A CHYBIK + KRISTOF munkája a modern genetika atyja előtt tiszteleg

Gregor Mendel tudós szerzetes előtt tiszteleg a CHYBIK + KRISTOF legújabb munkája Brnóban, a St. Augustin apátság területén. A tudós itt, a 19. századi üvegházban folytatta úttörő kísérleteit, amelyeket az emberiség számára felbecsülhetetlen értékű eredményeket ért el a tudomány és a kultúra területén. A huszonegyedik századi üvegház Mendel születésének 200. évfordulójára készült el.

 


Brno történelmi negyedének szívében található a 14. századi eredetű Szent Ágoston-apátság, amely a történelem során Morvaország jelentős szellemi központjaként működött, a művészetben és a tudományban egyaránt figyelemre méltó eredményekkel. Ez a fontos akadémiai központ ma a genetika bölcsőjének ad otthont, a kertjében felújított üvegházban Gregor Mendel, a kolostor Ágoston-rendi szerzetese nyolc évet töltött kísérleteivel, melyeket borsókon végzett, hogy feltárja örökletes fizikai tulajdonságaikat.

Az eredeti üvegházat 1870-ben egy vihar lerombolta, az új épület egyszerre tiszteleg a múlt, és a kortárs építészet előtt. A történelmi falak között felépült pavilon kortárs közösségi tér, amely a helyi közösség megerősödéséhez nyújt építészeti keretet. A CHYBIK + KRISTOF munkáit mindig az erős szociális érzékenység jellemzi, ahogy ebben az esetben is. 

A tervezők az eredeti terveket tanulmányozva, annak eszmeiségét élesztették újjá. Az alaprajz és a tömeg az eredetit követi, zökkenőmentesen illeszkedik a meglévő építészeti szövetbe. A nagy újítás a tető acél szerkezete, amelyet Mendel három öröklődésre vonatkozó genetikai törvénye inspirált. 

Az első két törvény egy adott tulajdonság öröklődésére vonatkozik, míg a harmadik azt szögezi le, hogy a tulajdonságok egymástól függetlenül öröklődnek – ez mutatkozik meg az üvegház szerkezetében, amely tisztán feltárul a csupaüveg falak mögött. Az egyszerű, költséghatékony és újrahasznosítható anyagok, például az acél használata, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hűtő- és fűtőrendszerek, hőszivattyúk rejtett beépítése kifejezi a CHK elkötelezettségét a fenntartható és környezetbarát tervezés iránt.

 

 

Bár Mendelt származása és hite miatt megbélyegezték a múlt politikai rezsimjei, a mi munkánk megörökíti és ünnepli az apát jelentős eredményeit a múlttal való megbékélés jegyében, ami végső soron az összetartozás érzését ápolja. Az üvegház újjáéleszti a területet, mint a közösség szolgálatában működő, harmonikus kötelékek jelképe” – mondja Ondrej Chybik, a CHYBIK + KRISTOF társalapítója.

 

 

CHYBIK + KRISTOFWeb | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Újjáéledt Gregor Mendel üvegháza

Újjáéledt Gregor Mendel üvegháza

A CHYBIK + KRISTOF munkája a modern genetika atyja előtt tiszteleg

Megfizethető városi lakhatás

Megfizethető városi lakhatás

A CHYBIK+KRISTOF iroda elképzelései szerint.

Ragyogjon a múlt

Ragyogjon a múlt

Textilgyár átalakítása művészeti központtá Csehországban.

Hirdetés