Harsány Patrícia kiállítása a K11 LABOR-ban nyílik

A vizet melegíteni kezdjük, majd a glicerint és a zselatint forráspont előtt belekeverjük. A folyadékot csomómentesre dolgozzuk és hozzáadunk egy csipetnyi pink pulóverszöszt. Ha összeállt, a mixtúrát formába öntjük és árnyékos helyen hűtjük. Másnap már felhasználható! De hogy pontosan mire? Ezzel és más, a bioplasztikok előállítását övező kérdésekkel foglalkozik a Cooking Plastic kiállítás, amelyen Harsány Patrícia ékszertervező anyagkísérleteivel találkozhatunk egy interaktív installációs környezetben.

 


Harsány Patrícia általában az újrahasznosítás és a kisajátítás gyakorlatait alkalmazza, így született tárgyai az ékszer fogalmi határait kérdőjelezik meg. Legújabb kiállítása rendhagyó, hiszen nem a tőle megszokott tárgyakat vagy ékszerhelyzeteket láthatjuk, hanem kísérleti anyagmintákat – ezzel a tervező bepillantást enged a tárgyalkotás legelső fázisába. Harsány Patrícia az év elején három hónapot töltött a Basque BioDesign Centerben, ahol különböző bioplasztik anyagok receptjeit kutatta, melynek eredményeit most a K11 LABOR konyhává alakult kiállítóterében összegzi.
 


A bioplasztik, illetve a textilhulladékokból létrejött szintetikus anyagok készítése leginkább a főzésre, mint kreatív alkotói és gondolkodási folyamatra hasonlít – az arányok kikísérletezése, a receptek lejegyzése és a felhasznált segédeszközök mind a jól ismert konyhai folyamatokat idézik fel. Csakúgy, mint a zero-waste főzés, a bioplasztikok és az upcycling matériák előállítása is az „abból főzzünk, amink van” elvét követi:

célja, hogy olyan alapanyagokkal dolgozzunk, melyek kis ökológiai lábnyommal rendelkeznek és amelyekre korábban szemétként tekintettünk.

Kurátor: Viski Noémi
Installáció: Háló Veronika Róza
Grafika: Umlauf Adrienn

A kiállítási anyagok a Basque BioDesign Center támogatásával jöhettek létre.

Megnyitó: 2023. június 13. 19:00
Helyszín: 
K11 LABOR (1075 Budapest, Király u. 11.)
Megtekinthető: 2023. 06. 14. – 2023. 07. 04.
Kombucha Bioplastic Workshop: 2023. június 17. 11:00-14:00
FLUFF! Workshop: 2023. június 20. 18:00-21:00Harsány Patrícia | Instagram | Instagram 2

 

Forrás: sajtóanyag
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Cooking Plastic, avagy a bioplasztik készítés művészete

Cooking Plastic, avagy a bioplasztik készítés művészete

Harsány Patrícia kiállítása a K11 LABOR-ban nyílik

Organikus Design kiállítás és workshop-sorozat | Szimbio Lab

Organikus Design kiállítás és workshop-sorozat | Szimbio Lab

Október 6-án a K11 LABOR-ban.

Hirdetés