Újrahangolás

Major Udvar: nehezebb úton látványos végeredmény.

Sokszor hallunk az építészeti tervezés és a kivitelezés folyamatos konfliktusairól, arról, ahogyan egy terv erényei a megvalósulás folyamatában csorbulnak, a kényszerű kompromisszumokban eltűnnek a legszebb részletek, néha még az alapgondolat is sérül. Azonban egyre sokasodnak az ellenpéldák, amikor a tervezés és az építési folyamat egymást segíti, összhangban lehet a megbízói, a tervezői és a kivitelezői oldal. A Városmajor utcai Major Udvar irodaháznál is ez történt: Fernezelyi Gergely építész és csapata a DVM Grouppal közösen egy hetvenes évek eleji, átlagos irodaházból elsőosztályú kortárs épületet varázsolt. Götz Eszter cikke az OCTOGON magazin 180-as (2022/8-as) lapszámából.
 

 

Az eredeti ház 1972-ben készült el, Tóth Dezső tervei alapján, és a Pest Megyei Tanácsi Tervező Vállalat székházául szolgált. Egyszerű utcai homlokzata a földszint fölötti hat emelettel, szigorúan geometrikus elrendezésű lyukarchitektúrájával meglehetősen idegen volt az utca változatos építészeti képében, nem a hely, hanem az építés korának szellemét jelenítette meg: semmi egyediség, semmi invenció, csupán a funkciók racionális kielégítése.

Az L alakú beépítés néhány évvel később a telek hátsó részén egy további szárnnyal bővült, itt műhelyek voltak, a három épületrész közötti, lejtős udvart pedig teraszos kialakítású parkolónak használták. Mai szemmel környezetidegen, esztétikai és műszaki-energetikai szempontból egyaránt elavult monstrum a zöldövezet határán, kiváló közlekedési adottságokkal – vagyis ingatlanhasznosítási szempontból kihagyhatatlan lehetőség újragondolni, átfogalmazni, a mába hozni.

 


A BIF (Budapesti Ingatlan Nyrt.) 2020 és 2022 között A-kategóriás irodaházzá alakította, és ezt a tervezői és a kivitelezői oldal közvetlen együttműködésével oldotta meg. Bár nem a klasszikus Design & Build metódust követték, a kooperációval mégis annak több elemét beépítve, több ponton is sikerült az előkészítési folyamatokat lerövidíteni.

Fernezelyi Gergely és munkatársai vették kézbe a tervezés feladatát. Az engedélyezési tervig ők vitték a munkát, a kiviteli tervek elkészítésében már a kivitelezéssel megbízott DVM Group is részt vett, a cég Design & Build igazgatója, Malata Gyula vezetésével. Az együttműködés jócskán lerövidítette az építési folyamatot, hiszen már a kiviteli tervek alapján elkészülhetett az árajánlat a beruházó felé. A meglévő épület átalakításánál elkerülhetetlen meglepetés-helyzeteket is jól tudta kezelni, mivel a kiviteli tervek készítésével egy időben már megkezdődhetett a bontás, a ház fizikai állagának részletes felmérése. 

 


Az alapgondolat a hasznosítható részek megtartása volt, eleven terek és térkapcsolatok kialakításával és jelentős bővítéssel. A hátsó, utólagos, rossz állagú és kevéssé használható beépítést teljesen elbontották. Ide egy új, hatszintes, üveg függönyfalas épület került, amelynek egész megjelenése, formavilága, anyaghasználata a minőségi kortárs irodaház-építészet eszköztárát vonultatja fel.

A random kiosztású üvegpanelek közötti perforált fémlemezek könnyed hatása, a legfelső emeleten végigfutó üvegmellvéd, a hátsó front felé néző tágas teraszok és mindenekelőtt a hatalmas, variálható terek abszolút mai igényeket elégítenek ki. Ugyanakkor a Városmajor utca felől ez a szárny láthatatlan marad, az itt nyert mintegy 3000 négyzetméternyi hasznos irodaterület semmilyen módon nem ütközik a környezetével. 

