Hirdetés

Richter IX. – A Richter Gedeon Nyrt telephelyének régi-új eleme

A Richter Gedeon Nyrt. Kőbányán található telephelye rendkívül izgalmas építészeti szövete fővárosunk e szegmensének. Érdekessége nem csupán abban rejlik, hogy története több mint egy évszázadra nyúlik vissza, hanem annak okán is, hogy mind a korok építészeti nyomai, mind pedig az egyes épületek tervezői szemléletmódjai egy megkapó heterogén mezőben szerveződnek össze. A közelmúltban az OK2 iroda tervei nyomán újjáalakult és átadott IX. számú épület egy már meglévő szerkezetet gondolt tovább az új szervezeti igények mentén. Cikkünk az OCTOGON magazin 184-es (2023/4-es) lapszámában jelent meg nyomtatásban.
 


Nem túlzás azt állítani, hogy a Richter Gedeon Nyrt. telephelye egyfajta élő szervezet, amely állandóan újraalakul, pulzál, változik. Nincs ez másként a IX. épület esetében sem, amely eredendően központi öltözőként funkcionált, azonban néhány évvel ezelőtt ebből egy új épületet alakítottak ki. Ennek nyomán fogalmazódott meg az igény egy olyan hibrid téregyüttes kialakítására, amely orvosi tereket és irodatereket vegyít összesen 5 szinten (alagsor, földszint, három emelet).

Az épület lokációját tekintve a Gyömrői út mellett helyezkedik el, ebből fakadóan közvetlen utcakapcsolattal bír. Mivel a házban nem csupán a dolgozók számára fenntartott üzemorvosi helyiségek, hanem háziorvosi blokkok is megtalálhatóak, így a közvetlen megközelíthetőség rendkívül fontos szempont volt a közlekedés kialakításánál. Ezt segíti elő az a néhány évvel ezelőtt megépült portaépület is, amely az adminisztráció folyamatát kívánja gördülékennyé tenni. 

 


Maga a ház a 20. század 60-es éveiben valósult meg ipari épületként, klinkertégla-burkolattal, amely abban az időben abszolút domináns volt a gyógyszergyár kontextusában. Mivel a burkolat műszaki-hőtechnikai szempontból elavulttá vált, szükségesnek bizonyult ennek újragondolása, építészeti koncepciójában a tégla jelenlétének megtartásával. E szempont nem csupán a homlokzati burkolatot, hanem a nyílászárókat is érintette, ezek cseréje újfajta homlokzati struktúrát, esztétikumot eredményezett. A sötétebb tónusú, erőteljesen geometrikus nyílászárók integrálása részint egy időtlenebb homlokzati képet eredményezett, ám egyúttal a belső terek természetes fényigényét is sokkal hatékonyabban kiszolgálja. 

 


Központi kérdés volt a belső térszervezés átgondolt kialakítása, hiszen az alagsori öltözőktől a földszinti oktatótermeken át a külsős és belsős orvosi rendelőkig, illetve a 3. emeleten a humánerőforráshoz tartozó irodákig sokféle funkció helyet kapott. Ennek nyomán alapvető irányként fogalmazódott meg egy olyan térszervezés és vertikális tengely kialakítása, amelyre ezen heterogén funkciók felfűzhetőek. Ennek nyomán került kialakításra egy olyan – homlokzathoz hozzátapadó – átrium, amely mindegy összekapcsolja ezen eltérő térfunkciókat.

 



Érdemes külön kiemelni a Richter szemléletében új elemként megjelenő nyitottabb irodatereket, amelyek a korábbi cellás struktúrában kívánnak változást teremteni. A 3. emeleten található, a humánerőforráshoz tartozó irodák ugyan nem teljesen open office-ként valósultak meg, de mindenképp kijelölik azt a jövőbeli irányvonalat, amely a Richternek lényegi sajátossága: a megújulás, korszerűbbé válás igényét. Természetesen nem csupán a homlokzat újult meg impozáns téglaburkolattal és nyílászárókkal, hanem a belső terek is.

