Drámai fordulat küszöbén az újlakáspiac

Duplázódtak a négyzetméterárak a fővárosban.

Nagyot változott az első negyedévben a fővárosi újlakáspiac: miközben jelentősen visszaesett az újonnan bejelentett fejlesztések száma, a kereslet még nagyobb lendületet vett, az árak pedig még tempósabban emelkedtek. A Cordia átfogó piackutatásának eredményei szerint az átlagos négyzetméterár immár megközelíti az 1,3 millió forintot, ami negyedével múlja felül az egy évvel korábbit.

 

Az év hátralévő részében még nagyobb kihívások várnak a piacra, hiszen miközben az ukrajnai háború gazdasági hatásai és a tempós infláció a kínálati oldalt szűkítik tovább annyira, hogy egyes projektek le is állhatnak, addig a keresleti oldalt a zöldhitel-program kifutása, a nehezebben és drágábban elérhető hitelek fogják vissza.

A kedvezményes, 5%-os áfakulcs meghosszabbítása, pontosabban újbóli bevezetése, valamint a családok lakásvásárlását segítő állami támogatások eredményeként 2020 vége és 2021 közepe között ismét felívelt az új projektek keretében meghirdetett lakások száma Budapesten, átmenetileg elérve a 2017-2019 közötti időszak negyedéves átlagát is. Az ezt követő fokozatos lassulást viszont drámai visszaesés váltotta fel 2022 első negyedében – többek közt ez is kiderül Magyarország vezető lakásfejlesztője, a Cordia által elvégzett átfogó piackutatásból, amely a négylakásosnál nagyobb, fővárosi projekteket elemezte.

Az idén január-márciusban bejelentett fejlesztések alig több mint 700 lakás jövőbeni felépítését „ígérték”, ami a 2021 utolsó negyedében mért szint csupán fele, a 2021 közepi, mintegy 2000 darabos értéknek pedig mindössze az egyharmada. Ennél alacsonyabb, 500 lakás körüli negyedéves átlagra legutóbb 2020 első 9 hónapjában volt példa, amikor az áfa újra az általános, 27%-os szintre emelkedett vissza

A 2022 eleji visszaesést alapvetően a nagy lakásszámú fejlesztések hiánya okozta: a piacon lévő projektek 70-es átlagával szemben az első negyedévben meghirdetett fejlesztések egyenként átlagosan mindössze 24 otthon felépítését jelentik.

 

Forrás: Cordia

 

Az első negyedévben a 23 fővárosi kerület közül 18-ban 25-nél is kevesebb otthont hirdettek meg a fejlesztők, de az újlakáspiaci kínálat derékhadát adó kerületek is igen gyengén teljesítettek. A XI. kerületben csupán 150 új lakás került piacra (szemben az elmúlt év 350-es negyedéves átlagával), a XIII. kerületben 210-et (2021: 430) hirdettek meg, a IX. kerületben pedig egyetlen új projektet sem jelentettek be.

„Büszkék vagyunk arra, hogy megőriztük vezető szerepünket a budapesti újlakáspiacon. Az első negyedévben az eladások 8%-át, illetve a kínálat 13%-át adta a Cordia, amivel mindkét téren megelőztük versenytársainkat a fővárosban” – fogalmazott Földi Tibor, a Cordia International igazgatóságának elnöke.


Előre hozott kereslet is erősítette a vevői oldalt

Miközben a kínálati oldal látványosan gyengült, a kereslet tovább erősödött, mivel a zöldhitel-program keretének közelgő kifutása, az áprilisi választások előtti bizonytalanság és az inflációval kapcsolatos aggodalmak előre hozott vásárlásokat generáltak az első negyedévben. Január-márciusban több mint 2000 újépítésű lakás talált vevőre a fővárosban, ami egyrészt alig marad el az előző negyedévben mért értéktől, másrészt jelentősen meghaladja a 2017-2021-es időszak 1710-es negyedéves átlagát.

Az első negyedévben értékesített otthonok közel negyede vagy már elkészült lakás volt, vagy az átadás a következő negyedévre volt várható, további 20% pedig 2022 második felében válik majd beköltözhetővé. Bár a piac területi koncentrációja némileg enyhült, így is a négy legnagyobb kerületre jutott az eladások bő 60%-a: 28%-ot a XIII., 18%-ot a XI., 9%-ot a IX., 7%-ot pedig a III. kerület vitt el. Mindezzel együtt a piacon lévő projektek értékesítettsége március végére elérte a 73%-ot – ilyen magas értékre utoljára 2015 közepén volt példa.

