ICOMOS-díjjal tüntették ki a ROM Vándor programot

A Market Építő Zrt. társadalmi felelősségvállalási programjának látványos projektje a romemlékeket konzerváló ROM Vándor, mely elnyerte az ország legrangosabb műemléki kitüntetését.

A Market Építő Zrt. társadalmi felelősségvállalási programja, a ROM Vándor rangos elismerésben részesült: átvehette a Példamutató Műemlékgondozásért díjat az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság döntése alapján.

A nemzetközi örökségvédelmi szervezet magyar delegáltjai minden évben díjazzák az általa legkiválóbbnak ítélt, három évnél nem régebben befejezett műemléki helyreállításokat. 

A töki templomrom is a ROM Vándor által menekült meg a további omlástól és a környezetét is rendezték, Fotó: Market Építő Zrt.

A díjat a Market képviseletében Belecz Péter, a ROM Vándor programigazgatója, valamint Krenn Tamás projektvezető vették át. A ROM Vándor legfőbb célja épített örökségeink, elsősorban szakrális középkori romemlékeink megóvása és népszerűsítése – többek között azok felkutatásával, szakszerű helyreállításával, valamint a műemlékek környezetének megújításával. 

A díjat a műemléki világnapon, április 18-án adták át.

Eddig két helyszínen végezték el a helyreállítást: a Tök község határában álló középkori romtemplom volt az első helyszín, második állomásként pedig a Balaton-felvidéki Aszófőn található Kövesdi templomrom következett, ám a program újabb helyszínekkel fog folytatódni. A ROM Vándor által nem csupán megmenekül egy-egy magára hagyott, több száz éves emlék, de a kivitelezés során a szakemberek a speciális felújítási kihívásokat is jobban megismerik, és a széles közönség körében is reprezentálni tudják szakértelmüket egy-egy ilyen megmentés által. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi díjat nyert a Budai Vigadó és a Gül Baba Türbéje

Nemzetközi díjat nyert a Budai Vigadó és a Gül Baba Türbéje

Emellett öt ezüstérmet is bezsebelhettek a magyar projektek a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton.

Lehet pályázni az idei Pro Architectura-díjra

Lehet pályázni az idei Pro Architectura-díjra

A határidő: szeptember 6-a.

Hirdetés