Az épületbe belépve azonnal megtapasztalható az az esztétikai irányvonal, amely a falak homogénebb karakterét a bútorok és egyéb belsőépítészeti elemek színeivel ötvözi, alapvetően egy letisztult és funkcionálisan is jól átgondolt enteriőregyüttest hozva létre. Az irodai dolgozók számára minőségi ugrásként és egyfajta tesztverzióként állítható magasságú munkaasztalok is beépítésre kerültek, a cég a jövőbeli munkahelyek kialakításánál ezt az irányvonalat kívánja követni. A különféle rekreációs helyiségek kialakítása szintén a munkakörnyezet minőségének emelését célozza meg. Jól látható módon a Richter nyitott a klasszikus gyökerektől való eltávolodásra a 21. századi munkakörnyezet elvárásai felé. 

 

 

Ha a gyógyszergyár telephelyének időbeli alakulásait áttekintve szembetűnő, hogy az egyes épületek időről időre változásokon mennek keresztül, átépülnek, új funkciókat kapnak. Ahogy a cég főépítésze, K. Szabó Miklós is elmondta, állandóan reagálni kell a változó igényekre és a házakat olyan építészeti minőséggel és funkcióval megtölteni, amely képes ezt a több ezer embert foglalkoztató munkahelyet a jelenben tartani. Igaz ez az épületeket összekötő terekre is, éppen ezért valósult meg nagyméretű zöldfelület is a telephelyen, ennek nyomán pedig ténylegesen olyan érzése lehet az embernek, mintha egy kisvárosba lépne be.

Érdekesség, hogy a zöldfelület mellett a meleg időre tekintettel egy fagylaltozó is megnyitotta kapuit a dolgozók részére, a kígyózó sorok pedig azt mutatják, hogy az ötletet rendkívül nagy népszerűség övezi. Sétálgatva a telephelyen egészen bizonyosan magával ragadja az érdeklődőt az a különleges világ, amely egyfajta építészeti tablóként ötvözi a különféle korok esztétikai karaktereit. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy nem múzeumban vagyunk, amely csupán a múltat jeleníti meg, hanem egyúttal egy olyan korszerű közegben is, amely igyekszik a jelenkori színvonalas munkakörnyezet minden elemét megteremteni, emellett pedig nyitott az állandó megújulásra mind gépészeti-technológiai, mind funkcionális, mind pedig építészeti-esztétikai értelemben.

A IX. számú épület megújulása jól tükrözi azt az igényességet, amellyel a cég a múlt értékeit megtartja, ugyanakkor ezt mindig ötvözi a jelenkor elvárásaival.

 

Tervezés: 2020 – 2021
Kivitelezés: 2021 – 2023
Bruttó szintterület: 3345 m2
Generáltervező: OK2 Építész Iroda
Vezető építész tervező: Olbert Krisztián
Belsőépítészet: Olbert Krisztián
Helyszín: Budapest, Gyömrői út 9-27.
Beruházó: Richter Gedeon Nyrt.

 

OK2 Építész Iroda | Facebook

 

Megjelent az OCTOGON magazin 184-es (2023/4-es) új lapszáma, amelyben sok egyéb mellett a BIS Építész Iroda tervezte Verno House-ról, a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház műemléki megújításáról, a 18. Velencei Építészeti Biennáléról és a FOKA-öbölben épülő Danubio lakóparkról (T2.a Építésziroda) is olvashattok.

Magazinunkra itt lehet online előfizetni.

2023/4 184. lapszám - Octogon

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Korlát vagy lehetőség?

Korlát vagy lehetőség?

A budapesti Városháza épülete.

Századfordulós villa modern kényelemmel

Századfordulós villa modern kényelemmel

Villa 1906 – a cseh Karnet architekti iroda munkája.

Best of Deco 2021 | Elvarázsolt kastély
  • 2021-12-30 11:00
  • Deco

Best of Deco 2021 | Elvarázsolt kastély

Az év végéhez közeledve Szász Kati, az Octogon Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10 meghatározó belsőépítészeti projektet a 2021-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal íme a Paller Eszter által tervezett sasadi családi ház, amelyet korábbi cikkünk újraközlésével idézünk fel.

Hirdetés