Üveg a házon – különböző léptékben (X)

A lakókomfort része – egy üveghomlokzatú épület esetén is – a természetes fény, a fényvédelem és hőszabályozás összhangja. Nézzük az üveg mögé – 3 külföldi példa röviden, különböző léptékben.

Gyakran említett összehasonlítás: a kevésbé jó üvegezéssel ellátott ablakokkal készülő, akár felső kategóriás, panorámás lakás tulajdonosa akár több millió forintot is kifizethet azért, hogy a lakás árában borsosan kifizetett panorámát drága árnyékolókkal eltakarja. Pedig elég lenne a megfelelően összeállított üvegkombináció, amely kellő mennyiségű bejutó fényt, hővédelmet és fényvédelmet egyidőben biztosít. Mindez a lakókomfort része, amelyre Magyarországon még kevesebb figyelem jut. Éppen ezért inkább nézzünk három külföldi példát, ahol a laminált és bevonatos üvegkombinációkkal számtalan igény kielégíthető volt, éghajlattól, tájolástól, funkciótól függően.

 

Lakókomfort, fény vs. védelem

Különböző méretű és funkciójú, különböző földrajzi elhelyezkedésű lakóépületeken a minőség egyik ismérve a lakókomforthoz is hozzájáruló minőségi üvegezés. Az ablakok, üvegek szerepe, funkcionálisan is fontos, különösen, ha a homlokzat jelentős részét üveg borítja. 

Frankfurt Sachsenhausen-Süd városnegyedében mintegy 50 évig meghatározó látvány volt a Henninger torony (Henninger Turm), a Henninger sörfőzde gabonatároló silóként használt épülete. 2013. évi bontása után a helyére egy 140 méter magas, ultramodern toronyház került 210 luxuslakással. A Meixner Schlüter Wendt építésziroda terveinek alapvetése volt, hogy az elkészült lakóház sziluettje látványában az eredeti ipari épülethez hasonlít, amely előremutató építészeti megoldásaival 2015-ben a „lakóépületek” kategóriájában az International Iconic Award díjat is elnyerte.

A látványt a különféle formák, színek és struktúrák összjátéka határozza meg és többféle anyag, például üveg, alumínium és természetes kő felhasználása. Az íves üveghomlokzathoz pedig a Guardian SunGuard® SN 51/28 és SN 62/34 napfényszabályozó bevonatú üvegeket választották. A multifunkciós bevonatos üveg nagy mennyiségű természetes fényt enged a belterekbe, de a kitűnő napfény elleni védelem révén egyúttal hozzájárul az energiamegtakarításhoz is. A bevonat az épületen belüli mesterséges fény szükségességét is optimalizálta, és mindezt kiemelkedő hőszigeteléssel kombinálva az év bármely szakában hozzájárul az épületben tartózkodók komfortérzetéhez.
 Az Év épülete lett 2017-ben Bulgáriában, a szinte teljes egészében üveggel borított homlokzatú Advanced Architecture Apartments (A3), izgalmas és dinamikus, öt egységből álló lakóház. A mintegy 100 méter magas épület beltereinek napfény elleni védelme és a semleges kinézetű üveg által biztosított jó hőszigetelés kombinációja a Guardian SunGuard® SN 70/37 bevonatos üvegének köszönhető. Az épület komfortjára jellemző, hogy a természetes fény megfelelő mennyisége a belső hőmérséklet egyszerű szabályozásának lehetőségével párosul. (Építészet: Starh)
 A következő épület nagy méretű üvegfelületei kettős bevonatot kaptak. A Spanyolországban, El Portixol és Cala Blanca között épült a Sardinera-ház homlokzati üvegezésének feladatai a hő- és hangszigetelés mellett a napfény elleni védelem és a beltéri kellemes hőmérséklet biztosítása. Kár is lenne redőnyökkel eltakarni azt a kilátást! 

A nagy üvegfelületek az egyenes vonalvezetésű épület karakterét is meghatározzák, amelyeknek csupán egy funkciója, hogy a Földközi-tengerre néző kilátást szolgálják. A tervező a Sardinera-ház külső, a használók minden kényelmét szolgáló területeit az épület folytatásaként, annak kiegészítéseként értelmezte. Az épület a fenntarthatósági követelményeknek is maximálisan megfelel, A energiaosztályú besorolást kapott. (Építészet: Ramón Esteve Arquitectura)
 

Guardian glass : Wellbeing - Build Marketing
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A modern üvegezés és az energia-megtakarítás

A modern üvegezés és az energia-megtakarítás

A Guardian fokozott szelektivitású hőszigetelő üvegei a legnevesebb zöldépítési szabványoknak is megfelelnek. 

Iparművészet vagy képzőművészet?

Iparművészet vagy képzőművészet?

Az üveg művészete.

Építészet 2020: Csavaros épületszobor Budapesten

Építészet 2020: Csavaros épületszobor Budapesten

A LAB5 ambiciózus épületterve Bohus Zoltán és Lugossy Mária szellemiségét örökíti tovább. 

Hirdetés