Iparteleptúra, immerzív fényművészet és inspirációs fórum 

Egy audiovizuális fesztivál húzóereje általában a zenei fellépőkben rejlik. Bár az INOTA Fesztivál a progresszív elektronikus zenei színtér válogatott ínyencségeit fogja felvonultatni, nem csak emiatt érdemes meglátogatni. Az OCTOGON online programajánlója éppen ezért az építészet és a vizuális művészetek tengelyére fókuszál. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásában megvalósuló fesztivál augusztus 31-től szeptember 3-ig kerül megrendezésre Várpalotán, az Inotai Hőerőmű területén. 

 

 

Az EKF programban kiemelten fontos a rendhagyó terek kulturális-művészeti tartalommal való megtöltése, a szezonalitás csökkentése, valamint a régióban gondolkodás. Éppen ezért a VEB 2023 EKF csapata már akkor tervezett a helyszínnel és álmodott ide kulturális produkciókat, amikor 2016-ban az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséért összeállították pályázati anyagukat. Az INOTA Fesztivál szinte teljes összhangban áll az VEB 2023 EKF program céljaival, hiszen a nyár utolsó és az ősz első napjaiban a régióba hozza az év egyik legnagyobb és legizgalmasabb fesztiválját, ami számos művészeti ág bevonásával mutatja be, gondolja újra az ikonikus és izgalmas, de üresen álló gyártelep múltját, jelenét, és lehetséges jövőjét is” – vallja Wahab Rita, az EKF Vezérigazgatósági kabinetvezetője.

 

Fotó: Besnyő Dániel


Az ipartelep felfedezése

A „nulladik” programpont maga a helyszín. Az elhagyatott Inotai Hőerőmű területe a hazai modern ipari építészeti örökségünk egyik legjelentősebb emléke. Ahogyan az INDUST-REUSE cikksorozatunk legújabb epizódjában már részletesebben szemléztük, az ipartelep épületei a szocialista iparosítás és a nemzetközi funkcionalista építészeti tendenciák összefonódásának izgalmas lenyomatai. Monumentalitásukat, részletgazdagságukat, és a lehengerlő térélményt, amit nyújtanak, a fényképek csak erősen korlátozottan tudják visszaadni.

 

Fotó: Besnyő Dániel


A térkihasználás szempontjából a fesztivál célja az volt, hogy az ipartelep minél több izgalmas szegmensét mutassák meg a fesztiválozóknak. A helyszíneket úgy állították össze, hogy kívülről körbe lehessen járni az erőművet, be lehessen menni a két nagy csarnokba, az egyik kürtőbe és a Kossuth-díjas műalkotásokat rejtő Béke Művelődési Házba, valamint az utóbbi japán kertjébe is. A fesztiválozóknak így abban az unikális élményben lesz részük, hogy szabadon mozoghatnak a területen (a biztonsági okokból elkerített részek kivételével), felfedezve Inota különböző arcait. Akik pedig informatívabb vezetésre vágynak, azok csatlakozhatnak a Túrajó csapatának, A szén útja című tematikus sétájához. 

 

Fotó: Soós Bertalan


Fényművészet X indusztriális esztétika

A fényművészet bár nem ismeretlen a zenei a fesztiválok világától, az audiovizuális INOTA Fesztiválon a szokásosnál nagyobb hangsúly helyeződik erre a műfajra: 6 ország alkotói 13 kompozícióval készülnek. Az építészeti örökség így szó szerint kortárs megvilágításba kerül, a fényinstallációk pedig az erőmű kontextusában kapnak majd új vizuális és értelmezési rétegeket. A RADIATIONS című csoportos kiállítás az erőmű különböző zugaira világít rá: többek között a Turbinacsarnokban, a kazán- és raktártérben, a Japánkertben, a Béke Művelődési Házban, az 1-es számú hűtőtornyában, valamint a 2-es számú kürtő külső felületén alakulnak immerzív látványvilágok. Ezek közül emelünk ki most párat ízelítőnek. 

 

 

Besnyő Dániel és Pfitzner Áron VÁKUUM II térspecifikus audiovizuális installációja például az Inotai Hőerőmű 1-es számú grandiózus kürtőjét fogja belülről működésbe hozni, a lét(ezés) és a légüres tér megtapasztalásával.
 