 


Jelentősen megváltozott viszont a ház főhomlokzata, annak ellenére, hogy a pillérvázas szerkezetet és az ablakosztás arányait is megtartották. Könnyedebb és derűsebb lett; az utcaszint üvegtáblákkal nyílt meg, az udvarba vezető átjáró elegánssá változott, és az irodaház bejárati része mellett, az átjáró másik oldalán egy trendi berendezésű étterem-kávézó nyílt.

Megmaradt a homlokzati síkból kiugró parapetek rendszere, de véletlenszerű ritmusával és a változatos szögben elfordított, fix árnyékoló lamellák, valamint a sötét tónusú virágládák foltszerű játékával életteli, dinamikus látványt visz az utcaképbe. A nyeregtetős padlástér helyét az utcáról nem érzékelhető, lapostetős új szint foglalja el, itt teljes értékű irodaterek jöttek létre, szintén a környezet vizuális terhelése nélkül, cserébe egészen különleges panorámát kínálnak a budai hegyekre – akárcsak a hátsó, új épületszárny felső szintjei.

 


Az igazi látványosságot az új szárnnyal U-alakúvá formált beépítés közepe kínálja. A parkolók helyét teraszos kert foglalja el, amelynek oldalán a terep enyhe emelkedését követő, különleges megoldású, széles üvegfolyosó fut végig, melynek tartószerkezete kívülről, hófehér bordázatként öleli körbe az üvegpaneleket. A főbejárattól ezen keresztül lehet eljutni a hátsó szárnyhoz és az alatta kialakított négyszintes mélygarázshoz is.

 


A hetvenes évek építészete körül ma heves viták folynak. Pusztán anyagi szempontokat figyelembe véve egy olyan irodaházat, mint a Városmajor utcai eredeti épület volt, egyszerűbb és olcsóbb volna lerombolni, és a rendkívül jó adottságú telken újat építeni.

A BIF mint fejlesztő azonban a megtartás mellett kötelezte el magát, amint azt több korábbi (és számos most futó) projektjénél is bebizonyította: meggyőződése, hogy a közelmúlt épített örökségét nem eltörölnünk, hanem megértenünk kell, és ahol lehet, átalakítva megőrizni, a mai igények szerinti átalakításokkal – ami leginkább a térkihasználást, az energetikai rendszerek megújítását, a megjelenés finom aktualizálását és nem ritkán a közös területek zöldítését jelenti, ahogyan a Major Udvar irodaház esetében is történt. 

 

 

Tervezés éve: 2018 – 2020
Megvalósulás éve: 2020 – 2022
Nettó alapterület: 10 625 nm
Beruházó: BIF Nyrt.
Eredeti tervezés: Tóth Dezső (1972)
Generáltervező: FBIS Architects
Vezető tervező: Fernezelyi Gergely DLA
Projektépítészek: Hertel Anna, Szűcs Imre Ferenc, Grósz Kitti
Építész munkatársak: Abou Abdo Tamás, Annus Viktor, Berkeczi István, Miskolczi Lilla, Tőzsér Erika
Belsőépítészet: Fernezelyi Gergely DLA, Hertel Anna, Grósz Kitti, Szűcs Imre Ferenc
Tájépítészet: Geiger Nóra 
Alapépületi kivitelezés, fit-out: DVM Group
Projektmenedzser: Malata Gyula Design&Build igazgató 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nagy totál

Nagy totál

Interjú Malata Gyulával, a DVM group Design&Build igazgatójával a Major Udvar kapcsán.

Újrahangolás

Újrahangolás

Major Udvar: nehezebb úton látványos végeredmény.

Bútort az Arborba! – tájépítészeti ötletpályázat hallgatóknak

Bútort az Arborba! – tájépítészeti ötletpályázat hallgatóknak

A Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium a Studio Nomad mentorcsapatának közreműködésével.

Hirdetés