Hirdetés

Vajon a kagylóhéj lesz az új cement?

Hirdetés

Egyre többen próbálkoznak tégla vagy éppen beton előállításával alternatív és környezetbarát módon, egyik közülük a londoni székhelyű Newtab-22 design cég. Két tulajdonosa, Hyein Choi és Jihee Moon formatervezési munkáik során természetes és újrahasznosított anyagokkal dolgoznak, legújabb projektjükben pedig kagylóból készítenek betonszerű anyagot.

A Sea Stone névre keresztelt építőanyag egy, a cementhez hasonlító anyag, amely teljes egészében fenntartható elemekből készül. A Newtab-22 filozófiájának alapja a zero-waste technológiára épül, amelynek lényege, hogy a termékeket örök életűnek szánják, és amely úgy kerül vissza a természetbe, hogy nem szennyez.

Ne termeljünk újra és újra hulladékot, hanem eleve gyártsuk le úgy, hogy újrahasznosítható legyen - ezen az alapelven nyugszik a Sea Stone is, amelynek alapanyaga a kagyló. Ahelyett, hogy élelmiszeripari hulladékként a kukában landolna, a Newtab-22 inkább betonszerű anyagot készít belőle.

Évente mintegy 7 millió tonna kagylóhéj kerül a hulladéklerakókba, amelyek biológiai úton nem bomlanak le, így csak a talajt szennyezik, megsemmisítésüknek pedig nagy költségei vannak. Ezzel szemben a Sea Stone anyagában a kagylóhéj úgy éled újjá, hogy közben pozitív hatást gyakorol a környezetre. A héjakat először megtisztítják, majd természetes kötőanyagokkal keverik össze. A Newtab-22 abból az elgondolásból indult ki, hogy a kagylóhéj nagyrészt kalcium-karbonátból áll, és így hasonló tulajdonságokkal bír, mint a cementhez használt mészkő.

A design stúdió azt reméli, hogy a termék a jövőben felhasználható lesz a beton fenntartható alternatívájaként. Ugyanebben bízik Gabriela Medero skót mérnök professzor, aki építési hulladékból állított elő téglát, a Coloradói Egyetem kutatói pedig baktériumokból tették ugyanezt. 

Forrás: Newtab-22
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Eladta az IKEA Breuer Marcell brutalista épületét

Eladta az IKEA Breuer Marcell brutalista épületét

Az építészként végzett új tulajdonos nulla energiaigényű szállodát varázsolna belőle. 

A fa lesz az új beton?

A fa lesz az új beton?

Egyre több emeletes házat építenek beton helyett fából, csökkentve ezzel az építőipar katasztrofális mértékű szén-dioxid kibocsátását.

Egy ház, amelyet Tarkovszkij filmje ihletett

Egy ház, amelyet Tarkovszkij filmje ihletett

A téglafalú Nithurst farm belső terei megelevenítik az orosz Sztalker című filmet.

Hirdetés