Saint-Gobain a zéró szén-dioxid kibocsátásért

Április harmadikán hirdetik ki a Saint-Gobain Trophy győzteseit.

Hirdetés

2020. április 3-án, Athénban rendezik meg a 12. Saint-Gobain Gypsum International Trophyt. A világ minden pontjáról mintegy 78 projekt versenyez hat kategóriában, összesen 14 díjat fognak kiosztani. A pályázók között vannak, akik már meglévő struktúrákra építenek, és vannak olyanok is, akik valami teljesen újat hoznak létre. 1989 óta a Saint-Gobain Gypsum International Trophy egy igazi referencia-eseménnyé vált, amely a gipszkarton és vakolatok jegyében a legszebb, és egyben környezetbarát épületeket keresi.

A Trophy nagyban összefügg a Saint-Gobain globális vállalásával: a cégcsoport elkötelezte magát amellett, hogy 2050-ig zéró szén-dioxid kibocsátású vállalattá váljon. Már most is sokat tesznek azért, hogy javítsák az energiahatékonyságot, csökkentsék a szén-dioxid kibocsátást az építőiparban, ennek egyik fontos állomása a Trophy.

A Grand Prix Danish Odeon koncertterem épülete, a Trophy egyik korábbi nyertes projektje - Fotó: Lasse Hyldage
A Trophy azokat a projekteket mutatja be, amelyekben a vállalkozások a Saint-Gobain Gypsum megoldásait használják a fenntarthatóság, a kényelem, a biztonság és az esztétika jegyében, és amelyek hozzájárulhatnak egy környezetbarát világ felépüléséhez. A Saint-Gobain világelső az innovatív, hatékony és fenntartható vakolatok, szárazépítési és mennyezeti rendszerek piacán.

A versenyen indulhatott bármilyen gipszkarton rendszerek szerelésére szakosodott szakember, vállalkozás. Feltétel volt, hogy munkájukkal nem vehettek részt korábbi Trophy versenyen, és az épületeknél a Saint-Gobain gipsztermékeit és rendszereit használták. A műveket egy kilenc tagú zsűri fogja elbírálni, a győzteseket hivatalosan az athéni gálán nevezik majd meg.

Hat kategóriában indulhattak a résztvevők, a projektek lehettek teljesen új, vagy felújított épületek, kisebb vagy nagyobb projektek egyaránt: Gipszkarton, Gipszes vakolatok és glettek, Álmennyezetek, Lakóépületek, Középületek, Innováció és fenntarthatóság.

Mint látjuk, külön szekciót kapott az Innováció és fenntarthatóság, amely olyan projekteket vonultat fel, melyben innovatív megoldásokat kínálnak a beltéri levegő kezelésére vagy a gipszes glettek szokásostól eltérő felhasználására.

Korábban olyan projektek neveztek, mint a Bécsi Corner irodaház, a Sándor-palota, a Telenor törökbálinti székháza, a felsőtárkányi Bambara Hotel, a makói Glórius Hotel, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének épülete a Zsolnay-negyedben, vagy a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudmányi Kar épületének Makovecz Imre által tervezett „gipsz erdő” előcsarnoka. Utóbbi projekt 2002-ben a Gypsum Trophy „Gipszes glettek és vakolatok” kategóriában első díjat nyert.

További részletekért kattintsatok ide.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megvannak a Building of the Year díj idei nyertesei

Megvannak a Building of the Year díj idei nyertesei

Az olvasók többek között egy zen töltőállomás, egy eukaliptusz erdő közepén lévő étterem és a BIG sísánc-erőműve mellett tették le a voksukat.

Építészeti stúdió és design brand az idei Highlights of Hungary jelöltjei között

Építészeti stúdió és design brand az idei Highlights of Hungary jelöltjei között

Biogazdaság, hátizsák vagy esetleg egy építészeti stúdió lesz a befutó? Inspiráló alkotások a hazai kreatív világból, szavazni február 10-ig lehet.

Mintaházparkként nyit újra 2020-ban a Solar Decathlon Europe 2019 kiállítása

Mintaházparkként nyit újra 2020-ban a Solar Decathlon Europe 2019 kiállítása

A mintaházpark közvetítőként működne a szereplők között a közös, fenntartható jövőt támogató értékteremtés érdekében.

Hirdetés