10 év után újra személyesen találkozhatunk Budapesten a lenyűgöző trendkutatóval, Zuzanna Skalska-val, a MOME spekulatív design tematikájú Design Hetes programsorozatának keretében!

Az október 7-én induló Budapest Design Week programsorozatába a MOME is számos izgalmas szakmai programmal kapcsolódik be, nemzetközi előadókat vonultatva fel. Az egyetem eseményei elsősorban a jövő és a tervezés viszonyával foglalkoznak majd, a designnak ugyanis kiemelt szerepe van abban, hogy képesek legyünk párbeszédet kezdeményezni és működőképes megoldásokat létrehozni egy barátságos, élhető jövő szempontjából. A Creating Futures Now! című kiállítás a jövő lehetséges termékeit, a spekulatív design és a globális kihívások keresztmetszetében születő tárgyakat, szolgáltatásokat, koncepciókat mutatja be.

Kiemelkedő eseményként Zuzanna Skalska trendkutató, designer, a School of Form és a 360 design társalapítója, a MOME Nemzetközi Tanácsadó Testületének tagja egy előadás keretében mutatja be Prototyping 2040 című új könyvét.

 

A Budapest Design Week keretében a MOME Groundban látható Creating Futures Now! című kiállításon a spekulatív design kritikai-tervezői műfajához kapcsolódó munkákat ismerhetik meg a látogatók. Az október 9-től négy napon át látogatható kiállítás az elmúlt év három olyan projektjét mutatja be, melyek mindegyikében fontos elem a jövő.

A MOME Campuson megtekinthető kiállítás három, az egyetemhez szorosan kötödő, jövőorientált projektbe nyújt betekintést. A MOME MAG / Balatorium az ökológiai érzékenyítésre szolgáló új oktatási módszereket, az Ugrás a jövőbe! a kreatív pályázat legjobb tíz továbbjutó projektjét, míg a HU/2050 – Spekulatív termékek című fejezet egy, a Magyarország globális felmelegedés sújtotta területeinek élhetőbbé tételét célzó kurzus munkáit mutatja be.

A megnyitó alkalmából rendezett Speculative Design Day előadásain a terület nemzetközi képviselőivel ismerkedhet meg a nagyközönség, majd több generáció részvételével zajlik beszélgetés arról, hogyan érdemes gondolkodnia a tervezőknek a jövőről, és végeredményben hogyan szolgálhatja ez a társadalmunk fejlődését.
 


A spekulatív design olyan területe a designnak, amely jövőbeli helyzetekkel foglalkozik, és ezt kritikai szemlélettel teszi. Kilép a design fősodorbeli, piacra való koncentráltságából, és nagyobb léptékben, szabadabban vizsgálja az ember, a technológia és a környezet kapcsolatát, mindezt azzal a céllal, hogy feltárja azt, és gondolkodásra késztessen a lehetséges jövőkről.

A spekulatív design a jövőkutatás módszereinek, valamint az alternatív design irányzatok szellemiségének keveréke, amely kutatáson alapuló, mégis játékos és emberközeli gyakorlatot eredményez.

A designfikció a spekulatív design műfaja, amelyben a narratív elem központi szerepet kap. Egyaránt tekinthető kutatási módszernek és tervezési megközelítésnek. A fikciós irodalomból ismert világépítés segítségével létrehoz egy történetvilágot, majd abba – a MOME Kreatívipari szótár szerint – „megalkotja valaminek a prototípusát, mindezt azzal a céllal, hogy az adott témában egy párbeszédes teret nyisson meg”. A kifejezést először a science fiction szerző, Bruce Sterling használta, majd szélesebb körben Julian Bleecker 2009-es esszéje nyomán vált ismertté, így igen fiatal műfajnak tekinthető ebben a formájában.

