A táncművészet formabontó úttörői és hazai kiválóságai a Bartók Tavaszon.

Igazi különlegességgel ünnepli a tánc világnapját a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek: a BANDALOOP, a vertikális táncművészet legendás csapata ugyanis április 29-én és 30-án a debreceni MODEM homlokzatán mutatja be lélegzetelállító koreográfiáját, majd májusban egy győri irodaépület falain is táncra perdülnek.
 

A világhírű amerikai tánctársulat, a BANDALOOP művészei táncoltak már hipermodern felhőkarcolók tükörsima üvegfelületein, ódon várfalakon, hatalmas hídpilléreken, de mutattak be koreográfiát több mint 900 méter magasan a Yosemite Nemzeti Park gránitfalain, a kínai Tianmen-hegységben, a Himalája indiai csúcsain, sőt az olasz Dolomitokban is. Thomas Cavanagh, a társulat igazgatója így foglalta össze a kezdeteket:

„Alapítónk, Amelia Rudolph fejéből pattant ki az ötlet. Az volt a víziója, hogy a mászó- és függőtechnikákat ötvözzük a tánc, a mozdulatok szépségével. A félelem és a saját félelmekkel való megküzdés szerves része volt a társulat fejlődésének. Amikor új emberek csatlakoztak hozzánk, megtanítottuk nekik a módszert, hogyan tiszteljék a félelmüket és használják jól a tudásukat, tapasztalataikat.”


A társulat lenyűgöző produkcióit az elmúlt évtizedekben 22 országban több millió ember figyelte már lélegzet-visszafojtva, a hazai közönség Budapesten két ízben is megcsodálhatta őket néhány évvel ezelőtt, most azonban Debrecen és Győr városában alakítanak táncparketté egy-egy ismert épületet a Bartók Tavasz keretében.

„Kiváltságos helyzet, hogy a BANDALOOP tagjaiként olyan helyeken táncolhatunk, ahol más emberek sohasem. Ebben mindig benne van az új felfedezések izgalma. Mindez nagy fokú érzékenységet, játékosságot, türelmet és alaposságot kíván meg tőlünk” – fogalmazott Melecio Estrella művészeti vezető.


„Én már soha nem tudok úgy ránézni egy épület falára, hogy ne képzeljem oda egy produkciónkat. De úgy érzem, hogy ez mindenkire igaz, aki látott minket” – mondja Thomas Cavanagh, és várhatóan ez a hazai közönség esetében sem lesz másként. Április 29-én, pénteken és 30-án, szombaton 18 és 21 órakor a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ homlokzatán mutatja be előadását az együttes, május 5-én és 6-án pedig Győrben, a Győri Nemzeti Színházzal szemközt elhelyezkedő, Czuczor Gergely utcai irodaház falain perdül táncra a világhírű csapat.

További részletek és információk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek országos eseményeiről a hivatalos weboldalon találhatók, friss olvasnivalókért, kulisszatitkokért, interjúkért pedig érdemes ellátogatni a fesztivál blogjára.
 

 

Forrás: sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tánc a debreceni MODEM homlokzatán

Tánc a debreceni MODEM homlokzatán

A táncművészet formabontó úttörői és hazai kiválóságai a Bartók Tavaszon.

Balatonoffseason x Weiler Péter | Magyar Tenger Társasüdülő

Balatonoffseason x Weiler Péter | Magyar Tenger Társasüdülő

Így fest a rendszerváltás a magyar tenger partján

Modern formák lejtős terepre
  • 2023-07-19 09:00
  • Deco

Modern formák lejtős terepre

Ősfákkal szegélyezett villa a Budai hegyekben

Hirdetés