A Borsay Attila tervezte házat a German Design Award Excellent Architecture kategóriájában díjazták.

A Borsay Attila Építészműterme által tervezett budakeszi családi lakóház nyerte el a German Design Award 2020 egyik fődíját az Excellent Architecture kategóriájában. A díjat – amelyet Borsay az idén elhunyt mestere, Kapy Jenő emlékének ajánlott – 2020. február 7-én, pénteken adják át hivatalosan Frankfurtban. A tervet egy 39 fős nemzetközi zsűri választotta ki több száz, a világ minden pontjáról beérkezett pályamű közül.

Az épület egy fiatal kétgyermekes család otthona, a ház egy a 70-es években épült és évek óta elhagyott lakóépület átalakításával és részleges bontásával jött létre. Az igényes megbízóknak az első perctől kezdve határozott és az átlagosnál magasabb esztétikai elvárásai voltak az építész felé, de teljes szabad kezet adtak a tervezéshez.

A cél egy kilátásra tájolt, letisztult, világos és modern ház megteremtése kívül-belül, amely képes komfortos keretet biztosítani a család igényeinek, egyúttal meleg otthont biztosít számukra és nem hivalkodó, pont akkora, amekkorára szükségük van.

A hosszú közös gondolkodás eredője az ilyen módon létrejött végeredmény, amely egyszerű formáival és minőségi megvalósításával csendes harmóniát hozott létre a kert és az épített környezet között, utal a háború előtti modernista hagyományainkra, a kompozíció egyensúlyt teremt és léptéket tart.

Fotó: Bujnovszky Tamás

A rendkívül meredek lejtőn egy másfél szint magas épület született, amely formálásával láttatni engedi a távoli erdős dombokat az utca szintjéről, egyúttal teljesen belesimul a kert zöldjébe. Az alsó lakó félszint közvetlen kapcsolatot teremt a külső terasszal, a felső szint zárt formálása a hálófunkciókat rejti. A kettőt a középső lépcsőház köti össze, amely kívül tagolja az épület tömegét.

A belső kialakítása tükrözi a Megrendelő igényét és ízlését, a burkolatok és az időtálló bútorok aprólékos kiválasztása a tervező közreműködése nélkül történt. A ház a fokozott hőszigetelés és a benapozás optimalizálása miatt alacsony energiájú, az energiaellátást fúrt kutas hőszivattyú, a fűtést és hűtést mennyezeti csőhálózat biztosítja. Az épületben okosház rendszert építettek ki, a beépített lámpák mind takarékos LED világítótestek, az építés során kizárólag természetes anyagokat használtak és építettek be. A négy éve tervezett és részben saját szervezéssel költséghatékonyan megvalósult ház eddig hiba nélkül szolgálja a tulajdonosok életét és kényelmét.

Fotó: Bujnovszky Tamás

Pleskovics Viola így ír az Octogon 2017/5-ös számában: „Nem a szabályos külső miatt tökéletes ez a ház, hiszen nem várhatjuk, hogy minden otthon ugyanolyan képet öltsön. Azért tökéletes, mert a család minden igényéhez precízen illeszkedik. Bár puritán homlokzatról van szó, maradjunk az esztétika szónál. Mert ez a ház szép, és ahogy az őt körülvevő zöldrengetegen lebegve hangoztatja: cseppet sem rideg. A tervezőjének és tulajdonosainak köszönhetően egész egyszerűen perfekcionista.”

Hasonlóan értékelt a zsűri is: „A tiszta kocka-szerű forma szoborjellegű karaktert kölcsönöz a jellegzetesen tömegmetszett alapokon. Az elegánsan tagolt építészeti alkotás egy modern és magas minőségű esztétikát kölcsönöz az épületnek.”

A pályázati tablók grafikai tervét Czakó Zsolt készítette, az épületet Bujnovszky Tamás fotózta.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megvannak a 18. Média Építészeti Díja döntősei

Megvannak a 18. Média Építészeti Díja döntősei

A nemzetközi előzsűri 160 alkotás közül választotta ki a legjobbakat.

Platina díjat nyert a A4 Studio a MUSE Hotel Awards-on

Platina díjat nyert a A4 Studio a MUSE Hotel Awards-on

A díjazott hotel, az Eötvös utcai Eurostars Ambassador Hotel.

Hirdetés