSE pályázat fődíját és közönségdíját.

A Plydesign formatervezési pályázatának döntősei közül a zsűri a másfél hónapos termékfejlesztési programot követően választotta ki a fődíjas tervezőt, Kovács Annát. A közönségdíjat pedig Schillinger Laura nyerte el. Cikkünkben mind az öt döntős pályamunka méltatását közöljük.

Babits Tamás, a Plydesign ügyvezetője és csapata nagyon örült a pályázatot övező széles körű érdeklődésnek. Egyértelmű sikernek könyvelték el, hogy annak ellenére, hogy első alkalommal hirdették meg a PLY DESIGN HOUSE pályázatot, számos rendkívül színvonalas munka érkezett be hozzájuk.

„Szimpatikus és szorgalmas formatervezőket ismerhettünk meg Barta Fanni, Kovács Anna, Schillinger Laura, Sütheő Áron és Varga Ildikó személyében, akik érett koncepciókat dolgoztak ki. Hosszútávú célunk, hogy ez az inkubációs program fenntarthatóan tudjon működni, minden évben lehetőséget adva a fiatal tehetségeknek” – mondta el Babits Tamás.

Sok energiát és munkát fektettek bele a döntős pályázók koncepcióik kidolgozásába, ami látványosan meg is jelent a végleges tervek minőségében. A konzultációk során a következő hármas szempontrendszer határozta meg a termékfejlesztés irányait: gyártástechnológiai megvalósíthatóság, formatervezés és design, valamint piaci, gazdasági, kereskedelmi és marketingkritériumok. 

Kovács Anna átveszi a fődíjat Babits Tamástól (Fotó: New Generation Solutions)

Hosszas zsűrizést követően végül Kovács Anna nyerte el a fődíjat (1 millió Forint pénzjutalom, 6 hónapos fizetett karriertréning-program, hasznosítási szerződés), az online szavazásban pedig Schillinger Laura végzett első helyen, így ő kapta a közönségdíjat (szakmai tanulmányút a Stockholm Furniture and Light Fairen, 2022 februárjában). 

A tervleírásokról egy korábbi cikkünkben adtunk hírt. 
Az öt döntős pályamunkáról pedig itt közöljük a méltatásokat:
 
Barta Fanni // DOUBLE-DECKER éjjeliszekrény

„DOUBLE DECKER” – „Emeletes” nevű bútora eredetileg egy változatosan használható, variálható éjjeliszekrény – kisasztal funkcióból indult. Szem előtt tartotta a pályázati kiírás technológiai profilját és a termékpaletta új, piacképes irányait célozta meg. A nagyon racionális szerkezeti képlet: két-két hajlított „U” betűt formázó lábelem, illetve polcelem a folyamatos fejlesztéssel egy megdöbbentően innovatív tervezői gondolatfolyammá vált. Mind funkcióban, mind használhatóságában kiteljesedett, ergonomikus bútoregyüttes állt össze. A tároló és az ülőbútorok fúziója izgalmas és nehéz tervezési terület, jó és magától értetődő megoldást nehéz találni, de Barta Fanni ígéretesen veszi az akadályokat. Privát otthonok, költözködéssel együtt járó albérleti élet, kollégium, szálloda, diákotthon, közösségi hallok igényeinek kiszolgálására alkalmas újabb és újabb bútorformációkat tervezett. Úgy tűnik, hogy nem elégedett meg mindezekkel, a lineáris formakomponálás mellé az íves egymáshoz kapcsolódó struktúrákkal is bátran kísérletezett, új fejlesztési irányokat kijelölve.


Kovács Anna // Kiegészítőtárgy-koncepciók // FŐDÍJ

Kovács Anna munkája kiemelkedő példa arra, hogy egy innovatív ötletből sok szorgalommal és munkával hogyan lesz egyedülálló eredmény. Szuper érzékkel találta meg azokat a szokatlan tárgytípusokat, amelyek kiterjeszthetik, új irányokba vihetik a Plydesign kollekcióját és jól felmérve, megértve a gyártó, kiíró szempontjait az elejétől fogva termékcsaládban gondolkodott. Ez azonban még csak a kezdet, a „beugró” volt: a másfél hónapos fejlesztési program során nagy nyitottsággal, figyelemmel viszonyult a konzultációk során kapott visszajelzésekhez, és nagyfokú hatékonysággal tudta azokat beépíteni munkájába. Intenzíven fejlesztette, finomította terveit, sok kísérletezéssel, megfelelő döntésekkel. Mindezek eredményeként pedig egy hiánypótló, eredeti, emellett pedig átgondolt és könnyen gyártható potenciális termékcsaládot készített, és így egy győztest üdvözölhetünk a személyében.


