Nincs gáz!

Tilos lesz az egyedi gázfűtés az újépítésű lakásokban Bécsben.
 

Bécs Város Külképviseleti Irodája közölte, hogy tekintettel a környezetszennyező hatására, az új építésű lakások esetében a főváros megtiltja az egyedi gázfűtés kiépítését.


Bécsben az épületek szén-dioxid kibocsátásának csaknem kilencven százaléka a gázfelhasználással kapcsolatos. Mivel 2040-re klímasemlegessé szeretne válni a város, kiterjesztették azoknak a kerületeknek a körét, ahol az újépítésű lakásokban már tilos az egyedi gázfűtés. Hamarosan minden kerületnek lesz energiarendezési terve.

Az osztrák főváros 2019-ben nyolc kerületet határozott meg, amelyek egyes részein már csak olyan lakóépületeket lehet építeni, amelyek földgáz helyett hatékony, megújuló energiaforrásokon alapuló fűtési rendszerek segítségével állítják elő a meleg vizet és a fűtést. Ezeket a területeket a kerületek az energiarendezési tervben szabályozzák. 
 

Újépítésű lakások a Wolfganggasséban © PID/Votava

A bécsi közgyűlés most további öt kerületre terjesztette ki az energiarendezési tervben foglalt kötelezettségeket. Vagyis ezentúl a Belvárosban, Favoritenben, Simmeringben, Hietzingben és Liesingben is lesznek olyan részek, ahol az újépítésű lakásokban már nem lehet földgázzal fűteni illetve meleg vizet előállítani.  

„Világos a cél: 2040-re függetlenné akarunk válni a földgáztól. Most különösen jól látszik, milyen fontos, hogy megszüntessük a függőségünket a külföldről származó fosszilis energiahordozóktól. A függőség és a magas fűtési költségek elleni legjobb megoldás a megújuló energiára való átállás” – mondta a közgyűlés döntése kapcsán Bécs klímavédelmi tanácsnoka, Jürgen Czernohorszky.

Országos összehasonlításban Bécsben a legalacsonyabb ugyan az egy főre jutó energiafelhasználás a fűtési hő és a melegvíz terén, az épületek szén-dioxid kibocsátásának csaknem kilencven százaléka azonban a gázfűtések számlájára írható. Az osztrák főváros célja, hogy hamarosan az összes kerületben bevezessék az energiarendezési tervet, a következő hat kerület már előkészítés alatt áll. 

 

Forrás: WH Digital GmbH / Bécs Város Külképviseleti Irodája

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Költözik a bécsi mobiliskola

Költözik a bécsi mobiliskola

A mobilsuli kis energiabefektetéssel bárhogy bővíthető és alakítható.

Új halottasházzal bővítik a Bécsi Központi Temetőt

Új halottasházzal bővítik a Bécsi Központi Temetőt

Négyszáz koporsó tárolására alkalmas, klímabarát halottasházat építenek.

Gigapark épül Bécsben az egykori Nordbahnof területén

Gigapark épül Bécsben az egykori Nordbahnof területén

Egyszerre városi vadon és feltöltődést szolgáló pihenőhely lesz Bécs új parkja, a Freie Mitte.

Hirdetés