 

Guillaume Cousin francia művész „Silence des particules” névre hallgató légszobra kizárólag az INOTA Fesztivál ideje alatt lesz látható. A Turbinacsarnokban installálásra kerülő efemer műalkotás a levegő mozgását teszi láthatóvá. 
 

 

A barcelonai székhelyű Onionlab az erőmű egyik legizgalmasabb, egyben leghátborzongatóbb helyszínét, a Kazánteret tölti majd meg egy végtelenített loop performansszal. A „Termikus” a közönséget is bevonja az alkotásba: a 16 perces show célja, hogy az aktuálisan feltűnő fények, hangok és emberek együttesen alkossák újra a helyszínt.
 

 

Kurátorok: Besnyő Dániel, Kálmán Mátyás
Alkotók: Kari Kola, fuse*, Onionlab, Circus Lumineszenz, Guillaume Cousin, Vicsek Viktor, Besnyő Dániel, Pfitzner Áron, Czingáli Zoltán, Kiss Patrik, Wurk Ikona, Kutas Bianka, Terkál Róbert, Belkovits László, Köves Éva, Sztojánovits Andrea, Körei Sándor, Karcis Gábor, Adorján Zalán, Tóth Ákos, Kiégő Izzók, Borsos Lőrinc, LaLuz Visuals
Együttműködő partnerek: Finnagora, Osztrák Kulturális Fórum, Zsolnay Fényfesztivál


Stratégiaalkotó és inspirációs fórum – Hova tovább Inota?

Az esemény egyik legelőremutatóbb aspektusa, hogy az első napja (augusztus 31. csütörtök) egy olyan gondolatébresztő, szakmai beszélgetéssorozattal indul, aminek célja, hogy az erőmű hosszútávú újrahasznosítási lehetőségeit járja körül. Így a fesztivál nem csak önfeledt szórakozásról fog szólni, hanem tevőlegesen lép fel az erőmű újraélesztésének érdekében. A Béke Művelődési Ház színháztermében megrendezésre kerülő fórum délelőtt 11-től délután 5 óráig, 3 szekcióban fog zajlani. 

 

Fotó: Besnyő Dániel

 

Kovács Andrea, a konferenciaprogram kurátorának fő szándéka, hogy „a Power of Possibilities inspirációs fórum új kapcsolódási lehetőségeket katalizáljon, egy asztalhoz ültessen hazai és nemzetközi szakembereket. A jó példák bemutatásán keresztül pedig arra ösztönözzön, hogy a már meglévő erőforrásainkra építkezve, azokat új stratégiák kiépítésére használva, lehetőségeink tárháza folyamatosan bővíthető. A különböző tudásterületek friss szemléletmódjainak adaptálása az egyik legfontosabb lépés a megújulás felé.”

 

 

Power of Industries (11:30-12:00)

A KÉK Kortárs Építészeti Központtal együttműködésben szervezett panelt Szemerey Samu fogja moderálni. Tiffany Fukuma az 1983-ban Brüsszelben alapított Trans Europe Halles európai hálózat, Hummel Márk a pécsi Zsolnay negyed, Rechnitzer Zsófia pedig a győri Torula képviseletében osztja meg tapasztalatait üzletileg is fenntartható, kulturális rehabilitációs projektekről.

 

 

Power of Creativity (13:00-14:30)

„A Power of Creativity szekció arra a kérdésre keresi a választ, hogy a kulturális és kreatív ágazatok miként élesztik újra a használaton kívüli indusztriális területeket a nemzetközi gyakorlatban. Konkrétabban, a közép-kelet európai régió meghatározó progresszív elektronikus zenei és művészeti fesztiváljainak kulcsszereplőivel beszélgetünk, akik nemcsak inspiráló saját példákat mutatnak be az egykori ipari épületek kulturális újrahasznosításának kreatív módjairól, hanem egyéni tapasztalataikon keresztül adnak betekintést a kulturális értékteremtés és értékmegőrzés tágabb kontextusaiba is” – osztotta meg velünk Varga G. András, a szekció moderátora.

