Hirdetés

A Design Randi program segítségével, újabb tárgyakkal bővül a Segítő Vásárlás webshopja.

A CAFE Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és a Design Hét Budapest 2015 hivatalos programok keretében, egy sajtótájékoztató kíséretében megnyílt a SEGÍTŐ VÁSÁRLÁS - DESIGN RANDI 2.0 kiállítás a Bálnában.

A programot 2013 óta működteti a Salva Vita Alapítvány. Célja, hogy összehozza a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégeket neves, szociális érzékenységű formatervezőkkel, designerekkel, hogy a kortárs ízlésnek megfelelő, piacképes termékek készüljenek a fogyatékkal élőket foglalkoztató műhelyekben.A Salva Vita Alapítvány idén pályázatot írt ki új tárgyak tervezésére. 2015. augusztus 28-ig tizenkettő pályamű érkezett be, amelyekből a zsűri hetet javasolt díjazásra és kiállításra. Az alkotásokat Szabó Eszter Ágnes képzőművész, Szentpéteri Márton MOME habil. egyetemi tanár, és Szilágyi Csilla üvegtervező művész zsűrizték. A szakmai értékelés szempontjai a következőek voltak: innováció, korszerűség, funkció, komplexitás, szériagyártás / termék előállítási lehetőség, arculati elemek, kidolgozottság, minőség, technológia.

A sajtótájékoztatón a hét új pályaművet mutatták be, valamint az azokból kikerült három győztest. A zsűri döntése alapján a szakmailag legjobbnak ítélt termékek tervezőit 50.000 – 50.000 Ft-os díjazásban részesültek, , a díjazott tervezőkkel és a partnercégekkel az Alapítvány szerződést köt, és lehetőséget biztosít az idén, márciusban indult Segítő Vásárlás webáruházban való forgalmazásra.Az est háziasszonya a Segítő Vásárlás program nagykövete, a webshop arca, Weisz Fanni volt.  A hallássérült fotómodell két éve segíti jelenlétével és áldozatos munkájával a programot. Hangsúlyozta, hogy azért is vállalta a feladatot, hogy még közelebb vigye a témát a sérültekhez és a fiatalokhoz is, akik szívesen vásárolnak webshopban. A legnagyobb kíváncsiságot az ifjúság körében tapasztalja. Nagyon fontos, hogy folyamatos kapcsolatban legyenek a mássággal, hogy felnőttként kezelni tudják és ne, mint ufóra tekintsenek rájuk, hanem együttműködőek legyenek.
A kiállítást Nyitrai Imre, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki beszédében kiragadta az elmúlt egy év üzenetét, mely a közös gondolkodásról, a nagy ötletekről, az együttműködésről szólt. Arról, hogy a közös célért érdemes összefogni olykor látszólag teljesen más területen tevékenykedő embereknek ahhoz, hogy valami egészen különleges alkotás és érzés megszülessen. Beszédét egy Kurt Vonnegut idézettel zárta: „ A művészetnek - lényegét tekintve - semmi köze a pénzkereséshez. A művészet, bár nem övezi hírnév, nem jár vele vagyon, a lélek gyarapításának eszköze.”A helyszínen beszédet mondott még Vég Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezető igazgatója, aki elmondta, miből indult, hol tart és hova fejlődik a Design Randi program, hogy mi volt az Alapítvány célja a pályázatkiírással. Fontosnak tartja, hogy a közös tervezés maga is egy integrációs folyamat volt, hiszen a tervezők megismerkedhettek egy korábban ismeretlen területtel, személyesen találkozhattak sérült emberekkel, ugyanakkor a műhelyek sokszor zárt világa is megnyílt egy külső szakember előtt – mindez nyitottságot kívánt mindkét fél részéről. 

Szabó Eszter Ágnes képzőművész, kurátor, elmondta, mennyi akadályt kell leküzdeni ebben a helyzetben zsűriként. Egyszerű tárgyakat látunk, amelyek mindegyike nagy lépés egy fenntartható jövő felé. Fontos, hogy ezen a területen a háttéripar megerősödjön. 

