Delft kék hullámzás

Delft kék színű, 3D nyomtatott kerámiával burkolja a RAP stúdió a történelmi kereskedőváros új lakóépületének bejáratát.

A rotterdami Studio RAP építészekből, tervezőkből, robotikus technikusokból, programozókból és kutatókból álló csapata a formabontó, kötött amszterdami homlokzat után ezúttal Hollandia ékszerdobozában, Delftben, az Új Delft kék nevű projekten dolgozik. A designstúdió most sem hagyja tétlenül specialistáit és 3D gyártórobotjait, a boltíves bejáratot hullámzó, csillogó kék nyomtatott kerámiával burkolják. A projekt a kortárs építészetbe emeli és újraértelmezi a hely világhírű, klasszikus kék porcelánját. A stúdió a munka során ötvözi a számítógépes tervezést, a kerámianyomtatást, valamint a kézműves mázazás technikáját.

 

 

A Nieuw Delft nagyszabású átépítésének részeként fut az Új Deltfkék projekt, ahol a két nagy kék bejárat valójában a PoortMeesters épülettömb zöldellő közösségi udvarát keretezi. Delft forgalmas középkori kereskedőváros volt, ennek emlékét őrzik a kapuk, melyeken át egy titkos, idilli helyre nyerhet bepillantást a látogató. „A kerámiadarabok designja gyökeresen megváltozott az elmúlt évszázadok során: a japán és kínai minták másolásától jutottak el végül a jelen kortárs holland formavilághoz” – magyarázza a Studio RAP.

 

 

Az udvar közösségi jellegére utaló hatalmas, nyilvános lépcsők fölé 12x8x4 méteres, boltíves átjárók emelkednek, melyek burkolásához nagyságrendileg 4000 darab díszes, egyedi, 3D nyomtatott kerámialapot használnak fel. A lakóépület földszíneivel jóleső kontrasztban álló, jellegzetes kék színük a delft kék porcelánhoz és a környező csatornák vizéhez való kötődésüket szimbolizálja. A lapok méretezését, formázását a 3D mintázás algoritmikus eszköztárával alakítják ki.

 

 

„Mivel a cserepeket 3D nyomtatóval készítjük, az esetleges változtatások végrehajtása igen olcsó. (…) Ha folyós mázat használunk, a kerámia domború része fehér árnyalatú marad, míg az ún. völgyekben összegyűlő festék sötétkékre színezi azokat. Ez tulajdonképpen a mázazás egyfajta költői módszere, mikor a forma segíti az átmenet folytonosságát a színárnyalatokban” – tudjuk meg a Studio RAP-tól a részleteket.

 

 

A delft kék porcelán jelenbe való átmentése látványos, megkapó módon érvényesül a Studio RAP sajátos, művészien programozott módszereinek segítségével. Az amszterdami munka után ebben a projektben is sikeresen ötvözték a hagyományos építészetet a digitalizált robotvilág kiterjedt eszköztárával.

 

 

Studio RAP | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: designboom

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Delft kék hullámzás

Delft kék hullámzás

Delft kék színű, 3D nyomtatott kerámiával burkolja a RAP stúdió a történelmi kereskedőváros új lakóépületének bejáratát.

Kerámia kötésminta

Kerámia kötésminta

Egy amszterdami butik klasszikus homlokzatát hamarosan 3D nyomtatott kerámiahomlokzat fedi majd.

Hirdetés