A képzeletben való tervezés egy szabad játszótérként szolgálhat a valószínűn túli jövők elképzelésében, segíthet tükröt tartani a jelen előtt, majd párbeszédet indítani arról, milyen jövőt szeretnénk valójában. A MOME Innovációs Központ kutatói által kidolgozott jövőkutató módszertan a design thinking kiegészítő csomagjaként képzelhető el, amely a szolgáltatás- és rendszertervezés módszereit képzeletbeli világokban alkalmazza. A folyamat, amelyet az akadémián kívül, nagy időtávban gondolkodó, nagy volumenű projekteken dolgozva fejlesztettek ki, három fő lépésből áll. Ezek a jelen tényeit és tendenciát feltáró kutatás, a világalkotó szcenáriótervezés, majd a tálalás, amely során egy választott médiumon keresztül kerül bemutatásra a kitalált, de lehetséges jövőbeli világ.

Az október 9-én 17 órakor kezdődő eseményen nem csak Monika Seyfried, a többszörös Core77-díjas service designer, a koppenhágai Interakció-tervező Intézet (Copenhagen Institute for Interaction Design) munkatársa és a szintén Core77-díjas Kiss Botond Levente, de a MOME Nemzetközi Tanácsadó Testületének tagja, Zuzanna Skalska designer, trendkutató, oktató is előadást tart. 
 


Zuzanna Skalska karrierje 1998-ban indult a Philips Designnál, ahol éveken át a stratégiai részleg trendelemzőjeként nemzetközi design projekteken dolgozott. Ezt követően közel 15 évig Hollandia legnagyobb designtanácsadó cégénél dolgozott. 2014 óta a 360Inspiration designtanácsadó cég alapító partnereként inspirál befolyásos cégvezetőket és döntéshozókat a radikális innováció és a több pólusú, komplex stratégiai gondolkodás területén. Majd 25 évnyi tapasztalattal felvértezve fordítja át elméleti tudását innovatív gyakorlati programok területére, saját fejlesztésű metodikájának és eszközkészletének alkalmazásával, szakmai és oktatási események, előadások, valamint a tanácsadói szerepkör keretében.
 


Skalska, a jövő-tervezésről Hollandiában és Lengyelországban rendszeresen előadó oktató, nemrég könyvet írt szerzőtársával, Rafał Kołodziejjel. A Prototyping 2040 tervezők számára letehetetlen kötet, amely négy jövő szcenáriót tár elénk, ezeket példákkal illusztrálva, és az olvasót ráébresztve a cselekvés szükségességére.

Aki részt vett Zuzanna 2012-es budapesti előadásán a Design Világnapja alkalmából, bepillantást nyerhetett lehengerlő vizionárius szemléletébe, inspiráló gondolkodásának rendkívüli szélességű látókörébe és nem mellesleg remek humorába. 
 

Creating Futures Now! 
Program:

16: 00 – 
CREATING FUTURES NOW! -kiállítás megnyitó, megtekintés
17: 30 – Kiss Botond Levente formatervező hallgató, a Core77 diákkategória nyertese Méhészetek után című projektjének bemutatása
17: 40 – Monika Seyfried, többszörös Core77-díjas Interaction Designer (Copenhagen Institute of Interaction Design, Academy of Fine Arts in Warsaw) előadása
18: 05 – Zuzanna Skalska trendkutató, a School of Form Iskola társalapítója, a MOME Nemzetközi Tanácsadó Testület tagjának könyvbemutatója: PROTOTYPING 2040 
18: 45 – Kerekasztal-beszélgetés a résztvevőkkel: Zuzanna Skalska, Monika Seyfried, Gémesi Zsolt, Barcza Dániel. Moderál: Schneider Ákos

Helyszín: MOME CAMPUS, GROUND/AUDITÓRIUM (1121 Budapest, Zugligeti út 9.)

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A jövő laboratóriuma a Madách Imre téren

A jövő laboratóriuma a Madách Imre téren

Tizenhét cseh designmárka vagy tervező munkája, akik a fenntartható designszemlélet elsajátítását tűzték ki elsődleges céljuknak.

Kortárs pécsi építészek kalandozása a design világában

Kortárs pécsi építészek kalandozása a design világában

Kiállítás rendhagyó tárlatvezetéssel.

Hirdetés