A Puskás Aréna tervezői kapták a nívós építészeti díjat. 

A Puskás Aréna tervezőcsapata kapta a Csonka Pál érmet, a Magyar Építőművészek Szövetségének kitüntetését. Az elismerést minden évben azoknak ítélik, akik alkotó-párként magas színvonalú építészeti alkotást hoztak létre, idén azonban rendhagyó módon, egy ötfős csapatot választott a szövetség, akik a hazánkban eddig szokatlan léptékű, magas színvonalú alkotómunkájukért kaptak Csonka Pál-érmet. 

A Puskás Aréna tervezőcsapatában Becker Ádám, Gurubi Imre, Kocsis András Balázs, Lódri Csaba és Skardelli György kaphatta meg a Magyar Építőművészek Szövetségének legjelentősebb elismerését, a Csonka Pál érmet. 

Telt ház a díjnyertes arénában - Fotó: Besenyei Gergely

„Minden projektnek megvannak a saját kihívásai, ez alól a Puskás Aréna sem volt kivétel. A tervezésre fordított idő fordított arányban állt a létesítmény komplexitásával, azaz rendkívüli koncentrációt igényelt és komoly időhatékonyság jellemezte a teljes tervezési folyamatot. Néha csak pár lépéssel előztük meg a kivitelezőket.

Őszintén meglepett az, hogy a bíráló bizottság a mi tervezői csapatunkat ítélte méltónak arra, hogy 2020-ban ezt a díjat megkapja. Külön köszönet az összes kollégámnak, akik a projektben részt vettek, mert ez nélkülük nem valósulhatott volna meg” – mondta Kocsis András Balázs, a BIM Design Kft. acélszerkezeti tervezési irodavezetője, aki tapasztalt stadion-tervezőként vett részt a projektben, Európában több stadion tervezésében működött már közre (új Tottenham-stadion, Szocsi Olimpiai Stadion), így az ezzel kapcsolatos tapasztalatai mind hasznosulhattak a Puskás Aréna tervezésekor.

Az ország egyik legnagyobb épülete 261 méter széles és 316 méter hosszú, párkánymagassága 50 méter, hatalmas acélszerkezetű tetőjének konzolossága 70 méter, aminek hóteherre való lehajlása fél méter. A szokatlan méretek mellett a kitüntetést a megvalósítás és a tervezés tempója is befolyásolta.

„A legnagyobb kihívást az épület mérete és a rendkívül szűk tervezési határidő jelentette. Magyarország legnagyobb magasépítési beruházása volt ez, ahol négy hónapon belül el kellett készülnünk a kiviteli tervvel, és hat hónapon belül máris gyártásba kerültek az első tetőegységek. Feszített volt a tempó. Megtiszteltetésnek és bíztatásnak érzem a kitüntetést, örülök, hogy részese lehettem a csapatnak” – fogalmaz Lódri Csaba, a BIM Design Kft. statikus vezető tervezője.

A Puskás kívülről - Fotó: Bujnovszky Tamás

„Bár Skardelli György és műterme 2013-tól folyamatosan dolgozott a stadion tervein, a kiviteli tervek készítése 2017 márciusában a kivitelezést elnyerő konzorcium megbízásából indulhatott úgy, hogy májusban megkezdődött az építés, és mint az közismert, először a tartószerkezeti tervekre van mindig szükség. Így a különleges nagyságú feladat nemcsak a szokatlan méretek és műszaki megoldások, hanem a rendkívüli tempó miatt is kiemelkedő teljesítményt követelt alkotóitól” – hangzott el a kitüntetettek méltatásában.

A MÉSZ 1988-ban alapította a Csonka Pál-érmet a több építészgeneráció tanítómesterének számító nemzetközi hírű tudós tiszteletére és emlékezetére. A kitüntetés az építész- és tartószerkezet-tervezők (konstruktőrök) alkotó együttműködését hivatott elismerni. A díjalkotópáros és egyéni alkotó kategóriában adományozható. Azok kaphatják, akik alkotó-párként magas színvonalú építészeti alkotást hoztak létre, továbbá az, aki oktató és/vagy tudományos munkájával jelentősen és igazolhatóan járult hozzá a fent említett, alapvető cél eléréséhez.

Nem ez az egyetlen díj, amit a Puskás Aréna elnyert: a szignalizációs rendszerét tervező Graphasel Design Studio Red Dot-díjat kapott érte kommunikációs design (Brand & Communication Design) kategóriában. Magát a stadiont az OCTOGON 157-es lapszámában Botzheim Bálint mutatta be. Skardelli György augusztus 20-án az életműve elismereként Kossuth-díjat kapott. Az aréna a Stadiumdb.com szavazásán az „Év stadionja” címet is elnyerte.

A Puskás Aréna tervezőcsapatán kívül Csonka Pál-éremben részesült a DVTK Diósgyőri Stadion tervezőpárosa, valamint oktatási tevékenységének elismeréséül dr. Habil Stocker György.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nem, ez nem egy új irodaház - sportközpont nyílt a Belvárosban

Nem, ez nem egy új irodaház - sportközpont nyílt a Belvárosban

Skardelli György, Kossuth-díjas építész tervei alapján, izgalmas építészeti megoldásokban bővelkedő sport- és élményközpont jött létre a Vadász utcában.

Bukarestben kiállításon mutatják be a Puskás Arénát

Bukarestben kiállításon mutatják be a Puskás Arénát

A Hajrá, magyarok! - A Népstadiontól a Puskás Arénáig című tárlatot kedden nyitják meg a Magyar Kulturális Intézetben.

Hirdetés