Hirdetés

Delft kék hullámzás

Delft kék színű, 3D nyomtatott kerámiával burkolja a RAP stúdió a történelmi kereskedőváros új lakóépületének bejáratát.

A rotterdami Studio RAP építészekből, tervezőkből, robotikus technikusokból, programozókból és kutatókból álló csapata a formabontó, kötött amszterdami homlokzat után ezúttal Hollandia ékszerdobozában, Delftben, az Új Delft kék nevű projekten dolgozik. A designstúdió most sem hagyja tétlenül specialistáit és 3D gyártórobotjait, a boltíves bejáratot hullámzó, csillogó kék nyomtatott kerámiával burkolják. A projekt a kortárs építészetbe emeli és újraértelmezi a hely világhírű, klasszikus kék porcelánját. A stúdió a munka során ötvözi a számítógépes tervezést, a kerámianyomtatást, valamint a kézműves mázazás technikáját.

 

 

A Nieuw Delft nagyszabású átépítésének részeként fut az Új Deltfkék projekt, ahol a két nagy kék bejárat valójában a PoortMeesters épülettömb zöldellő közösségi udvarát keretezi. Delft forgalmas középkori kereskedőváros volt, ennek emlékét őrzik a kapuk, melyeken át egy titkos, idilli helyre nyerhet bepillantást a látogató. „A kerámiadarabok designja gyökeresen megváltozott az elmúlt évszázadok során: a japán és kínai minták másolásától jutottak el végül a jelen kortárs holland formavilághoz” – magyarázza a Studio RAP.

 

 

Az udvar közösségi jellegére utaló hatalmas, nyilvános lépcsők fölé 12x8x4 méteres, boltíves átjárók emelkednek, melyek burkolásához nagyságrendileg 4000 darab díszes, egyedi, 3D nyomtatott kerámialapot használnak fel. A lakóépület földszíneivel jóleső kontrasztban álló, jellegzetes kék színük a delft kék porcelánhoz és a környező csatornák vizéhez való kötődésüket szimbolizálja. A lapok méretezését, formázását a 3D mintázás algoritmikus eszköztárával alakítják ki.

 

 

„Mivel a cserepeket 3D nyomtatóval készítjük, az esetleges változtatások végrehajtása igen olcsó. (…) Ha folyós mázat használunk, a kerámia domború része fehér árnyalatú marad, míg az ún. völgyekben összegyűlő festék sötétkékre színezi azokat. Ez tulajdonképpen a mázazás egyfajta költői módszere, mikor a forma segíti az átmenet folytonosságát a színárnyalatokban” – tudjuk meg a Studio RAP-tól a részleteket.

 

 

A delft kék porcelán jelenbe való átmentése látványos, megkapó módon érvényesül a Studio RAP sajátos, művészien programozott módszereinek segítségével. Az amszterdami munka után ebben a projektben is sikeresen ötvözték a hagyományos építészetet a digitalizált robotvilág kiterjedt eszköztárával.

 

 

Studio RAP | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: designboom

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Delft kék hullámzás

Delft kék hullámzás

Delft kék színű, 3D nyomtatott kerámiával burkolja a RAP stúdió a történelmi kereskedőváros új lakóépületének bejáratát.

Kerámia kötésminta

Kerámia kötésminta

Egy amszterdami butik klasszikus homlokzatát hamarosan 3D nyomtatott kerámiahomlokzat fedi majd.

Elviselni, megjavítani, helyettesíteni vagy újat teremteni?

Elviselni, megjavítani, helyettesíteni vagy újat teremteni?

Március 21-én tart előadást Dr. Érdi Péter a komplex rendszerek világhírű szakértője, a Repair című könyv szerzője a MOME-n.

Hirdetés