„Trendfordulónak vagyunk tanúi a budapesti újlakáspiacon. Ezt már az első negyedév számai is jelzik, de sajnos a neheze még hátra van, hiszen miközben az ukrajnai háború gazdasági hatásai és a tempós infláció a kínálati oldalt szűkítik tovább, addig a keresleti oldalt a zöldhitel-program kifutása, a nehezebben és drágábban elérhető hitelek fogják vissza. Várható, hogy egyes projektek is leállnak majd, ezért minden korábbinál fontosabb, hogy a vevők olyan megbízható fejlesztőt válasszanak, amely a múltban minden elkezdett projektjét befejezte és nem hagyta cserben az ügyfeleit” – mondta Földi Tibor. „A keresleti oldal várható gyengülésével párhuzamosan ugyanakkor várakozásaink szerint tovább élénkülhetnek az új vagy újszerű kiadó lakások iránti bérlői igények” – tette hozzá a szakember.


Forrás: Cordia 
 

Egyre szűkül a választék

Az új projektek számának csökkenése és a felívelő kereslet nyomán egyre apad a még vevőre váró új lakások száma. A kínálat már 2021 második felében sem tudott lépést tartani a robusztus vevői oldallal, de ez a trend drámai módon felerősödött 2022 első negyedében. Az elérhető otthonok száma az elmúlt év végi 6200-ról idén március végére 4400 alá esett, ami 37%-kal kisebb a 2018-2021-es évek átlagos kínálatánál. Ilyen alacsony készletszintre 2016 eleje óta nem volt példa Budapesten. A múlt év végi szinthez képest a legnagyobb, mintegy 50%-os kínálatcsökkenés a XIII. kerületben következett be, de a XI. kerületben mért 25%-os visszaesés is figyelemre méltó.

 

Forrás: Cordia


A kínálaton belül a már beköltözhető lakások száma is visszaesett: március végén 300, vagyis az egy évvel korábbinál közel 60%-kal kevesebb azonnal birtokba vehető otthon várt vevőre, további 600 pedig a következő félévben készül el.

 

Öt év alatt dupláztak az árak

A kereslet és a kínálat megbillenése, valamint az építési költségek folyamatos emelkedése az újlakásárak kitartó növekedését eredményezte, ráadásul ez a drágulás 2022 első negyedében számottevően fel is gyorsult. Míg 2021-ben az átlagos negyedéves áremelkedés üteme 4%-ot tett ki, addig idén január-márciusban elérte a 11%-ot, az 1.260.000 forintos négyzetméterenkénti átlagár így 26%-kal múlta felül az egy évvel korábbit.

Az első negyedévben meghirdetett lakások 1.550.000 forintos fajlagos átlagára ráadásul már 57%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Budán tempósabb volt a drágulás és az átlagár is magasabb lett, mint Pesten. A budai oldalon január és március között az átlagár 14%-kal 1.514.000 forintra emelkedett, az éves drágulás elérte a 40%-ot, az újonnan piacra került projektek esetében pedig a fajlagos ár megközelítette a kétmillió forintot. A pesti oldalon mért 1.139.000 forintos négyzetméterenkénti átlagár a múlt év végit 7, az egy évvel korábbit 18%-kal múlta felül, az újonnan meghirdetett fejlesztéseket pedig átlagosan 1.124.000 forintos négyzetméteráron vitték piacra. 2017 első negyedében még 640.000 forint alatt volt az átlagos négyzetméterár Budapesten, vagyis öt év alatt a duplájára nőtt az átlagár.

 

Forrás: Cordia

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A lakásárak emelkedéséhez is vezethet a kedvezményes áfa

A lakásárak emelkedéséhez is vezethet a kedvezményes áfa

A megoldás az ötszázalékos áfa hosszú távú bevezetése lenne.

Jelentősen bővül az újlakáskínálat az ötszázalékos áfának köszönhetően

Jelentősen bővül az újlakáskínálat az ötszázalékos áfának köszönhetően

Több mint 500 otthonból álló csomagot jelentett be a Cordia.

Új ingatlanfejlesztő céget indított Futó Gábor

Új ingatlanfejlesztő céget indított Futó Gábor

HelloParks néven új ipari és logisztikai ingatlanfejlesztő és befektető vállalatot indított a Futureal és a Cordia alapítója.

Hirdetés