Schillinger Laura // Deckhand zsúrkocsi  // KÖZÖNSÉGDÍJ

„DECKHAND” – „Hajósinas” nevű bútorát a pályázatot kiíró bútorcsaládja inspirálta nem csak nevében, hanem funkciójában és formai megfogalmazásában is. Újragondolta és a Plydesign termékeinek dramaturgiájába szerényen illesztett be egy manapság homályban meghúzódó bútort, a zsúrkocsit. Hazánkban leginkább a két háború közötti stílusos polgári világ eleganciájához, életformájához kapcsolják. Schillinger Laura megkereste azokat az új, közösség számára nyitott tereket, internetkávézókat, nyitott, bérelhető, mobil, nem helyhez kötött munkatereket, ahol az otthonosság, a privát komfortérzet megvalósítható fúzió. Ennek fókuszába pozícionálta a mobil tárolóbútorát. A személyes munkaeszközöket, tárgyakat, apróságokat, de akár felsőruházatot is könnyedén, ergonomikusan helyezheti el használója. A szerkezeti kialakítás nagyon racionális, két függőleges keret és két vízszintes polcelem, hajlított, idompréselt technológiát alkalmazva. Ezáltal kellően merev a statikai szerkezet, viszonylag kedvező az önsúly. Puha vonalakkal határolt formaképzéssel, látványos és nagyon szerethető karakterrel, kiválóan használható, új bútortípus kér helyet magának a Plydesign flottájában.


Sütheő Áron // DINGI babaringató

Sütheő Áron babaringatója nagyon szépen illeszkedett a pályázati kiíráshoz. Figyelembe vette az anyag adta lehetőségeket, az üzemet, a technológiát. Mindemellett a termékválasztás is érzékeny: a 21. századi gyermek megkapja az ősi, klasszikus, ma már tudományosan is bizonyítottan szükséges mozgást, a ringatást, ami ma nem általános. Érezheti a biztonságot, készülhet a mozgásra, egyensúlyteremtésre a földre lépését követő első hónapokban. Viszont manapság három hónapra nem ruházunk be, felvetődött, legyen tágabb a felhasználás. Sütheő Áron szépen viszi át a gondolatot a termékre – bölcsőből, ringatóból etetőszék, majd hintaló koncepcióját felvázolva. Meggyőző kutatásokra támaszkodva, célcsoportokkal napi kapcsolatban lévő intézményekkel konzultált, az itt szerzett információkat vette figyelembe a fejlesztésnél. A piackutatás, a konkurens termékek számbavétele is megerősíti azt, hogy a DINGI babaringató, mint ötlet igazán klassz, és megérné a továbbgondolást, a következetes termékfejlesztést.


Varga Ildikó // Lean On asztali termékcsalád

Varga Ildikó pályamunkája, bár első ránézésre talán nem feltétlenül illeszkedett a Plydesign profiljába, de finom kidolgozásával, melegségével mégis felhívta magára a figyelmet, és a zsűri komoly potenciált látott benne. Ildikó az alapötletéből kiindulva némileg bővítette a funkcióját és a Plydesign lehetőségeihez, kollekciójához igazította terveit. Nem félt továbblépni, újra- és átgondolni ötleteit, nyitottsággal állt a folyamathoz, így egy, a piaci realitásoknak sokkal inkább megfelelő, jól átgondolt tervet dolgozott ki, amely azonban továbbra is hű maradt az eredeti elképzelés szerethető szellemiségéhez.

„Idén a Plydesign teljes mértékben magára vállalta az anyagi és humánerőforrás terheit a társadalmi felelősségvállalás jegyében, de közben azt is látjuk, hogy számos szakmai és piaci vállalkozás szívügye a hozzáadott érték ösztönzése a kreatíviparban. Ezért ezúton is várjuk azon szervezeteket, akikkel együtt egy olyan jövőbe mutató hagyományt tudunk teremteni a fa- és designiparban, ami kiaknázza a hazai kreatívokban rejlő potenciált” – fejtette ki Babits Tamás, a Plydesign alapító-tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kiállítási lehetőség az őszi-téli időszakban

Kiállítási lehetőség az őszi-téli időszakban

Megnyílt a jelentkezés a Hybrid Art Management idei kiállításain való részvételre

Először díjazta kiugróan tehetséges hallgatóit a MOME

Először díjazta kiugróan tehetséges hallgatóit a MOME

Hetven pályázóból 16-an nyerték el a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjat.

Ez a pályázat bizonyítja, milyen változatosan alkalmazhatóak a fémlemezfedések és burkolatok

Ez a pályázat bizonyítja, milyen változatosan alkalmazhatóak a fémlemezfedések és burkolatok

„Fémlemezfedések az építészetben” – a PREFA 2020. és 2021. évi építész és építészhallgatói pályázatainak eredményei.

Hirdetés