 

 

„A panelbeszélgetés három országból érkező négy vendége: Dimitri Hegemann, a berlini Atonal fesztivál és a Tresor klub alapítója, valamint a Happy Locals kultúrügynökség igazgatója; Oliver Baurhenn, a berlini CTM fesztivál művészeti igazgatója; Jiří Kubalík, a prágai Lunchmeat fesztivál kommunikációs és stratégiai vezetője; és Michał Gulik, a krakkói Unsound fesztivál kurátora. Az egykori indusztriális területek kulturális és szórakoztatóipari revitalizálására számos sikeres nemzetközi példa van a nyugati és keleti világban is. Az inotai erőmű épületkomplexuma mégis – szimbolikusan és szó szerint is – kiemelkedik a térképből, egyrészt látványos építészeti dimenziói, másrészt korszakalkotó történelmi háttere miatt is. Egy tudatos, átfogó, fenntartható kulturális stratégiával és hosszútávú együttműködéssel egy olyan örökség emelhető át potenciálisan a jövőbe, ami nemzetközi kulturális referenciaponttá válva nemcsak a régió, hanem az ország számára több szempontból is felbecsülhetetlen értékű lehet” – tette hozzá.

 

Local Power (15:00-16:30)

A záróbeszélgetés visszahelyezi a fókuszt az Inotai Hőerőmű konkrét esetére, olyan emberekkel akik igazán közel állnak ahhoz a bizonyos tűzhöz, ami újralobbanthatja a hőerőművet. Beszélgető partner lesz Várpalota alpolgármestere, Katona Csaba, Raffai Csilla a Túrajótól, az Almásfűzfői Asset Management Kft. munkatársai, akik az erőmű területét üzemeltetik, valamint Kálmán Mátyás az INOTA Fesztiváltól és Lamos Péter a VEB 2023 képviseletében. 

 

 

„Inota jelene és jövője – erre fókuszálunk a Local Power-ben. A beszélgetésen az egykori erőmű területének hasznosításában leginkább érintett felek ülnek egy asztalhoz. Mik a legnagyobb lehetőségek és kihívások egy felhagyott ipari létesítmény újragondolásánál? Ismerünk-e ilyen jó példákat? Hogyan hasznosul Inota ma és mik a jövő elképzelései? Az aktuális helyzet és a jövőképek felvázolása mellett a beszélgetés leginkább pozitív kimenete, ha az asztaltól felállva is folytatódik – úgy a résztvevők között, mint a hallgatóság bekapcsolódásával” – osztotta meg velünk elöljáróban Kovács Dániel, a szekció moderátora.

 

Az esemény védnöke: Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere.
Kreatív menedzsment: Let it Be! art agency
Együttműködő partnerek: Kortárs Építészeti Központ, Várpalota Város Önkormányzata, TÚRAJÓ, Almásfüzitői Asset Management Kft.
Támogatók: Francia Intézet, Cseh Centrum


 

A Power of Possibilities fórumot két izgalmas projekt fogja kísérni a művelődési házban. Csütörtökön 11 és 17 óra között látható lesz egy INOTA ANNO című videoinstalláció, amely archív felvételeken keresztül fogja bemutatni Várpalota és az erőmű mindennapjait, több mint tíz régi tévémonitorra komponálva. Továbbá megtekinthető lesz egy adatvizuális kiállítás a TÁJTÉKA projekttől, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program keretében alakít ki egy eszköztárat a Balaton-felvidék intelligens tájhasználata érdekében. 


+ Bónusz nem-zenei program

Vasárnap, a fesztivál zárónapján intenzív kortárs tánc és színházélményekkel lehet levezetni az esemény fáradalmait. Az ART OF MOVEMENT keretein belül az Úriemberek a Dollár Papa Gyermekeitől, A Helység Kalapácsa a Forte Társulattól és Kelemen Patrik koncepciója alapján a Cryptic Bodies // Titkos testek című előadás tölti majd meg az indusztriális környezetet egy újabb művészeti ággal. 

 

 

INOTA Fesztivál | Web | Facebook | Instagram
Jegyek ITT!


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Pavilon az érzékeknek

Pavilon az érzékeknek

Természetesen fából...

Közösségi tér közös tervezésben

Közösségi tér közös tervezésben

A lakókkal és a kerületben dolgozókkal közösen tervezte meg új közterét a Józsefvárosi Önkormányzat, ahol központi szerepet kap a fenntarthatóság, a zöld területek növelése és a közösségi élet felvirágoztatása.

TOP TRIÓ | DMB műterem

TOP TRIÓ | DMB műterem

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Hirdetés