• 2023-07-17 13:00
  • Deco

Svájci mintára

Egy társasházi lakás metamorfózisa

Lehetséges-e itthon svájci építészetet csinálni? Nagy kérdés volt ez a kétezres évek eleji Iparművészeti Egyetem (mai MOME) építész szakán. A konszenzus inkább a nem felé hajlott, de a vágy valószínűleg minden hallgatóban megmaradt, hogy megkísérelje a lehetetlent. A csöndes sasadi, kertvárosias övezetben található társasházi lakásátalakítás is ezt a lehetetlent kísérelte meg. A tervező Lakos Dániel és a megbízó Lőrincz Áron mindketten építészek, együtt próbálkoztak a feladattal. Sikerült? Döntsétek el ti!
 


A transzformáció radikális változást hozott a szocializmus erősen barkács-vonalát őrző házon. A nyolcvanas években ikerháznak indult épület később felfelé bővülve egy olyan négylakásos konstrukcióvá vált, amelyből groteszk módon kifelejtődött a lépcsőház. Így a tűzlépcsőre emlékeztető acélszerkezeteket kénytelenek voltak a homlokzaton, az előkertbe nyúlva elhelyezni, ezzel némi brutalizmust hozva az idilli miliőbe.

 


Az alsó lakások is kétszintesek, így a lakáson belül is volt lépcső. Ebből a helyzetből indult ki a megbízó Lőrincz Áron és felesége Lőrincz-Kovács Fruzsina. Áron maga is építész, az építészeti látványtervezés hazai doyenje. Már komoly praxisa volt itthon, amikor a Herzog & de Meuron bázeli irodájába szerződött építészeti látványtervezőként. Ennek a részlegnek hamarosan a vezetőjévé is vált. Pár év elteltével azonban családjával hazaköltöztek, de – több más illusztris megbízó mellett – továbbra is dolgozik az ikonikus svájci irodának. 

Szándékuk volt, hogy – amennyire lehetséges – a lakásból minél svájcibbat hozzanak ki, bármennyire is komoly kihívásnak tűnt ez elsőre. Számtalan vázlat után keresték meg Áron régi ismerősét, Lakos Dánielt, akit még az egyetemi évekből ismert. Bár ő az utóbbi időben már elsősorban inkább designerként ismert, a lakástervezés műfaja örök kedvence maradt és örömmel vállalta a felkérést.

Dani ismerte fel, hogy az eredeti, rosszul pozícionált bejárat és a hozzátartozó nyakatekert lépcső determinálja a korra jellemző, sok kis helyiségből és közlekedőből álló elrendezést, így valódi átalakítást csak a támadási irány átszervezése hozhat.

Javaslata az volt, hogy a hosszúkás lakás bejárata kerüljön át főhomlokzatra, a garázsbejárat helyére. A belső, háromkarú lépcsőt egy minimális födém átalakítással sikerült egykarúra cserélni és a falhoz simítani. Így a földszinti térsor harmonikussá és lineárissá vált. A megoldás eredményeként az előszobabútor, a gardrób, a konyhabútor egy része, a kamra és maga a lépcső is lakás oldalfalán fut végig, egyetlen hosszú bútorba integrálva. Ennek köszönhetően sokkal szellőssebbé, szabadabbá vált az alsó szint tere.

 

Eredeti földszinti alaprajzTervezett állapot, földszint
Eredeti emeleti alaprajzTervezett állapot, emelet


Az átalakítás révén a bejárati előtér (eredetileg a garázs) nyomott belmagasságát látványosan ellensúlyozza a szint ellentétes végén található, fokozatosan magasabbra és szélesebbre nyíló nappali. Ezt a teret hatalmas üvegfelület zárja és egyben nyitja a rendkívül igényesen rendbe tett kert felé. 

Az emeleti helyiségek a lépcső köré szervezetten találhatók. A sok közlekedő megspórolásával a fenti 75 négyzetméter alapterületbe sikerült betervezni három gyerekszobát, két fürdőszobát, a szülői hálót és még egy dolgozószobát is. A lakás belső tereinek anyagválasztása és berendezése a megbízók döntéseinek eredménye. A projekt sikerének kulcsa a megbízók és a tervező közötti folyamatos, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésben rejlett, talán ebben is sikerült a svájci mintát hozni.
 

Generál kivitelező: Tóth Vencel (Vízkristály Kft.)
Kert terv és kivitelezés: Prime Garden
Asztalos: Kövi Csaba, Mikó Dániel (Art4Wood)
Statika: Ivanits Imre
Gépészet: Csongrádi László (Qualitherm Kft.)
Villamosság: Csutak György
Világítás: Vészi András
Épületszerkezet konzulens: ézsé
Festett beton felületek: Mikó Dániel (Kraftbeton)
Nyílászárók: Jankó ablak

 


A közölt képeket Áron készítette hobbifotósként. Még több kép a galériában!


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Patinás és egyszerűen új

Patinás és egyszerűen új

Értékőrző lakásfelújítás a batlab architects-től.

Kék szimfónia
  • 2022-02-02 09:00
  • Deco

Kék szimfónia

A befektetési céllal vásárolt, eladásra szánt lakás felújításakor az eklektikus épület értékeinek megóvása, ugyanakkor a kortárs design és a legújabb technikai vívmányok magas színvonalú megjelenítése volt a cél, ezért a nagyvonalú átépítés során kizárólag természetes, jó minőségű, megbízható forrásból származó anyagokkal dolgoztak.

Ingyenes tanácsadás lakásfelújítóknak

Ingyenes tanácsadás lakásfelújítóknak

A klímacélok elérése érdekében teszik ezt Bécsben.

Hirdetés