• 2024-01-12 13:00
  • Deco

Otthon Rózsadombon

Amikor a tervező magának tervez

A Rózsadomb lábánál járunk, a II. kerületi Marczibányi térnél, két perc sétatávolágra a Millenáris Parktól. Bálint Rozália, az atelierR design studio vezető tervezője, 2009 óta lakik a Lövőház utcában, így amikor férjével lakásvásárlás mellett döntöttek, nem volt kérdés, hogy a környéken keresgéljenek. Másfél évnyi kitartó ingatlanvadászat után a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola mellett találták meg jövőbeli otthonukat. A projektet a tervező leírásában mutatjuk be:
 

Első pillantásra beleszerettünk Feszl Frigyes, a Pesti Vigadó alkotója által tervezett 1889-es építésű, romantikus verandákkal díszített társasházba, azon belül pedig a 80 m2-es felújítandó, nagyteraszos lakásba. Különleges kihívás volt saját otthont tervezni, ugyanis a maximalista műszaki- és design elvárások szakmai ártalomként lassították a megvalósítás folyamatát. Mind műszakilag mind esztétikailag az elérhető legjobb minőség és a személyre szabott funkcionalitás biztosítása volt a cél, így a félévesre tervezett felújítás a duplájára nőtt. 


A falak áthelyezésével, fűtés- és nyílászáró cserével számoltunk, de csak a kőművesmunkák megkezdése után derült ki, hogy a falak nedvesek, így, ha tartós megoldást akarunk, injektálásra, vakolatcserére és a teljes villamoshálózat felújításra is szükség lesz. Emiatt „csontvázig” visszabontottunk, majd szakszerűen újraépítettük mindent. Az eredetileg 3 szoba+ konyha és 1 fürdőszobás lakásból válaszfalak mozgatásával született meg a tágas, amerikai konyhás nappali, három kisebb szoba helyiséggel, két új vizesblokkal, okosotthon vezérléssel. Ez a kialakítás tökéletesen kiszolgálja a home-office orientált életstílusunkat, és szem előtt tartja a négylábú kedvenceink igényeit is. 




A 3,7m-es nagy belmagasságú teret 15 centivel csökkentettük a központi hővisszanyerős szellőztetőrendszer számára kiépített hangszigetelt álmennyezettel, de a fennmaradó magasság még így is teret engedett a dolgozószobák felett egy vendégszoba-galériahelyiség kialakítására. 
 


Az alapvetően modern és letisztult lakást a nagypolgári idők előtt tisztelgő, restaurált, eredeti fa ablakkáva borítások, kazettás belső ajtók, kézműves kerámiakapcsolók és lámpabúrák, valamint a klasszikus halszálka parketta ékesíti. A monokróm, angol stílusú vizesblokkokat pedig a lakószobák skandináv bútorai és színes lakástextíliák ellensúlyozzák.


Az apró, míves részletek minden helyiségben meghatározóak: az előszoba eredeti íves falára egyedileg legyártatott görbe lábazati és mennyezeti díszléc, a mennyezetig futó létravezető sínnel ellátott beépített bútorok tömörfa fogantyúi, vagy az olyan egyedi tervezésű bútorok, mint a kandalló és a konyha sziget. Az utóbbi fölé belógó függesztett fehér acél bárpolcprofilok visszaköszönnek a filigrán galérialépcsőnél is. Figyelemre méltó design megoldás a feszített fehér kötélkorlát és a ledes hangulatvilágítással ellátott hangszigetelő faburkolat is, valamint a speciális zsanérral egyedileg kialakított macskaajtó sarok a tapétaajtón, amely átjárást biztosít a kiskedvenceinknek a gépészeti helyiségbe.
 

A hálószobába távoli fenyveseket, a szülőföldet idéző fotótapéta került. A madárcsicsergéstől hangos, zöld lombokra néző 20 m2-es buja terasz az áthallatszó zeneiskolai zsivajjal és kóruspróbákkal élettel teli, mégis nyugodt életérzést ad. 


atelierRWeb | Facebook | Instagram

 

Forrás: sajtóanyag


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.



Kapcsolódó cikkek

Érzékeny maximalizmus, őszinteség és a munkákat lezáró mosoly
  • 2022-09-14 09:00
  • Deco

Érzékeny maximalizmus, őszinteség és a munkákat lezáró mosoly

Interjú Járai-Szeglet Orsi belsőépítésszel!

Ázsiai mix a Belvárosban

Ázsiai mix a Belvárosban

A Badhanna összetett gasztro-kaland, Hong Kong inspirálta környezetben. 

Organikus modern
  • 2022-03-30 09:00
  • Deco

Organikus modern

Nagypolgári otthon a Spirit Home tervezésében.

Hirdetés