A Brooks + Scarpa a híres washingtoni épület jövőjén gondolkozik

Megfizethető lakótömbként élesztené újra Breuer Marcel 1968-ban épült, kultikus washingtoni irodaházát a Brooks + Scarpa építész iroda. Az Egyesült Államok Lakásügyi és Városfejlesztési Minisztériumának székhelyeként szolgáló tízemeletes, 700 000 négyzetméteres komplexum átalakításának terve a poszt-pandémiás társadalom igényeire reflektál. 

A Brooks + Scarpa által javasolt reuse projekt kiindulópontja a távmunka térnyerése, amely az elmúlt időszakban megannyi üresen álló irodaházhoz vezetett Washingtonban. Az építészek szerint mára nagyjából hetvenmillió amerikai dolgozik otthonról, és mindössze 6%-uk térne vissza a teljes munkaidős irodai munkához. A szövetségi ügynökségek székhelyeinek kihasználtsága 2023 elején mindössze 10% és 50% között mozgott a fővárosban.


A növekvő lakásválság és az irodapiac hanyatlásának fényében a javasolt átalakítás a meglévő struktúrát egy dinamikus, vegyes felhasználású térré alakítaná. Az épület közel 45%-át megfizethető lakások számára különítenék el, mellette csökkentett számú irodák, valamint közösségi és kényelmi szolgáltatások üzemelnének. Az épület elavult belső magja helyett egy központi udvart javasolnak az építészek.
 


A tervet a Southern Utah Museum of Artban 2023. október 14. és 2024. március 2. között megrendezett BRUTAL DC kiállítás részeként mutatják be. A washingtoni brutalista építészetet bemutató tárlat archív dokumentumokkal és újraértelmezésekkel emeli ki a város kulcsfontosságú brutalista épületeinek történelmi gyökereit, jelenlegi állapotát és jövőbeli lehetőségeit. 
 


Forrás: Designboom
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Romos pajtából étterem

Romos pajtából étterem

A fardaa reuse projektje egy skót szigeten

A bontás egy könnyű és rövidtávú döntés

A bontás egy könnyű és rövidtávú döntés

Reuse projekt Kínában

Hirdetés