Kertész Veronika kifejezte örömét, hogy részt vehetett ebben a projektben. Először a program felépítése, a rapid randi jellege keltette fel az érdeklődését, hogy több céggel szervezetten tudott megismerkedni, de a legnagyobb ösztönzést a termékfejlesztés célja és hasznossága adta. 
A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2015. október 2-15-ig hétfőtől péntekig, 10-18 óráig, szombaton 10-től 16 óráig a Bálnában (1093 Budapest, Fővám tér 11-12. - földszint 305. terem).

Nyertesek:

1. SQUARE tároló - Tervező: Kertész Veronika / Partnercég: KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft. 
A zsűri egyöntetűen a legjobb koncepciónak és a legletisztultabb tárgynak ítélte a SQUARE tárolót. Egyszerűsége és funkcionalitása megfelel a XXI. századi design gondolkodás innovativitásának. A különböző anyagkísérletek a felhasználás sokrétűségét teszik lehetővé. Mindegy, hogy konyhában, szobában, fürdőszobában akasztjuk-e fel, ez az egyszerű négyzet alakú hajtogatott tárgy minden helyzetben jól használható és a legfontosabb, hogy rehabilitációs környezetben is könnyen gyártható! 2. PULYKAKAKAS – Tervező: Kismarty-Lechner Zita (Cellux Csoport) / Partnercég: Fény Felé Alapítvány
Debrecen város emblematikus állata a pulykakakas, amelyből a tervező kialakította a termékcsaládot, illetve a hozzá tartozó komplett arculatot. A beadott pályázatok között ez volt az egyetlen olyan pályamű, amely ilyen komplex koncepciót mutatott be, amely olyan állatfigurából, szatyrokból, jelvényekből, címkékből áll, amelyek színben és motívumrendszerükben harmonikusan illenek össze. A tárgykollekció és arculat olyan pozitív képet ad Debrecenről, ami hiánypótló a város életében. 3. RÖNK – Tervező: Tóvaj Rozália / Partnercég: Down Alapítvány
A papír újrahasznosítással készülő tárgy alkalmas arra, hogy mind bel-, mind pedig kültéri ülőalkalmatosság legyen. Kielégíti azt a természetes vágyunkat, amit általában a természetben érzünk, amikor szívesen ülünk egy farönkre, hogy társaságban jót beszélgessünk, vagy sütögessünk a tűznél. A papírmasé technológiája olyan erősen tudja az évgyűrűkként feltekert papírt összefogni, hogy azt biztonságosan lehet használni. Ha már nincs rá szükség tüzelőanyagként is használható, így alapvetően megfelel a design szinte minden XXI. századi szempontjának, mely szerint környezettudatos, munkát teremt, formailag letisztult, jól kommunikálható. További díjazottak:
- RONGYSZŐNYEG – Tervező: Surján Kornélia / Partnercég: ÉRME élet-remény-munka-esély Alapítvány 
- KOCKACSOKI címketerv – Tervező: Ésik Zsófia & Grafikai Stúdió / Partnercég: Kockacsoki Nonprofit Kft. 
- MISIJA kerámia elefánt – Tervező: Farkas-Pap Éva / Partnercég: Összefogás az Egyenlő Esélyekért Közhasznú Nonprofit Kft. 
- Corserv eat – a MAACRAFT karácsonyi kollekciója – Tervező: Nagy Klaudia / Partnercég: Miskolci Autista Alapítvány

forrás: sajtóközlemény
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Maacraft X Grindesign pop-up a NOS-ban

Maacraft X Grindesign pop-up a NOS-ban

Látogass el hozzájuk te is május 18-20-ig 

Darázsölyv és gyalogcincér batikolt ruhadarabokon | A MAACRAFT új kollaborációja

Darázsölyv és gyalogcincér batikolt ruhadarabokon | A MAACRAFT új kollaborációja

MAACRAFT × GRINDESIGN x Miskolci Autista Alapítvány

Hirdetés