Hamarosan szerverek hulladékhője fűti Bécs legmodernebb kórházát.

2023-tól a szomszédban található adatközpont hulladékhőjével fűtenék Ausztria legmodernebb kórházát, a bécsi Klinik Floridsdorfot. A 3,5 millió eurós beruházással évente mintegy négyezer tonnányi szén-dioxidtól kímélhetik meg a levegőt.

 

A jószomszédi viszony iskolapéldája egy bécsi adatközpont és a tőle néhány száz méterre található kórház együttműködése. A jövőben ugyanis az Interxion szervereinek hőjét is felhasználják majd a szomszédos Klinik Floridsdorf fűtésére. A terv az, hogy a kórház hőigényének 50-70 százalékát fedezik majd az újrahasznosított hulladékhővel.

Az Interxion Brünner Straßén lévő adatközpontjában többezer négyzetméteren százhúszezer szerver található, amelyek folyamatos hűtést igényelnek. A termek klimatizálásakor keletkező 26 Celsius-fokos vizet átvezetik a szomszédos kórház energiaközpontjába, ahol hőszivattyúk segítségével elvonják a víz hőenergiáját és 82 Celsius-fokosra hevítik a kórház fűtéséhez használt vizet. A folyamat során keletkező hidegvizet pedig újra a szervertermek hűtéséhez használják. Hogy teljes legyen a klímasemlegesség, a hőszivattyúkat a tetőn elhelyezett szélkerékkel működtetnék. Az innovatív rendszer 2023-ban kezdheti meg működését.
 

Wien Energie/Harald Ströbel

Bécs legmodernebb kórházának éves melegvízfogyasztása 73 ezer köbméter, az épületkomplexumban kilencvenezer folyóméternyi fűtéscső kanyarog. A nyolcszáz ágyas intézményt az év 150 napján fűtik, és már a tervezésekor nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy tudatosan bánjanak az energiával és az erőforrásokkal. Így az épület megépítésekor kerülték a PVC használatát, távfűtés biztosítja a nyári klimatizálást, hasznosítják az esővizet és kiépítették a kerékpárút-hálózatot is a környéken. A garázsblokk tetején pedig nemrég helyeztek üzembe egy napelemes rendszert.

A mostani újítással, amelynek költségei 3,5 millió euróra rúgnak és állami forrásból finanszírozzák, évente mintegy négyezer tonnányi szén-dioxidtól tudják megkímélni a környezetet. Bécs célja, hogy 2040-re az osztrák főváros távhőjét teljesen klímasemlegesen állítsák elő.

 

Forrás: sajtóanyag
Fejléckép: klinik-floridsdorf.gesundheitsverbund.at/

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jószomszédi viszony

Jószomszédi viszony

Hamarosan szerverek hulladékhője fűti Bécs legmodernebb kórházát.

Napelemek lepik el Bécs tetőit

Napelemek lepik el Bécs tetőit

Az osztrák főváros célja, hogy 2030-ra Bécs teljes áramfogyasztásának tíz százalékát napenergia segítségével fedezze. Ezért a jövőben középületek – például iskolák, uszodák, hivatalok – tetejére is napelemeket telepítenek. Az első ötven épületre még idén sor kerül.

Körvonalazódnak a Népliget mögötti sportcsarnok tervei

Körvonalazódnak a Népliget mögötti sportcsarnok tervei

A Középülettervező Zrt. tervezi a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság megrendezéséhez szükséges budapesti sportcsarnokot. A barnamezős beruházás Ferencváros egy évek óta elhagyatott területén jön létre.

Hirdetés